8 maart 2019

Internationale vrouwendag: het belang van diversiteit in de ICT

Het is vandaag internationale vrouwendag, maar de ICT-werkvloer wordt nog steeds gedomineerd door mannen. De man-vrouw verhouding in de IT sector was in 2018 ook weer bedroevend laag: 86% versus 14% volgens cijfers van ICT-erGezocht.nl. Toch lijkt het aantal heel voorzichtig toe te nemen. Zijn er dan toch lichtpuntjes? We vroegen het Jeroen Merry, Directeur van Educom & Detacom. Met hun unieke traineeships leiden ze gedreven ICT-professionals op en begeleiden ze hen vervolgens naar de markt. Door hun aspiranten in hun kracht te zetten creëren ze de optimale omgeving om het volledige kennispotentieel te ontwikkelen.
Werken bij Kodision

Techniek en Bèta is niet meer alleen voor mannen

De voorzichtige toename van vrouwen in de ICT heeft volgens Jeroen Merry te maken met een verandering in het beeld.

“IT is allang niet meer voor geeks die op de zolderkamer computers uit elkaar halen met een pizza onder de deur. Dit beeld is echt al wel een beetje veranderd. De snelle opmars van digitale technologie en de kernaspecten van Agile (i.p.v. de watervalmethode) hebben de wereld veranderd en zorgen voor een meer sexy beeld. De gebruiker die centraal staat, de korte iteraties en het gedrag van mensen zijn aspecten die juist ook vrouwen aanspreken. De klant op je schouder maakt het beeld minder grijs. IT is overal en laten we het juist als logica zien i.p.v. bèta. Het krijgt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving en er zijn zoveel meer functies in de IT ontstaan, waar juist vrouwen zeer geschikt voor zijn. Zoals UX Design, Development en Testen.”

Diversiteit in de ICT

Diversiteit op de werkvloer blijft een hot thema. Teams met mannen én vrouwen functioneren beter en juist die diversiteit levert de beste resultaten. Ook de kantoordynamiek verandert door vrouwen. Vrouwen hebben veel potentieel volgens Jeroen. “Vrouwenlogica is anders. Ze zijn gedetailleerd en kijken kritisch naar de praktische toepassingen, ze denken mee, zijn klantvriendelijk, ze zijn zeer goede projectmanagers en vooral: ze hebben de gunfactor. In een mannenwereld krijgen juist de dames veel voor elkaar.”

32% van de instroom bij Educom & Detacom is vrouw en dat zit al ruim boven het landelijk gemiddelde. Toch staat deze verhouding in het niets tot de maatschappij (50/50). 10 jaar geleden was de instroom vrouwen nog minder dan 5%. Deze stijging is gelukt door juist de vrouwelijke ICT’er aan het woord te laten. Maar ook door vrouwen met termen zoals ‘teamwork’ en ‘puzzelen’ in vacature teksten te triggeren. Want juist dat puzzelen heeft alles met logica te maken.

“Vrouwen buigen zich graag over complexe breinbrekers.”

Logica

Enthousiasmeren van meisjes en vrouwen voor een ICT-beroep heeft volgens Jeroen ook te maken met het beginnen bij de basis. Want de moeders beïnvloeden toch nog te vaak de beroepsrichting van hun dochters.

“Op 17- of 18-jarige leeftijd wordt nog te weinig een bewuste beroepskeuze gemaakt. Om vervolgens tussen 25 en 35 jaar jezelf kritische vragen te stellen zoals ‘Doe ik wat ik leuk vindt?’. Voor vrouwen is dat een lastige fase, omdat dan ook regelmatig een kinderwens om de hoek komt kijken.

Laat juist onze moeders vertellen hoe mooi informatie en logica is. Wanneer ouders tijdig herkennen dat hun kind beschikt over die logica en creativiteit kan je daar mee aan de slag, dit onderzoeken en stimuleren.

Digitale geletterdheid

Jeroen vindt ICT-onderwijs heel belangrijk. “Bereid juist kinderen voor op de toekomst die steeds verder digitaliseert. Coderen is ook taal en grammatica, net als Frans en Duits.”

“Verplichte digitale geletterdheid opnemen in lespakketten zal het stereotype nog verder doen vervagen en kinderen op jonge leeftijd triggeren voor programmeren.”

Over Educom & Detacom

Educom bestaat uit bestaat uit twee zelfstandig opererende ICT-bedrijven met vestigingen in Sittard, Eindhoven, Utrecht en Arnhem: Educom & Detacom. Dankzij de unieke combinatie en samenwerking tussen de twee bedrijven ontzorgen ze diverse klanten in Nederland op het gebied van personele- en ICT vraagstukken. Volgens Jeroen kunnen ook vrouwen die niet als ICT’er zijn opgeleid de stap nog zetten.

“Omscholing is heel normaal tegenwoordig. Het gaat ons er juist om, om mensen in hun kracht te zetten.”

Vrouwelijke ICT’ers aan het woord

Kodision heeft in 2018 al diverse (mannelijke en) vrouwelijke ICT’ers in laten stromen via Educom & Detacom:

Jose van der Bijl – Software Engineer
“Ik voelde me anders dan veel vrouwen, omdat ik meer bèta ben en programmeren leuk vindt. Nu ik in de ICT werk, merk ik dat er veel vrouwen zijn die best op mij lijken.”

Fee Stevens – Software Engineer
“Ik voel mij thuis in de ICT, omdat ik hier mijn analytische vaardigheden goed kwijt kan. Ook voel ik mij gewaardeerd en heb ik niet het gevoel dat ik anders word benaderd dan mannelijke collega’s.”

Lisa Stensen – Consultant
“Op het kantoor van Kodision hangt een prettige sfeer, collega’s zijn behulpzaam en het is altijd gezellig. Ik voel me helemaal thuis in de ICT-wereld! Als consultant bij Kodision ben je analytisch ingesteld, houd je van samenwerken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Volgens mij zijn er genoeg vrouwen die zich hierin kunnen vinden!”

Over Internationale vrouwendag

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid- en kiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland. (Bron; Wikipedia)

Interesse?

Wil jij als vrouw een carrière in de IT en zie jij jezelf als toekomstig Kodisiaan? Wij zijn altijd op zoek naar goede collega’s die bij ons passen. Bekijk hier de openstaande vacatures van Kodision en hier de mogelijkheden van Educom & Datacom.

Geschreven door:

Ko
Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl