3 eyeopeners die ons aan het denken hebben gezet

Ard van Winden, accountmanager

De afgelopen 8 weken zijn de studenten Tugba, Andro, Marascha en Timo aan de slag gegaan met een onderzoek voor Kodision. De tweedejaars Bedrijfskundige Informatica studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben de organisatie Kodision onderzocht en deels de markt waarin zij actief is. Kodision heeft regelmatig studenten of stages en dat brengt nieuwe inzichten, veel frisse ervaring en dynamiek. Tijdens de eindpresentatie van de resultaten van het onderzoek bij ons op kantoor, was duidelijk; interessante feiten voor een blog.

1. Gemeenten verdwijnen

Andro en Timo vertelden dat de gemeentelijke herindeling doorzet. Het is natuurlijk geen nieuws dat er steeds minder gemeenten zijn. Maar de schaal en eigenlijk ook de snelheid, getoond in een grafiek, gaf het inzicht in dat er in 2054 nog maar 1 gemeente is. Er kwam direct een soort rust over me. We werken in gemeenteland nu natuurlijk veel samen, denk aan Common Ground, allerhande Gemeenschappelijke Regelingen en Shared Service Centra. We streven in gemeenteland allemaal naar landelijke voorzieningen, maar dat gaat dus uiteindelijk vanzelf. De sleutel ligt al jaren bij de politiek. We hebben nog 35 jaar. Dan werken we allemaal samen en werken we eindelijk als één geheel. Als vanzelf. Dat geeft rust.

2. Datalekken en digitalisering

Wist jij dat er enorm verschil zit in aantal datalekken tussen rijksoverheid en lokale overheid? Slechts 8% bij de Rijksoverheid ten opzichte van 42% bij lokale overheid. Zonder het verder onderzocht te hebben durf ik voorzichtige uitspraken hierover te doen.

  • Wat een verschil! Waar komt dat vandaan! Waarschijnlijk deels door meer interacties?
  • Aannemelijker is het dat digitalisering lokaal veel meer is doorgedrongen. Dat klopt met mijn eigen waarneming. Ministeries hangen online nog van PDF-formulieren aan elkaar. Dat is bij gemeenten écht wel beter geregeld. De online dienstverlening is op lokaal niveau veel beter op orde. Rijksoverheid: aan het werk!
  • De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is nuttig en noodzakelijk om het aantal datalekken te verminderen. De awareness groeit over het belang hiervan.

Vanuit de AVG wil je liever papier dan digitale oplossingen, maar die weg willen we niet meer in. Klantvriendelijkheid is té belangrijk geworden. En efficiency ook. Dus digitaliseren, klantvriendelijk én veilig.

3. Paradox over spraak

Tugba en Marascha lichtten toe dat spraak gestuurd werken een trend is. ‘Conversational AI’ om precies te zijn. Dat past in ons straatje met kennisregels en klantinteractie. Meer spreken… dat zette me wel aan het denken. De meeste mensen, en hoe jonger hoe meer dat van toepassing lijkt te zijn, bellen steeds minder. Minder spraak dus. Ik zie in deze trend dan ook een trendbreuk. Wel een interessante, want het past helemaal in de lijn van WCAG standaarden (toegankelijkheidsvereisten ofwel webrichtlijnen). Ondertiteling van beeld en geluid enerzijds, maar natuurlijk ook spraak gestuurd werken is een uitkomst voor velen die bijvoorbeeld slechtziend zijn, maar meestal omdat het gewoon makkelijk is voor ons mensen.

Dat is waar we allemaal voor gaan! Eenvoud in IT. En een beetje plezier onderweg daarnaartoe. Dank aan de HAN en vooral Timo, Tugba, Andro en Marascha. Ik zie jullie graag bij ons terug!

Ben jij ook student en zou je graag bij Kodision stage willen lopen? Bekijk hier onze (stage)vacatures.

 

Stel je vraag over bovenstaande bevindingen!

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!