20 juli 2021

Het leven van een Software Tester: een combinatie van hard & soft skills

Testen is door de jaren heen steeds belangrijker en misschien wel cruciaal geworden in IT. Wij vroegen Hester de Tester (ja ja, ze is hiervoor geboren!) over haar ervaringen als Test Engineer bij Kodision. Lees je mee?
Werken bij Kodision

Hester begon met een studie in Toerisme, om er vervolgens als projectleider bij een softwarebedrijf voor reisorganisaties achter te komen dat ze de kwaliteitsverbetering van het te verkopen product erg belangrijk vond. Na wat rondkijken, kwam ze erachter dat testen van deze producten een vak apart was. Twee maanden later kon ze zichzelf Test Engineer noemen. Momenteel is ze bij Kodision gedetacheerd via Polteq, en ze is in ieder geval tot eind van dit jaar bij onze klant Den Haag aan de slag.

Wat zijn je bezigheden als Test Engineer?

Binnen het vak van testen heb je verschillende specialisaties en taakpakketten. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in performance- of security testen, je kunt je vooral bezighouden met test automatisering, of je kunt ervoor kiezen om minder met code te werken en vooral aan de voorkant te testen. Hester doet vooral dit laatste bij Den Haag; zij doorloopt bijvoorbeeld de gemaakte flows van formulieren of ze zorgt ervoor dat de styling van de formulieren consistent en in hun huisstijl is. Daarnaast stelt ze Functioneel Ontwerpen op en reviewt deze, maakt ze risicoanalyses, schrijft ze en voert ze test scripts uit, en is ze veel bezig met overleggen met developers en klanten om de wensen en eisen duidelijk boven tafel te krijgen.

Onze tester Reinier, die al eerder een blog schreef over een dag als tester, houdt zich juist meer bezig met test automatisering binnen Kodision. De kant met veel meer code en ‘hard skills’. Hij test bijvoorbeeld alles wat wordt gepresenteerd tijdens de tweewekelijkse sprint reviews van Kotuur. Aangezien hij niet bij een klant werkt, schakelt Reinier niet tussen developers en klant zoals Hester, maar hij schakelt met onze eigen product owner(s) die de wensen van de klanten moet(en) vertegenwoordigen en met onze developers. Dit is natuurlijk heel anders werken, omdat je de verschillende perspectieven binnen eenzelfde organisatie (in je eigen ‘bubbel’) moet kunnen herkennen en hier een middenweg in moet vinden.

Waar moet je precies op letten als je goed wilt testen?

Het eerste wat je doet als iets wordt opgeleverd, is kijken of je het kan doorlopen. Dat wordt vaak met de meest logische weg, de snelle weg, getest. Oftewel, overal ‘ja’ op antwoorden zodat je altijd door kunt naar de volgende vraag. Je vult in wat er wordt gevraagd. Maar als je echt goed wilt testen, kijk je juist of je het kunt doorlopen als je een afwijkend antwoord geeft. Dan test je niet alleen de ‘happy flow’ maar ook de andere paden. Een voorbeeld: alleen volwassenen boven de 18 mogen iets aanvragen. In dat geval test je bij de vraag “wat is je leeftijd?” de antwoorden 17, 18 én 19, zodat je zeker weet dat ze het goed hebben ingeregeld. Dus je probeert echt de software uit. Door die logica zeggen ontwikkelaars ook wel eens dat Testers de software kapot proberen te maken. Maar dat is natuurlijk niet zo!

Wat vind jij zo leuk aan Tester zijn?

Hester noemt verschillende positieve eigenschappen van haar werk die het zo leuk maken. Ze vindt het vooral ontzettend tof dat je merkt dat de kwaliteit stijgt, zowel die van het product als die binnen het team. Als Tester ben je namelijk ook een soort tussenpersoon; er zijn tussen developers en klanten weleens verschillende belangen of interpretaties rondom een product. Als tester stel je net zo lang kritische vragen tot alle partijen op één lijn zitten, waardoor de samenwerking in het team ook meteen harmonieuzer wordt. Daarnaast hebben klanten vaak al een bepaalde oplossing in hun hoofd voor hun eigen probleem, maar met doorvragen kom je uiteindelijk tot een nóg beter passende oplossing. Je bent dus eigenlijk bezig met een stukje verwachtingsmanagement. En doordat het team meer overlegt en beter samenwerkt, wordt de kwaliteit van het product uiteindelijk ook beter. Eigenlijk is het dus een positieve vicieuze cirkel!

