31 maart 2020

Een dag uit het leven van een Test Engineer

Sinds juli 2018 werk ik bij Kodision als Test Engineer voor ons nieuwe softwareproduct Resolve. Mij wordt regelmatig gevraagd hoe mijn dag eruitziet als Test Engineer. Mijn activiteiten verschillen veel, maar in deze blog doe ik mijn best om veel voorkomende taken te beschrijven.
Werken bij Kodision

Resultaten van automatische tests

Als Test Engineer bij Kodision begin ik mijn dag altijd lekker vroeg. Ik reis met het openbaar vervoer van Zevenaar naar Arnhem. Dat betekent dat ik om 07:30 uur in de trein zit. Dat uurtje gebruik ik vaak om online te schaken tegen anderen. Om 08:30 uur ben ik dan op kantoor in Arnhem. Ik begin altijd met het bijwerken van mijn mail en ik check de resultaten van de automatische tests (gemaakt met Selenium in C#) op de build server.

Zijn er bugs of werkt alles?

Als iets niet werkt, dan is het aan mij om te achterhalen waar het is misgegaan. Dan probeer ik de bug op mijn eigen omgeving te reproduceren en vervolgens te debuggen om de root cause te vinden, zodat ik de developer snel op weg kan helpen om de bug op te lossen.

Ik voer de bugs op met prioriteiten en bespreek dit met Product Owner Daniel Rutten. Ze worden vervolgens meegenomen in onze Daily Standup of direct doorgestuurd naar relevante partijen.

Daily standups

Om 09:15 uur heb ik altijd met het Resolve Team een daily standup van een kwartiertje. We gebruiken hiervoor ons digitale scrumbord (Team Foundation Server). Dit is een scrum tool waar we alle taken van een sprintplanning inzetten. We kunnen precies de status van alle user story’s zien. Elk teamlid komt aan het woord en vertelt kort hoe het gaat. We kijken terug naar wat je de vorige dag gedaan hebt, wat je nog gaat doen en of er iets is waar je hulp bij nodig hebt.

In deze dagstart komen ook weer opdrachten naar voren om tests voor te bereiden. Of ik ga eerst in gesprek met collega’s over nieuwe functionaliteiten die binnenkort getest moeten worden.

Test 1,2,3

Aan de slag met testen. Om 12:00 uur gaan we altijd met het team naar buiten voor een lunchwandeling. Na de lunch ga ik door met het uitwerken van test scenario’s en automatiseren voor de kwaliteit van ons product. Elke 2 weken gaan we naar productie, maar soms ook vaker. Als de testen goed zijn, gaat het naar acceptatie. Ik schakel dan met onze Product Owner Daniel en met consultants wat zij van de versie vinden. Ik lever daar een uitgebreid adviesrapport bij aan waarin de releasenotes staan en eventuele nieuwe issues die uit de regressietests zijn gekomen. Ook schakel ik veel met met onze afdelding support bij binnengekomen bugs of behandel ik meer functionele vragen.

Waar ik me ’s middags ook regelmatig en graag mee bezig houd, is het uitbreiden van bestaande test sets. Dit wordt gedaan met met Selenium, C#, NUnit in Visual Studio. Ik zorg er vervolgens voor dat de testen draaien op onze buildserver. Rond 17:00 uur zit mijn dag erop en ga ik met openbaar vervoer weer terug naar Zevenaar.

Tot slot

De cultuur van Kodision maakt het werken heel leuk. De sfeer is super goed, dit komt door het teamwork, we helpen elkaar.

Je kan echt aangeven wat je leuk vindt, zodat je uitdaging hebt in je werk. Ik wilde heel graag met mijn inzichten test automatisering opzetten. Ik heb de vrijheid om met eigen tooling aan de slag te gaan en daarmee zet ik zelfstandig een releasestraat op. Er zijn ruime opleidingsmogelijkheden, maar ook het bezoek van events zoals TestBash (Utrecht) maakt het werken bij Kodision erg leuk.

Heb je vragen over mijn dag of wil je ergens meer over weten? Ik sta je graag te woord, dus stuur vooral een een mailtje als je je aangesproken voelt.

We are hiring: Vacature Test Engineer

Wil jij net als Reinier ook aan de slag bij ons? We zoeken een Test Engineer met affiniteit voor Test Automation! Bekijk hier de vacature en stuur ons een te gekke motivatiebrief.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl