8 april 2019

3 voordelen van culturele diversiteit op de werkvloer

De wereld telt zo’n 10.000 (sub)culturen en 6.170 verschillende talen. Nederland wordt steeds multicultureler, ook op de arbeidsmarkt. Toch blijkt dat veel mensen culturele diversiteit op de werkvloer nog associëren met onzekerheid, communicatieproblemen of zelfs conflicten. Bij Kodision vindt je collega’s met Turkse, Marokkaanse, Iraanse, Indiase, Indonesische, Vietnamese, Spaanse, Duitse en zelfs Vlaamse achtergrond. Zelf ben ik afkomstig uit Iran. Ik woon sinds 2003 in Nederland en sinds 2013 werk ik met veel plezier als software engineer bij Kodision. Zolang je open staat voor elkaars achtergrond kunnen verschillen in culturen op de werkvloer positief werken en benut worden. Graag zet ik in deze blog de voordelen op een rijtje van het hebben van collega’s uit diverse culturen.
Werken bij Kodision

1. Goede werksfeer

Het hebben van diverse culturen op de werkvloer beïnvloedt de sfeer en het contact met collega’s. Elke cultuur besteedt aandacht aan andere aspecten als het gaat om werksfeer. Mensen met een niet-Westerse achtergrond vinden een goede sfeer extra belangrijk. Dit komt door waarden als loyaliteit en respect. Dit blijkt uit enkele voorbeelden:

Saffraan
In 2015 ben ik getrouwd in Iran en het is heel gebruikelijk om cadeautjes mee te nemen als je net getrouwd bent. Ik heb toen voor al mijn collega’s een kleine hoeveelheid saffraan meegenomen. Uiteraard werd dit onwijs gewaardeerd, omdat dit niet in de lijn der verwachting lag.

Voetbal
Tijdens het WK voetbal stond onze app groep roodgloeiend. Na de eerste kwalificatie zat Iran in een pool met Spanje en Marokko en ook tijdens het kampioenschap van Azië heeft Iran gespeeld tegen China, India, Vietnam. Bij elk doelpunt was er wel iemand blij. Sport verbindt de diversiteit van culturen en zorgt voor een geweldige sfeer.

Humor
Kantoorhumor is in de regel nogal flauw, maar het draagt zeker bij aan een goede werksfeer. Bij Kodision kunnen we er wat van. Zo ook de multiculti –grappen. Mijn collega’s vragen met regelmaat of ik al con-sultan ben.

2. Diversiteit aan eten

Nederlanders ontbijten met hagelslag en pindakaas en ik moet toegeven; de potten pindakaas staan ook bij Kodision bij menig collega op het bureau. Toch zie je de culturele diversiteit ook regelmatig terug in het eten.

Indo
Houd je van Indonesisch eten? Bestel dan uiterlijk op dinsdag jouw Indonesische lunch bij Matthijs. Voor 5 euro eet je dan op donderdag een heerlijke Indo schotel, gemaakt door oma.

Loempia’s
Elke woensdag is het loempia-dag. In onze eet-appgroep kan je loempia’s bestellen bij mijn Vietnamese collega Boy. Elke week haalt hij trouw voor iedereen loempia’s en dat wordt natuurlijk ontzettend gewaardeerd.

Indiaas
Mijn Indiase collega Barnali had manager Deniz al lang geleden beloofd een keer het Indiase gerecht ‘Biryani’ voor hem te maken. Een paar weken geleden was het zover. Ze maakte natuurlijk niet alleen voor Deniz dit gerecht. Iedereen aan de lunchtafel kon meegenieten en proeven. En voor Barnali gold: ‘if they eat good, I feel good’, wat haar cultuur typeert.

3. Creatieve werkomgeving

Als ik kijk naar onze project- en Scrumteams dan kan ik wel stellen dat we door de groep uiteenlopende leden in staat zijn om creatiever te denken en met vernieuwende ideeën te komen. Dit ligt dus niet zozeer alleen aan de persoonlijke capaciteiten, maar ook aan de culturele diversiteit van een team. Een divers team durft en doet gewoon meer.

Tot slot

En vergeet vooral niet dat respect voor alle culturen geldt. Dus als er één regel voorop staat, dan is het respect tonen voor je collega’s, net zoals je zelf ook respect wilt krijgen.

Interessant?
Wil jij net als Mohsen ook aan de slag bij ons? We zoeken nog  collega’s! Bekijk hier onze vacatures en stuur ons een te gekke motivatiebrief.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl