7 november 2019

KIM Zaaksysteem in 2020: dit is wat je moet weten

Het einde van het jaar nadert, dus hoog tijd om alvast vooruit te blikken naar 2020. En dan in het bijzonder naar de ontwikkelingen van zaaksysteem KIM. In deze blog delen we de KIM roadmap voor komend jaar en vertellen we hoe jij hier als klant bij betrokken wordt. Lees je mee?
Digitale overheid

KIM Zaaksysteem

Papieren dossiers en verouderde Excel bestanden? Dat is verleden tijd met KIM Zaaksysteem. KIM bewaakt de doorlooptijd en waarschuwt wanneer een zaak over de maximale behandeltermijn gaat. Daarnaast biedt KIM de mogelijkheid om je processen inzichtelijk te maken. Dus, benieuwd wat de status is van een zaak en wie er mee bezig is? Zo geregeld met KIM!

KIM is een midoffice systeem waar alle input van klanten of burgers binnenkomt, ofwel de spin in het web van je procesapplicaties. Een functioneel beheerder kan zelf processen inrichten, compleet met de bijbehorende behandelschermen, documentgeneratie, etc. zonder enige programmeerkennis.

Stabiele performance

Voor het einde van dit jaar wordt er al een nieuwe versie van KIM uitgeleverd. De feature die hierin zit is het uitgebreid kunnen zoeken in zaken en documenten. Om KIM in de toekomst ook stabiel te houden en te zorgen voor optimale performance, wordt het tijd voor updates. Om deze stabiliteit en performance te kunnen waarborgen zijn er een aantal acties opgesteld, de roadmap voor 2020.

Roadmap 2020

  • Stabiliteit en performance verbeteren
    Er worden wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop data door de applicatie heen loopt. Dit zorgt ervoor dat het effectiever werkt en minder foutgevoelig is.
  • Het installatie- en OTAP-proces vereenvoudigen
    Het installatie- en OTAP-proces bevat op dit moment een aantal stappen en handelingen die handmatig worden uitgevoerd. Om dit proces te optimaliseren zijn we aan het onderzoeken op welke plek het installatieproces kan worden vereenvoudigd. Om een nieuw zaaktype of wijziging op een zaaktype van Acceptatie naar Productie te publiceren zijn een aantal knelpunten bekend (bijv. dat niet alles automatisch wordt meegenomen) die we willen wegnemen.
  • Verbeteringen in het design en toegankelijkheid
    Digitale toegankelijkheid en inclusie is de norm. Daarom wordt KIM verbeterd aan de hand van de laatste eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid (WCAG). Daarnaast wordt het gebruikersgemak geoptimaliseerd.
  • Functionele verbeteringen
    Tot slot worden er functionele verbeteringen uitgevoerd, die het werken met KIM nog gemakkelijker en gebruiksvriendelijker maken. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van sorteringen.

De gebruiker centraal

Er is steeds meer behoefte aan zeggenschap over de ontwikkeling van KIM Zaaksysteem. Aangezien we klantfeedback erg belangrijk en waardevol vinden, willen we dit in de toekomst structureel faciliteren. Dit betekent dat wanneer er een functionele wens is vanuit een gebruiker, we de applicatie hier mee kunnen verrijken. Er is een nieuw product team waarin alle wensen worden verzameld en geprioriteerd. Indien er wordt besloten dat een functionaliteit een gewenste toevoeging is, wordt deze toegevoegd aan de bestaande roadmap.

Geschreven door:

Daniël Rutten