23 maart 2019

De eerste week als consultant bij Kodision

Elke Onneweer, voormalig Consultant: “Hoe was het?” “Bevalt het een beetje?” “Leuke collega’s?” “En wat ga je nu precies doen?” Het zijn vragen die ik de laatste dagen op me afgevuurd heb gekregen. Het is vrijdagavond en mijn eerst week als consultant bij Kodision zit er op. Tijd om een eerste balans op te maken over mijn eerste week. Zijn mijn verwachtingen uitgekomen?
Werken bij Kodision

What’s in a job?

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe baan waren er een aantal zaken die ik absoluut wilde en een aantal die ik niet meer wilde. Ik had mijn zoektocht deze keer dan ook iets anders aangepakt en niet gezocht op vacatures, maar op bedrijven waar ik wilde werken.

Kodision kwam ik toevallig tegen, via een oud-collega die daar al een paar jaar werkte. Na het bekijken van de website en het een en ander te lezen over Kodision, besloot ik een open sollicitatie te schrijven. Geen formele brief met ‘u’ en ‘geachte’, maar een mail met ‘beste’ en ‘je’ waarin ik mezelf voorstel en vertel wat ik kan, leuk vindt en zoek. Uiteraard aangevuld met mijn cv. Waarom? Omdat ik een informeel bedrijf zocht waar ik kan zijn wie ik ben. Dat is voor mij het allerbelangrijkste.

Naast een informele sfeer was ik op zoek naar openheid, dynamiek, geen (te) vaste rol, een niet te groot bedrijf met korte lijnen en een klantenkring die genoeg uitdaging biedt, een plek die me uitdaagt, waar je over van alles en nog wat je mening kan geven en gewoon een prettig kantoor om in te werken.

Aan de slag

Mijn ontvangst is in ieder geval dik in orde. Laptop is aanwezig, accounts zijn geregeld en er zijn kennismakingsgesprekken met de verschillende managers ingepland. De koffie smaakt prima (niet onbelangrijk voor iemand met een lichte koffieverslaving) en ik kan me al snel settelen op mijn nieuwe plekje. Het kantoor is een prima ruimte, door de grote ramen is het erg licht binnen en vanaf de 4e verdieping heb je een fijn uitzicht over de bomen en zie je in de verte gebouwen in het centrum van Arnhem liggen.

De eerste kennismaking met het team en alle andere collega’s volgen. Tijdens de kick-off van de week vertel ik wat over mezelf en kunnen mijn teamgenoten vragen aan mij stellen. “Of ik ook Magic speel?” is de enige vraag. Helaas moet ik mijn collega’s teleurstellen. Misschien ooit nog wel, maar de ‘gewone’ spelletjesavond klinkt me wel goed in de oren. Als ik dan in de loop van de week ook nog, zonder daar commentaar op te krijgen, mijn muziek (vooral hard rock) aan de office-playlist toe kan voegen is het me wel duidelijk: met de collega’s zit het wel goed.

Maar hoe zit het met de korte lijnen, openheid en mijn mening kunnen geven? In de kennismakingsgesprekken vertellen de managers van Sales & Marketing, R&D, de algemeen directeur en mijn eigen manager openhartig over hun afdeling. Het zijn leuke gesprekken waarin ik de mensen en Kodision en haar afdelingen beter leer kennen. Natuurlijk gaat niet alles goed, ieder bedrijf heeft zijn verbeterpunten. Ze worden in de gesprekken benoemd en mijn input is, nu en straks, welkom. De (glazen) deuren staan gewoon open en binnenlopen mag.

Openheid: check!
Korte lijnen: check!
Mening geven: check!

So far so good! In mijn eerste week komen ook de dynamiek en niet te vaste rol als consultant meteen naar voren. Ik kan meteen helpen met testen voor een project en ik ga de derde dag meteen mee naar een klant in Den Haag. Ondertussen lees ik me vast in in het project waar ik in mee ga draaien en volgt al een eerste conference call. Overigens vervul ik in mijn eerste project niet de rol van consultant, maar die scrum master. Over geen vaste rollen gesproken….

Thank God it’s Friday…?

Aan het eind van de week ben ik gesloopt. Alle nieuwe gezichten, namen, indrukken en de iets langere reistijd dan bij mijn vorige baan hebben hun tol geëist. Is dat erg? Nee hoor! Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad tijdens mijn eerste week en kijk met een goed gevoel terug. Ik denk wel dat ik me bij Kodision thuis ga voelen en ik heb zin om met “mijn” project te starten. Laat maar komen!

Ook bij Kodision aan de slag?

Ben jij nu al benieuwd hoe jouw eerste week eruit zou zien als Consultant bij Kodision? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures, wie weet kan je binnenkort aan de slag!

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl