31 mei 2021

Het YPP: deep dives, begeleiding en goede koffie!

Bij Kodision vinden we het delen van kennis één van de belangrijkste dingen die er zijn. Alleen door het delen van (nieuwe) kennis kunnen we onze visie waarmaken: “Met onze kennis helpen we de overheid goed voor haar burgers te zorgen. Dit doen we door te blijven leren, onze kennis te delen en deze toe te passen”. Deze kennis delen we extern door trainingen en webinars, maar natuurlijk ook intern. Dit doen we sinds oktober 2020 via het Young Professional Programma (YPP). Het YPP is een soort onboarding programma waar we nieuwe werknemers in 4 tot 6 weken alles leren over Kodision en haar producten en diensten. Hierna ben je helemaal klaargestoomd om als IT-consultant aan de slag te gaan bij de klant! We vroegen 4 (voormalige en huidige) deelnemers naar hun ervaringen met het Young Professional Programma: Maaike, Jeroen, Boro en Jesse.
Werken bij Kodision

Maaike Tromp

Maaike is 29 jaar en heeft deelgenomen aan de eerste lichting van het Young Professional Programma (YPP) bij Kodision in oktober 2020. Op 1 december 2020 ging ze aan de slag bij de klant. Hiervoor werkte ze vijf jaar lang als muziekdocente. Daarna was het tijd voor wat anders en is ze de IT-sector in gegaan.

Van muziekdocent naar IT; Maaike durfde deze enorme switch aan. Waarom? “Bij mijn oude werkplek had ik niet de mogelijkheid om door te groeien op de manier waarop ik wilde doorgroeien, en bij Kodision zie ik die kansen zeker.”

Het was voor haar erg fijn om via het YPP stapsgewijs kennis te maken met de producten en de werkwijze van Kodision, vooral omdat alles de eerste dagen natuurlijk helemaal nieuw is. Of haar verwachtingen van het programma zijn uitgekomen? Zeker! “Je hoopt dat je na die tijd helemaal klaar bent om bij de klant ingezet te worden met de nodige bagage en kennis, en die verwachting is zeker uitgekomen.”

Het Young Professional Programma is, in haar woorden, erg goed voor een deep dive in de materie. Tegenovergesteld aan ‘hier heb je een computer, succes ermee’ krijg je bij Kodision echt de tijd en begeleiding om je goed te verdiepen in de producten TriplEforms en KIM. Hierdoor ging Maaike zelfverzekerd aan de slag; ze wist gewoon dat ze de nodige kennis in huis had om de klant te helpen. “En dat is heel waardevol.”

Mede hierom zou ze het programma aan iedereen aanraden; je kunt veel leren, er is genoeg individuele aandacht voor iedereen, en je leert iedereen binnen de organisatie kennen. Tijdens het YPP komen er namelijk ook al wat mensen langs zoals de accountmanager en mensen van de planning, waardoor je alle belangrijke mensen als IT-consultant al een beetje leert kennen. “Een betere start kun je eigenlijk niet krijgen!”

Kodision, en dus ook het YPP, blijft zich ontwikkelen. Maaike zat in de eerste lichting en gaf als tips dat ze de benadering nog wat meer toe kunnen spitsen op juniors en seniors, en dat ze meer training kunnen geven rondom het consultancy-gedeelte. Beide aspecten zijn ondertussen opgepakt, en Maaike sluit ook nog even aan bij de aanvulling voor de consultancy training. Bedankt voor de feedback, Maaike!

Cijfer: “Een dikke 8, het is hartstikke leuk!“

Jeroen Veenhuizen

Jeroen woont in Hengelo en werkt momenteel als IT-consultant bij Kodision. Toen hij in deze functie begon op 1 januari 2021, heeft hij eerst het Young Professional Programma gevolgd.

Terwijl Maaike, Boro en Jesse een andere achtergrond hadden en zich lieten omscholen tot IT-er, had Jeroen al ervaring als programmeur en later IT-consultant. “Hierdoor lag de meerwaarde van het programma voor mij vooral bij feeling krijgen met Kodision en haar producten en diensten, en niet zozeer bij de inhoudelijke materie.” Dit is ook waarom Jeroen een korter programma heeft gevolgd dan de anderen. Het programma is echt gebaseerd op hoeveel je weet en kunt als je begint bij Kodision.

Hij omschrijft het programma als (technisch) uitdagend en leerzaam. Je kunt er volgens Jeroen zoveel leren in korte tijd doordat de trainer heel veel weet over de materie; hij kan hierover meedenken en op (bijna) alles antwoord geven. Het gevolg van het programma voor Jeroen? “De kennis die je hebt opgedaan bij de training kun je meteen inzetten bij de klant. Je kunt sneller werken, sneller productie maken, dus dat is het fijne voordeel dat je dan hebt.”

Cijfer: “Ik ben positief over het Young Professional Programma en ik zou het met een 8 beoordelen”

Boro van Hout

Boro is 28 jaar en komt uit Utrecht. Voordat hij aan de slag ging bij Kodision, studeerde hij Sociale Geografie en Planologie, en Economische Geografie. Tijdens deze studie is hij in aanraking gekomen met de IT en is zich hierin gaan verdiepen. Op 1 april 2021 begon bij met het YPP bij Kodision.

“Dit is op mijn pad gekomen als eerste optie die ik had vanuit EduCom, maar ik had het idee dat het perfect bij mij aansloot en ik ben er gewoon voor gegaan. Daar ben ik achteraf heel blij mee.”

Boro’s hart heeft altijd al gelegen bij de publieke sector. Hij wil werk doen waarmee hij bij kan dragen aan de samenleving. Juist omdat Kodision zich richt op de publieke sector leek het hem een perfecte plek om te beginnen. “Als je op zoek bent naar een baan in de publieke sector, dan denk ik niet dat je een betere plek kunt vinden.”

“Heftig”, was het antwoord van Boro toen we hem vroegen naar zijn indruk van het programma in de eerste week. “Je begint met het leren van de programmeertaal, je sprint in de software, je wordt eigenlijk meteen ondergedompeld.” Maar gelukkig geeft hij aan dat er tegelijkertijd wel een hele informele sfeer is; mensen zijn vriendelijk en je kunt altijd om hulp vragen. “Dus het is best wel zwaar, maar als je je hebt ingesteld voor een avontuur waar je veel gaat leren om straks in het werkveld aan de slag te kunnen, dan ben je hier aan het juiste adres.”

Op de vraag wat het Young Professional Programma van Kodision onderscheidt van de start bij andere werkgevers, antwoordde Boro dat zijn ervaring in de IT tot nu toe was dat je een opdracht kreeg en meteen in het diepe werd gegooid, een ‘zoek het maar uit’ mentaliteit. “Wat ik heel fijn vond aan het programma bij Kodision is dat je echt goede begeleiding krijgt van coaches en docenten. Heel veel mensen staan je bij om je te helpen, er is een duidelijke structuur, een duidelijk programma, etc. Je wordt gewoon aan de hand genomen en erdoor heen geloodst. Als het je niet lukt, zorgt iemand er wel voor dat je het wel lukt.”

Hij vind het lastig om één punt te noemen waarin het YPP uitblinkt, maar dan toch: “Het geheel samen is van groot belang; zonder alle begeleiding, de aardige mensen en alle hulp en steun kun je misschien wel op een plek terecht komen waar je nóg meer kan leren, maar dan denk ik dat het totaalplaatje op die andere plek toch minder goed zal zijn.”

Boro kan zich nog niet volledig voorstellen wat er in het werkveld gaat gebeuren, maar hij voelt zich dankzij het Young Professional Programma zeker hierop voorbereid.

Cijfer: “Ik vind het afgezaagd om te zeggen dat ik het programma een 10 geef, maar tegelijkertijd kan ik ook niet echt verbeterpunten noemen.”

Jesse Bos

Jesse is 26 jaar en woont in Apeldoorn. Toen hij de studies Bedrijfseconomie en Internationaal Belastingrecht afrondde, besloot hij om een jaar naar Japan te gaan. Toen brak het Coronavirus uit en eenmaal in Nederland begon hij met leren programmeren. Dat bleek hij erg leuk te vinden, dus hij besloot de IT in te gaan. Na een traineeship applicatieontwikkelaar bij EduCom, begon hij op 1 april 2021 aan het Young Professional Programma bij Kodision.

Jesse was, net als Boro, erg blij met de kans om bij Kodision te beginnen doordat de overheid onze doelgroep is en je hierdoor veel burgers en bedrijven kunt helpen. Daarnaast was het YPP voor Jesse een teken dat Kodision investeert in nieuwe werknemers. “En dat is natuurlijk wel iets wat je meeneemt in je beslissing om bij Kodision te werken of niet.”

Hij vond het onder andere erg fijn dat je in een groep aan het programma begint. Hierdoor kan je je aan elkaar optrekken en van elkaar leren. Verder geeft Jesse aan dat hij veel heeft geleerd door het meteen in de praktijk brengen van de lesstof. “Ik vind het een goede mix tussen actief leren en luisteren. Je krijgt colleges en gaat daarna aan de slag met de stof. Hierdoor zie je meteen de output en dat werkt heel motiverend.”

Had je verwachtingen toen je begon en zijn deze uitgekomen? “Toen ik het programma zag, verwachtte ik dat het best heftig en druk zou worden en dat is wel uitgekomen. Maar tegelijkertijd geeft het elke keer als je iets nieuws hebt geleerd een gevoel van voldoening. Je blijft jezelf steeds meer ontwikkelen.”

Jesse geeft dan ook als advies voor toekomstige Kodisianen die het YPP gaan doorlopen: “Laat je niet overdonderen door alle informatie, maar pak het onderwerp voor onderwerp aan. Raak niet in paniek”.

Cijfer: “Ik geef het YPP een 8,5. Ik ben heel tevreden met wat we allemaal hebben geleerd en hoeveel we hebben bereikt in een relatief korte tijd”

P.S.: “De koffie is goed bij Kodision” <- een must-have voor IT-ers!

Kom jij bij de nieuwe lichting van het Young Professional Programma?

Wil jij ook goede koffie? Veel leren in korte tijd, met goede begeleiding? Leuke collega’s? En nog veel meer van alle punten die hierboven door onze IT-consultants zijn benoemd? Kijk dan eens tussen onze vacatures en wie weet mogen wij je binnenkort verwelkomen!