Agile Event 2019: dit waren de 3 highlights & learnings
Je gaat het pas zien als je het begrijpt
De essentie van Scrum is het opleveren van ‘done’ increments, zo stelt Guido Boskaljon. Je wilt in elke iteratie iets opleveren wat klantwaarde heeft. Als je klant vraagt om een hamburger dan lever je elke iteratie een hap van de hamburger. Terwijl als je per iteratie een ander onderdeel oplevert, dan kan de klant pas beginnen met eten na 6 iteraties (onderste broodje, hamburger, sla, augurk, ketchup, bovenste broodje). Te vaak zie je in organisaties nog teams die gespecialiseerd zijn in één gebied, in de hamburgermetafoor ‘team onderste broodje’. Als team kun je gaan voor het allerbeste onderste broodje (en dat misschien zelfs bereiken) maar dat maakt nog niet de beste hamburger.
Maar wat moet je dan wel doen? Hamburgerteams creëren! Multidisciplinaire teams die de verschillende onderdelen van een hamburger kunnen realiseren en de klant dus elke iteratie een hapje klantwaarde kunnen bieden. Ook de functionaliteit die je creëert bepaalt of je in team onderste broodje of team hamburger speelt. Ga je in Sprint 1 bijvoorbeeld alleen je techniek uitwerken, maar kun je hier functioneel nog niks mee? Dan zit je nog steeds in team onderste broodje.
Sara Driessen, Consultant
Doorbreek het patroon van frustrerende gesprekken
Frustrerende gesprekken zijn nooit fijn. Het vergt veel energie en je krijgt er een rotgevoel van. Er zit een bepaald patroon in het gesprek wat zich telkens herhaalt. Maar hoe kan je dit patroon doorbreken volgens Ronald van de Pol?
Stap 1 is om jezelf bewust te worden van je rol. De rollen kunnen zichtbaar worden met behulp van de dramadriehoek. De dramadriehoek bestaat uit drie rollen, namelijk de ‘Aanklager’, ‘Redder’ en ‘Slachtoffer’. Tijdens deze stap legt Ronald uit hoe je deze rollen kan herkennen door een grappige video te laten zien van een rollenspel tussen ouders en een puber.
Stap 2 is om in de winnaarsdriehoek te stappen. Nu je bewust bent van je rol, kan je er wat aan doen. Verander je rol naar ‘Initiatiefnemer’, ‘Doener’ of ‘Coach’, zodat het frustrerende gesprek een compleet ander patroon krijgt.
Als laatste gaf Ronald nog mee als tip: pak de touwtjes in handen. Stel je oordeel uit, stel open vragen en wees eerlijk bij frustrerende gesprekken!
Michiel Nijhof, Developer
De kracht van Agile
Tot slot werd met het hele team de keynote van Rini van Solingen bijgewoond. Dit is de schrijver van het eerste Nederlandstalige Scrumboek en bestseller: De Kracht van Scrum. Hij heeft op dit moment een nieuw boek uitgebracht: Agile. Op een enthousiaste en boeiende wijze gaf Rini nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen bij de dagelijkse gang van zaken in een Agile omgeving. Voor de momenten dat je het niet meer ziet zitten reikte Rini ons 8 belangrijke ankerpunten aan waar je je te allen tijde aan vast kunt houden:
- Doorleef dat de versnelling blijft
- Wees klaar voor onvoorspelbaarheid
- Specificeer de definitie van succes
- Zet afmaken/DONE volledig centraal
- Maximaliseer wat je NIET doet
- Koester ontevredenheid
- Leer het Agile manifest uit je hoofd
- Vertrouw er op dat tijd je vriend is
Tijdens de ankerpunten kwamen voor ons bekende modellen langs, zoals de Stacey matrix en het Agile Manifesto. Toch wist Rini er meer diepgang aan te geven, waardoor je op een andere manier naar deze modellen kijkt.
Niels van den Berge, Senior Consultant
Stof tot nadenken
Kortom, Agile 2019 heeft ons voldoende inspiratie gebracht die we direct kunnen toepassen in de praktijk. Wil je meer weten over onze werkwijze mbt Scrum/Agile? Of heeft jouw organisatie een (complex) IT-vraagstuk, waarbij wij hulp kunnen bieden? Neem contact op via onderstaand formulier.