11 april 2019

Agile Event 2019: dit waren de 3 highlights & learnings

Bij Kodision wordt steeds vaker gebruik gemaakt van het Scrum Framework en hebben we een aantal gecertificeerde scrummasters en productowners in dienst. We vinden het belangrijk om onze kennis up to date te houden en ons met enige regelmaat te laten inspireren. Daarom waren we donderdag 28 maart met zeven collega’s bij Agile 2019 in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. In deze blog delen mijn collega’s en ik de highlights uit drie interessante sessies.
Over Kodision

Je gaat het pas zien als je het begrijpt

De essentie van Scrum is het opleveren van ‘done’ increments, zo stelt Guido Boskaljon. Je wilt in elke iteratie iets opleveren wat klantwaarde heeft. Als je klant vraagt om een hamburger dan lever je elke iteratie een hap van de hamburger. Terwijl als je per iteratie een ander onderdeel oplevert, dan kan de klant pas beginnen met eten na 6 iteraties (onderste broodje, hamburger, sla, augurk, ketchup, bovenste broodje). Te vaak zie je in organisaties nog teams die gespecialiseerd zijn in één gebied, in de hamburgermetafoor ‘team onderste broodje’. Als team kun je gaan voor het allerbeste onderste broodje (en dat misschien zelfs bereiken) maar dat maakt nog niet de beste hamburger.

Maar wat moet je dan wel doen? Hamburgerteams creëren! Multidisciplinaire teams die de verschillende onderdelen van een hamburger kunnen realiseren en de klant dus elke iteratie een hapje klantwaarde kunnen bieden. Ook de functionaliteit die je creëert bepaalt of je in team onderste broodje of team hamburger speelt. Ga je in Sprint 1 bijvoorbeeld alleen je techniek uitwerken, maar kun je hier functioneel nog niks mee? Dan zit je nog steeds in team onderste broodje.

Sara Driessen, Consultant

Doorbreek het patroon van frustrerende gesprekken

Frustrerende gesprekken zijn nooit fijn. Het vergt veel energie en je krijgt er een rotgevoel van. Er zit een bepaald patroon in het gesprek wat zich telkens herhaalt. Maar hoe kan je dit patroon doorbreken volgens Ronald van de Pol?

Stap 1 is om jezelf bewust te worden van je rol. De rollen kunnen zichtbaar worden met behulp van de dramadriehoek. De dramadriehoek bestaat uit drie rollen, namelijk de ‘Aanklager’, ‘Redder’ en ‘Slachtoffer’. Tijdens deze stap legt Ronald uit hoe je deze rollen kan herkennen door een grappige video te laten zien van een rollenspel tussen ouders en een puber.

Stap 2 is om in de winnaarsdriehoek te stappen. Nu je bewust bent van je rol, kan je er wat aan doen.  Verander je rol naar ‘Initiatiefnemer’, ‘Doener’ of ‘Coach’, zodat het frustrerende gesprek een compleet ander patroon krijgt.

Als laatste gaf Ronald nog mee als tip: pak de touwtjes in handen. Stel je oordeel uit, stel open vragen en wees eerlijk bij frustrerende gesprekken!

Michiel Nijhof, Developer

De kracht van Agile

Tot slot werd met het hele team de keynote van Rini van Solingen bijgewoond. Dit is de schrijver van het eerste Nederlandstalige Scrumboek en bestseller: De Kracht van Scrum. Hij heeft op dit moment een nieuw boek uitgebracht: Agile. Op een enthousiaste en boeiende wijze gaf Rini nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen bij de dagelijkse gang van zaken in een Agile omgeving. Voor de momenten dat je het niet meer ziet zitten reikte Rini ons 8 belangrijke ankerpunten aan waar je je te allen tijde aan vast kunt houden:

  1. Doorleef dat de versnelling blijft
  2. Wees klaar voor onvoorspelbaarheid
  3. Specificeer de definitie van succes
  4. Zet afmaken/DONE volledig centraal
  5. Maximaliseer wat je NIET doet
  6. Koester ontevredenheid
  7. Leer het Agile manifest uit je hoofd
  8. Vertrouw er op dat tijd je vriend is

Tijdens de ankerpunten kwamen voor ons bekende modellen langs, zoals de Stacey matrix en het Agile Manifesto. Toch wist Rini er meer diepgang aan te geven, waardoor je op een andere manier naar deze modellen kijkt.

Niels van den Berge, Senior Consultant

Stof tot nadenken

Kortom, Agile 2019 heeft ons voldoende inspiratie gebracht die we direct kunnen toepassen in de praktijk. Wil je meer weten over onze werkwijze mbt Scrum/Agile? Of heeft jouw organisatie een (complex) IT-vraagstuk, waarbij wij hulp kunnen bieden? Neem contact op via onderstaand formulier.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl