31 maart 2019

5 goede voornemens voor jouw organisatie

Ten eerste: de beste wensen voor 2019! Wat gaat dit jaar ons brengen op het gebied van digitalisering? Om het jaar goed te starten hebben wij 5 goede voornemens voor jouw organisatie op een rijtje gezet.
Geen categorie

1. Verdiep je in de WCAG 2.1

WCAG 2.1, nu al? We zijn nog volop bezig om de WCAG 2.0 richtlijnen te implementeren en dan komt de WCAG 2.1 alweer om de hoek kijken. Er zijn namelijk 12 nieuwe succescriteria toegevoegd (bovenop de bestaande 38). De nieuwe criteria hebben onder andere betrekking op tekst, zoals de lijnhoogte, letterafstand en woordafstand. Een ander criteria gaat over het contrast van non-teksten, waarbij je kunt denken aan het contrast van grafische objecten en objecten in de gebruikersomgeving. Deze nieuwe criteria zijn eind 2018 (op 23 december) zelfs al verplicht gesteld.

2. Bereid je voor op de Single Digital Gateway

Vanuit Europa is een nieuwe verordening uitgevaardigd die impact gaat hebben op de Nederlandse overheidsdienstverlening: de Single Digital Gateway. Wanneer deze verordening van kracht wordt, moeten onder meer gemeenten en provincies diensten toegankelijk maken en vertalen voor EU-burgers uit andere lidstaten. Deze poort moet online informatie over wonen, werken en ondernemen in andere lidstaten gemakkelijker en toegankelijk maken. Voor Nederlandse overheidsorganisaties betekent dit heel veel vertaalwerk. Overheden krijgen twee tot vijf jaar de tijd voor implementatie van de Single Digital Gateway. Je hebt dus nog even de tijd, maar zeker de moeite waard om je hier alvast op voor te bereiden.

3. Baan je een weg in het woud van inlogmiddelen

Er komen steeds meer manieren bij om in te loggen bij de overheid, schrijft consultancy.nl. Dat is goed voor de dienstverlening, maar een uitdaging voor websites die al die inlogmiddelen moeten ondersteunen. De middelen voor online identificatie en authenticatie zullen in de toekomst alleen maar verder worden uitgebreid, bijvoorbeeld met methoden om in te loggen met je smartphone of je social media profiel. Dit vraagt nogal wat van de infrastructuur die onder websites ligt. Er wordt hard gewerkt aan een stelsel van publieke en private veilige middelen voor identificatie en authenticatie. Een voorbeeld hiervan is IRMA. IRMA is een uniek privacy-vriendelijk identiteitsplatform voor zowel authenticatie als ondertekening. Het biedt de mogelijkheid om in te loggen door slechts enkele relevante eigenschappen (attributen) van jezelf te onthullen.

4. Wachten of in actie komen?

VNG-realisatie heeft besloten om per 31 december 2018 met het digitale aangifte overlijden project te stoppen. Het standaardformulier dat onderdeel was van MijnOverheid werd maar door enkele gemeenten gebruikt. Het merendeel van de Nederlandse gemeenten faciliteert deze e-formulieren zelf. Hoe het nu verder gaat in 2019 met MijnOverheid of MijnGemeente blijft de vraag. Ga je wachten totdat de overheid met een gemeenschappelijke oplossing komt of kom je zelf in actie met een digitale klantomgeving?

5. Investeer in Common Ground

Er is het afgelopen jaar al veel om te doen geweest: Common Ground. Een initiatief om in de toekomst eenvoudig data uit te wisselen is NLX. Dit initiatief zorgt ervoor dat applicaties en databronnen (services) van elkaar worden gescheiden, waardoor data voortaan direct bij de bron geraadpleegd kan worden via een gemeenschappelijke service laag. Door de groeiende behoefte om eenvoudiger en sneller te kunnen samenwerken zal NLX in 2019 verder volwassen worden. Steeds meer leveranciers worden uitgenodigd om applicaties en services te ontwikkelen die aansluiten op NLX. Neem dit dus zeker mee bij de keuze voor een softwareleverancier.

Wat staat er bij jouw organisatie op de roadmap voor komend jaar? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee!