31 maart 2019

Een week uit het leven van een IT-consultant

Elke Onnoweer, voormalig IT-Consultant: In een voorgaand blog schreef ik over mijn eerste week bij Kodision. Inmiddels zijn we een kleine drie maanden verder en ben ik volledig ingeburgerd bij Delivery Services (DS) en druk met projecten. Hoe mijn week er nu uitziet? Dat ga ik je vertellen!
Werken bij Kodision

Maandag: let’s go!

Het weekend zit erop en ik kachel rustig met m’n autootje naar Arnhem toe. Het is niet al te druk op de weg en ook de parkeerplaats bij Kodision is het nog stil. Ik ben dan ook een vroege vogel en probeer om half 8 op kantoor te zijn. Meestal ben ik niet eens de eerste, er zijn collega’s die voor mij al aan de slag zijn. Gelukkig denken ze er bijna altijd aan om de koffieautomaat aan te zwengelen, want: “life begins after coffee”.

Aan de slag! Mail wegwerken, uren schrijven (niet mijn favoriete onderdeel), praatje maken, scrumbord bekijken…. Dan is het tijd voor de week-kick-off. Dit is een soort super stand-up waarin we met alles DS-ers nieuwtjes, hoogtepunten van de afgelopen week en andere relevante zaken delen. Dan door naar de stand-up van mijn eigen team Extreme en aansluitend een stand-up via Skype met het team van de Autoriteit Nucleaire veiligheid en stralingsbescherming (ANVS) waarmee we een project doen. Na de stand-ups schuif ik aan bij het projectoverleg. Hier bespreken we het werk van de afgelopen week en dat van de huidige week.

Zijn de overleggen dan klaar? Nee, nog één te gaan: team Awesome van de consultants. Ook die praten op maandag even bij. De tijd vliegt voorbij en het is alweer de hoogste tijd voor de lunch. Op naar de tafel in de keuken om te lunchen met collega’s van de verschillende afdelingen. Dan ’s middags snel nog even de laatste user stories testen, want morgen is de sprintwissel bij de ANVS en dat betekent demo-tijd!

Dinsdag: dagje Den Haag

Dinsdag zit ik in Den Haag bij de ANVS. Eerst even anderhalf uur in trein nog wat werken en dan vijf minuutjes lopen naar het kantoor waar de ANVS in huist. Gelukkig heb ik ondertussen een toegangspas en hoef ik me niet meer bij de receptie te melden om opgehaald te worden door iemand uit het projectteam. Samen met collega Dennis tref ik de laatste voorbereidingen voor de demo. Vlug nog even skypen met de engineers in Arnhem om de laatste puntjes op de i te zetten, lunch naar binnenwerken en op naar de demo.

De sprintdemo’s worden goed bezocht door de medewerkers van de ANVS. Dat maakt dit project ook zo leuk: de hoge mate van betrokkenheid van de medewerkers. We laten zien wat we in de afgelopen twee weken allemaal gemaakt en ingericht hebben in TriplEforms en KIM en beantwoorden vragen van de aanwezigen. Na de demo volgen de retrospective en de planningssessie voor de nieuwe sprint. We lopen de stories langs in Jira en bespreken de gewenste functionaliteit die komende sprint gerealiseerd gaat worden. Inmiddels weet ik al een hoop over kennisgevingen, registraties en radionucliden. Je pikt wat op bij een klant!

Woensdag: back at the office!

Woensdag is weer een kantoordag. Eerst werk ik de taken op het scrumbord bij (uiteraard nadat ik mijn koffie heb gehad!). Zo is het team weer op de hoogte van het werk voor deze sprint. Ook vandaag heb ik de stand-up van team Extreme en met het team van de ANVS. Na de stand-ups richt ik me op andere projectjes die ik heb lopen. Dat betekent mailen, bellen en afstemmen met klanten. Deze projecten gaan wat meer op afstand en zijn korter van duur.

Het is niet nodig om naar de klant af te reizen om te overleggen. Het is hierdoor wel zaak om helder en met regelmaat te communiceren! Verder staat de dag in het teken van vragen van de engineers beantwoorden en vast wat stories testen. Dan is er nog documentatie die bijgewerkt moet worden, dus ook dat pak ik vandaag mee. Wanneer ik een blik op de klok werp, zie ik tot mijn schrik dat alweer 16.00 uur is. Hoogste tijd om alweer naar huis te gaan!

Donderdag: weer naar het westen

Donderdag reis ik weer af naar Den Haag, naar de ANVS. Deze dag gebruik ik om vragen van het team voor te leggen aan de product owners van de klant, wat zaken af te stemmen met de andere projectleden en is er een backlogoverleg. In dit overleg doorlopen we de stories die op de backlog staan en verduidelijken we ze waar nodig. Dan kan ik de volgende dag de benodigde tijd om de stories te realiseren in gaan schatten met het team. Tussendoor bezoek ook nog even gemeente Den Haag voor een ander project, ik ben tenslotte toch in de buurt.

Twee dagen naar Den Haag bevalt me prima. Het is een goede afwisseling met de dagen op kantoor en meestal super leerzaam. En dat ritje met de trein is ook goed te doen. Nou ja, meestal….vandaag uiteraard niet. Seinstoringen, vertragingen bij het omreizen, achter goederentreinen rijden…Mijn avondeten is nog ver weg.

Vrijdag: afsluiting op kantoor

En dan is het alweer vrijdag. Had ik al gezegd dat de tijd echt voorbij vliegt? Taken die vandaag op het programma staan: mail, testen, office-playlist aanvullen met mijn muziek (ik kan maar zoveel Scooter tolereren), lunch, stories inschatten met het team, nog wat meer testen of zelf even een taak oppakken voor het maken van brieven in KIM, documentatie bijwerken…”the usual” dus.

Daarnaast deze keer ook iets heel anders: een blog-cursus gegeven door online marketeer-collega Gerda. Gewoon omdat we bij Kodision bloggen belangrijk vinden. Dus: koekjes op tafel, uitleg en praktisch aan de slag met het vast bedenken van onderwerpen. Super leuke middag met collega’s van verschillende afdelingen – zelfs directeur Mario haakt aan! Na de cursus zit de week er alweer op. Tijd om naar huis te gaan om weer op te laden voor de volgende week. Bring it on! Nieuwsgierig geworden naar Kodision en ook zin in een baan waarin de tijd voorbij vliegt? Bekijk dan nu onze vacatures!

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl