2 februari 2021

5 tips om het thuiswerken vol te houden

Vanuit je bed, in je badjas, rollend naar de keukentafel. Net zoals een groot deel van Nederland, werken alle Kodisanen nog veel vanuit huis. Het thuiswerken leek zo heerlijk de eerste weken, maar het brengt na deze enige tijd ook uitdagingen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Hoe behouden onze Kodisianen hun motivatie, productiviteit en enthousiasme. Wij vroegen onze Kodisianen wat hun (geheime) tips zijn voor de optimale thuiswerkdag. Lees je mee?
Werken bij Kodision

1. Zorg voor routine

Sjuul: “Maak je klaar voor de dag, zoals je dat normaal gesproken ook zou doen. Door in een trainingsbroek of pyjama achter de laptop te gaan zitten blijf je in de passieve modus hangen. Door iets leuks aan te trekken en jezelf toch even op te frissen voel je je gemotiveerder.”

2. Afwisseling is belangrijk

Wilco: “Zorg voor wisseling in werkplek en werkhouding. Je blijft fitter als je afwisselt tussen zittend werk en staand werk. Een uurtje per dagdeel staand werken is goed voor je rug en houding en je blijft er fitter van.”

José: “Als je taken niet per se achter een beeldscherm hoeft uit te voeren, kies dan ook voor de afwisseling. Ik hoor veel mensen klagen over bijvoorbeeld hoofdpijn. Ik merk dat zelf ook sneller: de afwisseling kan dan helpen.”

3. Wandelen houdt je hersenen gezond

Samen een blokje om(metje): Wandelen houd je hersenen gezond! Daarom is Kodision gestart met het ‘Ommetje‘ van Erik Scherder. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie ontwikkelde samen met de Hersenstichting de Ommetje-app. Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je hersengezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Samen met collega’s zitten wij in onze eigen wandelcompetitie! Hoe langer je het vol houdt om dagelijks een korte wandeling te maken, hoe meer punten je krijgt. Op deze manier wandel je samen, zonder dat je op dezelfde locatie hoeft te zijn. Met de app steunt Kodision de hersenstichting en worden medewerkers gemotiveerd om dagelijks een Ommetje te lopen. Win-win!

Ommetje

Leonore: “Ga elke middag in de pauze wandelen. Zo ben je even uit huis. Je kan dit ook s’ morgens doen alsof je ‘naar je werk gaat’: maak een rondje van 20 minuten voordat je aan de slag gaat. In de middag kan je dan een groter rondje lopen. Zo zorg je er ook voor dat je voldoende stappen zet op een dag!”

José: “Door een wandeling te maken in de tijd die je normaal reist, zorg je voor een dagelijks ritueel én is er een duidelijke afbakening van je werkdag.”

4. Maak een planning

Wander: “Wanneer je klaar zit om aan de slag te gaan, is het slim om een planning te maken voor de dag. Wat wil je vandaag gaan doen en wat is realistisch? Maak bijvoorbeeld een to-do lijst via Trello of schrijf op papier je taken uit: wanneer je klaar bent streep je deze af (fijn gevoel!). Het maken van een lijst met taken zorgt er ook voor dat je niet te lang doorwerkt en op tijd je laptop dicht kan doen.”

5. Bel eens op een andere manier

Wilco: “Beeldbellen is vermoeiend. Probeer eens gewoon iemand met de normale telefoon te bellen en maak er een wandelrondje van. Stimuleer je gesprekspartner om dat ook te doen. Zo sla je twee vliegen in 1 klap: ‘normaal’ bellen is minder intensief en tegelijk pak je beweging in de buitenlucht mee. Oordopjes in en wandelen maar!”

Leonore: “Je kan ook eens een collega opbellen voor een ‘koffie automaat gesprek’. Praat over onderwerpen die niks met werk te maken hebben, bijvoorbeeld over wat je in het weekend gaat doen!”

Benieuwd hoe het is om bij Kodision te werken? Bekijk onze openstaande vacatures.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl