AVG, hoe staat jouw organisatie er een half jaar later voor?

Bram van den Hoven, Accountmanager
Een half jaar geleden werd de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van kracht. Hoe staat het er nu mee? Zijn alle organisaties hier al op ingericht? Zijn alle webformulieren al in overeenstemming met deze wet? En hoe belangrijk is deze veiligheid voor Kodision?

AVG in de praktijk

Het antwoord op de vraag of de AVG inmiddels in iedere organisatie is doorgevoerd is helaas simpel: nee. We zien nog dagelijks voorbeelden van websites en webformulieren welke niet of niet geheel in overeenstemming zijn met deze wet en regelgeving. Veel organisaties onderschatten hierbij de risico’s welke deze “onveilige” applicaties te weeg brengen. Waar een privacy statement en bewerkersovereenkomsten steeds meer common sense worden, blijven voornamelijk webformulieren en interne documentatie achter. Een rondvraag bij verschillende organisaties leert ons dat dit nog niet als risicovol wordt ervaren. “Wij gebruiken dit bijna nooit meer” “Wij gebruiken dit alleen maar voor interne doeleinden” horen wij veel als verweer. Dit zijn echter geen redenen om gebruik te maken van onveilige formulieren.

Het belang van veilige webformulieren

De veiligheid van de algehele ICT-omgeving kan al door één slecht of niet beveiligde applicatie in het gedrang komen. Daar waar de website zelf vaak goed is beveiligd, geldt dit voor de Add-ons vaak niet. Dit maakt de hele website onveilig en onbetrouwbaar voor burgers en dit kan voor vervelende situaties zorgen. Hoewel gebruikersgemak en veiligheid vaak als twee tegengestelde belangen worden omschreven, kunnen ze ook heel goed hand in hand gaan. Er zijn namelijk gebruiksvriendelijke oplossingen welke eveneens zeer veilig zijn. Bij de aanschaf van nieuwe softwareoplossingen moet dit dan ook integraal onderdeel uitmaken van de uitvraag. Waarbij tevens beheergemak even zo belangrijk is als de betrouwbaarheid van de applicatie.

Veiligheid op #1

Het moge duidelijk zijn dat Kodision de veiligheid van haar diensten voorop stelt. En dit blijft niet onopgemerkt. Vorige week is onze samenwerkingspartner ANVS namelijk onderworpen aan een audit door het review team van IAEA. In het concept-rapport dat is uitgebracht, staat dat de aanbevelingen en suggesties door de ANVS zijn opgevolgd en dat de organisatie bijdraagt aan een veiliger Nederland. Kodision is ontzettend trots dat het met het leveren van veilige software heeft kunnen bijdragen aan dit doel.

Zet jij veiligheid ook op #1? Neem contact met ons op!

Wil je weten hoe je jouw software AVG-proof kunt maken? Vraag het Bram!

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!