13 april 2021

De handen ineenslaan met Groeipact Common Ground

Een hervorming van de informatievoorziening van gemeenten. Dat is het doel van het Common Ground Groeipact, waar Kodision zich voor heeft aangemeld. Meer weten over het doel en de bijdrage van Kodision? Lees dan snel verder!
Digitale overheid Over Kodision

In een eerdere blog beschreven we al hoe wij in 2018 één van de eerste werden met een werkende koppeling via de Common Ground API. Hier hebben we op doorgepakt; op donderdag 25 maart hebben wij ons aangemeld voor het groeipact Common Ground. We werkten dus al volop mee, en nu is het ook officieel. Eind 2020 deden hier al meer dan 100 organisaties aan mee.

Het doel van het groeipact

Het groeipact draait om innovatie in het IT-landschap van gemeenten. Het doel is om gemeentelijke dienstverlening te verbeteren door de informatievoorziening te hervormen. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt belangrijke topics in de moderne informatiesamenleving lastig. Topics zoals flexibele vernieuwing, voldoen aan privacywetgeving en efficiënt omgaan met data. Daarom gaan de deelnemers van het groeipact samen aan de slag om data los te koppelen van werkprocessen en applicaties.

Er moet dus een hervorming komen zodat vernieuwing, privacy en efficiëntie weer op de overheidsagenda staan en zodat de dienstverlening verbetert. Dit alles met het uiteindelijke hoofddoel om grote maatschappelijke opgaven zoals handhaving en de duurzaamheidstransitie eenvoudiger, sneller en slimmer op te lossen. Zo’n hervorming is alleen mogelijk als we de handen ineenslaan en met zijn allen hieraan bijdragen.

De huidige bijdrage van Kodision

Kodision werkte officieus al volgens de principes van Common Ground, maar nu ook officieel. Wij dragen hieraan bij vooral door volgende aspecten:

  • Het opslaan en beheer van data vindt altijd plaats bij de bron. In TriplEforms wordt data tijdelijk opgeslagen zodat je een formulier kan opslaan en kan hervatten. Bij het hervatten wordt de voor ingevulde data uit andere bronnen (zoals BRP of BAG) opnieuw opgevraagd. Na het succesvol versturen en ontvangen bij een mid-of backoffice applicatie wordt de data verwijderd.
  • Volgens een Agile/Scrum methodiek werken, waarbij je je projecten opdeelt in periodes en tussentijds feedbackmomenten inplant.
  • Het waarborgen van veiligheid en privacy. Onze software is erg sterk op deze aspecten.
  • Het gebruiken van BPMN als standaardnotatie voor je business processen.
  • Het uitstippelen van zaken aan de hand van klantreizen en UX\UI-design.

Ook gemeentelijke dienstverlening verbeteren?

Kodision spreekt, door middel van het groeipact, de intentie uit om de afspraken toe te passen op de te ontwikkelen applicaties. Ook zullen we de bestaande applicaties hierop aanpassen. Dit doen we samen met andere marktpartijen.

Meer weten over onze ontwikkelingen? Meld je aan voor onze gebruikersgroep (voor huidige gebruikers) of abonneer je op onze nieuwsbrief.