Welke rollen vervul jij als Tester?

Als tester ben je eigenlijk betrokken bij het hele proces: van eerste idee van de klant tot oplevering van de functionaliteit. Dit doe je terwijl je in contact bent met verschillende partijen. Ontwikkelaars, consultants, beheerders, en gebruikers; jij bent als het ware de tussenpersoon om ervoor te zorgen dat alle belangrijke aspecten meegenomen worden in het eindresultaat. Een tester vervult als het ware dan ook eigenlijk 3 verschillende rollen: die als (helper van de) business analist, die van bewaker en/of verbeteraar van het proces, en die van vertegenwoordiger van beide partijen.

Hoe ziet jouw toekomst als Test Engineer eruit?

“Aan de ene kant vind ik momenteel het overleggen en samen tot oplossingen komen met de business erg leuk, dus meer de kant van business analist. Ook het opstellen van Functioneel Ontwerpen en de lijst van eisen opstellen gaan me goed af. Aan de andere kan wil ik eigenlijk ook wel graag meer richting testautomatisering, aangezien daar veel kansen liggen. Dit zijn twee hele andere werelden; bij de ene ga je volop de soft skills in en bij de ander volop de code in. Ze zeggen dat je na 2 of 3 jaar ervaring wel meer een idee hebt over welke kant je precies uit wil, dus ik wacht het nog even af.”

“Verder vind ik het momenteel erg fijn dat ik bij Polteq altijd op iemand kan terugvallen. Het is een soort community van Testers en er zit daar erg veel kennis die ze altijd wel willen delen. Momenteel heb ik wat dat betreft the best of both worlds: de achterban bij Polteq en de productkennis en gezelligheid bij Kodision. Hopelijk kan dat nog een poosje zo blijven.”

Ook Tester worden?

Spreekt het verhaal van Hester je aan en denk jij erover om ook Tester te worden? Bekijk dan nog even de eigenschappen die je volgens Hester nodig hebt om als Test Engineer aan de slag te gaan:

  • Je moet kritisch zijn en de juiste vragen weten te stellen om alle wensen duidelijk in kaart te brengen. Hester vroeg zichzelf altijd al af wat de beweegredenen waren achter bepaalde keuzes in software of herkende zaken die beter zouden kunnen, dat kritische zat er altijd al wel in.
  • Je moet kunnen kijken vanuit verschillende perspectieven. Je moet een functionele bril op kunnen zetten om te weten of een Functioneel Ontwerp doet wat het moet doen, maar vervolgens ook een praktische bril om te kijken of eindgebruikers het ook echt kunnen gebruiken.
  • Perfectionisme is mooi meegenomen. Dit wordt vaak als negatieve eigenschap gezien, maar het zorgt ook voor een stuk nauwkeurigheid die je nodig hebt als Tester.
  • Natuurlijk moet je logisch kunnen nadenken. Je moet kunnen bedenken of het logisch is dat een bepaalde keuze is gemaakt als je het doel in gedachten houdt.

Check? Top! Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures! Want waarom zou je dan Tester worden bij Kodision?

“Ik zat op intake bij Niels Honcoop en Joey Odijk. Die twee zijn vaak lekker aan het geinen samen. Dat deden ze ook toen ik binnenkwam voor mijn intake, waardoor er meteen spanning van me af gleed. Het voelde als een soort kennismaking in plaats van een sollicitatie. Het was precies zoals het bij Kodision ook echt is; lekker gemoedelijk, maar ook wel de serieuze kant van werk natuurlijk. Er was gewoon een bepaald soort humor en een sfeer die ik nog steeds terugzie nu ik hier aan het werk ben.”