16 juni 2023

Basis Registratie Personen API

Het programma Haal Centraal van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) ontwikkelt API’s. Op 8 juni 2023 is de BRP API in werking getreden.
Common Ground Digitale overheid

Met de BRP API-koppeling kunnen overheden, gemeenten en afnemers rechtstreeks gegevens uit de BRP opvragen en kunnen ze zogenaamde informatievragen stellen. Dankzij de koppeling worden er alleen relevante gegevens geleverd die op dat specifieke moment ook daadwerkelijk nodig zijn.

Door de koppeling creëer je minder tussentijdse opslag, bewerking en minimaliseer je het risico op het gebruik van verouderde gegevens.

Voordelen BRP API integratie

Wie de BRP API wil koppelen, kan direct rekenen op efficiëntie.  Zo worden gegevens rechtstreeks uit de bron gehaald, wat resulteert in het minimaliseren van fouten. Ook zijn gegevens in de landelijke registratie direct beschikbaar voor gemeenten. Hierdoor bespaar je tijd en kosten!

Er zijn talloze voorbeelden waarin de BRP API zijn bijdrage levert. Zo ontvang je momenteel bij het sturen van een brief naar een groep, aparte gegevens voor elke persoon. Dit betekent dat je zelf een briefetiket moet samenstellen. De nieuwe API-koppeling zorgt ervoor dat er kant-en-klare aanschrijfwijzen en adresregels zijn voor het etiket. Zo ontvangt jouw overheidsinstelling niet meer afzonderlijke gegevens voor elke persoon, maar bespaar je door een simpele koppeling tijd en dataopslag.

Common Ground Visie

Werk je momenteel richting de Common Ground Visie? Dan is de BRP API-koppeling een stap in de juiste richting.

Met de veilige en toegankelijke manier van informatieverstrekking, haal jij gegevens op het juiste moment direct uit de bron. Zo stelt het je in staat om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast voldoet de API aan de consistentievereisten van andere overheids-API’s. Dit maakt de API veilig om persoonsgegevens uit te wisselen. Ook is het zeer toegankelijk en makkelijk in gebruik.

BRP API koppeling

Kodision helpt al ruim 25 jaar overheden en haar burgers met de overgang naar een digitale overheid. Dit doen we met innovatieve software en in-house expertise. Zo hebben we meegewerkt aan het Haal Centraal programma van de VNG. Het programma ontwikkelt API’s voor gemeenten, waaronder de BRP API.

We hebben tijdens de ontwikkeling de API succesvol getest en toegepast op ons product; TriplEforms. Zo worden (persoons)gegevens via de REST-API op een veilige manier opgehaald en voorinvullen in onze formulieren.

Onze producten voor formulieren en klantportaal worden moeiteloos en snel gekoppeld aan de BRP API zodat jij direct:

  • Fouten van basisinformatie minimaliseert;
  • Tijd bespaart door aanpassingen direct voor afnemers beschikbaar te stellen;
  • Kosten bespaart door minder kopieën te beheren.

Wil jij naar een digitale overheid waarbij jouw burgers de optimale gebruiksgemak en efficiëntie ervaren?

Neem dan contact op met onze experts, wij vertellen je graag meer over de API-koppeling en wat dit voor jou kan betekenen.