Wat is de WCAG? Wat moet je doen om te voldoen? In deze video vertelt Martina hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om toegankelijk te zijn voor iedereen.

Wat is WCAG?
Rolstoeltoegankelijke gebouwen, brailleboeken, stoplichtfiguurtjes, noem het maar op. Het dagelijkse leven zit vol slimme uitvindingen voor beperkten, misschien wel zonder dat je het doorhebt. Nu het merendeel van ons leven online plaatsvindt, is het ook tijd dat onze online maatschappij digitale toegankelijkheid hanteert. Standaard websites en video’s kunnen namelijk afschrikwekkend zijn voor mensen die een lichamelijke, zintuiglijke of cognitieve beperking hebben. Voor hen is digitale toegankelijkheid enorm belangrijk. Daarom heeft het World wide web consortium (W3C) in 1999 de eerste versie (1.0) van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) gepubliceerd. Deze wordt nog regelmatig geüpdatet. In 2018 is versie 2.1 uitgekomen.

Wet Digitale Overheid
Vanaf september 2020 is het voor nieuwe- en bestaande websites, apps en pdf-bestanden verplicht dat deze toegankelijk zijn voor iedereen. Dit betekent dat je minimaal aan WCAG AA-niveau moet voldoen. Indien je niet aan deze vereisten voldoet, ben je verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op je website te plaatsen waarin staat welke maatregelen jouw organisatie neemt om de website toegankelijk te maken.

Wat is het doel van WCAG?
Het aantal Nederlanders met een beperking wordt vaak onderschat; momenteel hebben zo’n 2 tot 4,5 miljoen Nederlanders een soort van beperking. Veel beperkingen zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar ook die beperkingen zijn belangrijk om rekening mee te houden. De WCAG verzekert dat mensen met een beperking zonder (al te veel) problemen online zaken kunnen regelen.

Hoe kun je aan WCAG voldoen?
De WCAG bestaat uit 4 principes: alle online content moet bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust zijn. Deze principes bestaan uit 13 richtlijnen, die vervolgens weer bestaan uit specifieke succescriteria. Een website, app of online document wordt getoetst op deze succescriteria. Deze laatste bevatten eenvoudige zaken zoals contrast tussen tekst en achtergrond, maar ook zaken waar je normaal minder snel aan denkt zoals alt-teksten bij afbeeldingen of met de tab-toets kunnen navigeren.
De criteria kunnen worden onderverdeeld in 3 niveau’s: niveau A, niveau AA en niveau AAA. Hierbij is niveau A het eenvoudigst om aan te voldoen en niveau AAA het moeilijkst. Je behaalt niveau A als je aan 30 specifieke succescriteria voldoet, niveau AA als je aan 50 specifieke criteria voldoet en niveau AAA als je aan alle 78 de criteria voldoet. Hierbij is niveau AA opgenomen in de Europese wetgeving en wettelijk verplicht voor (semi)overheden. Als deze richtlijnen worden gevolgd, kun je er zeker van zijn dat een website digitaal toegankelijk is.
Wil jij aan de slag met toegankelijke websites, apps en formulieren? Download dan onze checklist! In deze checklist vind je een overzicht van alle aspecten waar je aan moet denken bij het toegankelijk maken van jouw organisatie.

De 5 meest gemaakte toegankelijkheidfouten bij digitale formulieren
- #1 Geen foutmeldingen
- #2 Onduidelijke labels
- #3 Kleur en contrast
- #4 Aangepaste componenten
- #5 Belangrijke meldingen
WCAG scan
Onze digitale formulierenoplossing voldoet al aan de WCAG eisen. Weet jij niet zeker of je website of formulieren WCAG-proof zijn? Vraag dan eens een WCAG scan aan. Na het doorlopen van vier stappen leveren onze experts je een volledig analyserapport. Ook helpen we je natuurlijk graag om het advies te implementeren. Benieuwd naar onze aanpak?
Meer informatie WCAG scan
Webinar digitale toegankelijkheid
In maart 2021 gaven wij een webinar over digitale toegankelijkheid. Hierin besproken we 5 tips voor hoe jij je overheidsdiensten toegankelijker kan maken. Wil jij deze webinar graag terugkijken? Klik dan op de button en laat je gegevens achter.
Terugkijken webinarMeer lezen over WCAG
Blijf op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van WCAG.