Mijn ervaringen als Scrum Master
Ik heb de klassieke opmerking over Scrum laatst weer eens gehoord: ‘Dat Scrum dat is toch ook maar een hype, ik heb zoveel methodes zien komen en zien gaan.’ Ik moest er een beetje om lachen en antwoordde: ‘Ja, dat is waar, maar dat Scrum is toch wel erg hardnekkig en houdt al wel een aantal jaar aan!’ Om precies te zijn bestaat Scrum als software-ontwikkelmethode als sinds 1995, toen Ken Schawber en Jeff Sutherland na onderzoek over de toepassingen van het Scrum het proces formaliseerde. Maar goed, genoeg over de theorie.
Na meerdere kleine projecten zit ik nu bijna 4 jaar op een groot digitaliseringsproject bij één van de grotere overheidsklanten van Kodision. We zijn daar begonnen met één Scrum team en uiteindelijk uitgegroeid naar vier teams binnen het project. In een project hanteren we één backlog. Dat bestaat uit meerdere technologieën en platforms. Alle onderdelen zijn geïntegreerd en werken als één product. Nu is de tijd overdracht, beheer en restrospect.
We hebben er wat moois van gemaakt
Het ziet er niet alleen goed uit maar het maar het werkt ook nog! De klant is blij met de functionaliteit die opgeleverd is en er blijven steeds nieuwe functionaliteiten bij komen. Door samen met de Business te kijken naar toegevoegde waarde van Epics en de Backlogitems weet de klant zelf grip te houden op de functionaliteit die gebouwd wordt. Daarnaast ziet men door het iteratieve proces snel genoeg de resultaten van een wens uit business stakeholders vertegenwoordigen.
Wat ging er goed?
Elk project kent zo zijn uitdagingen en het is niet alleen maar zonnestralen en magische Burndown Charts, maar onder de bezielende leiding van goede Product Owners en een klant die je de ruimte geeft kunnen Scrum teams mooie dingen doen!
Een ding wat mij op viel is, hoe rijker het platform wordt aan functionaliteit des te meer er verder mogelijk is. Samen met de business bespreek je de volgende proof of concept, pilots en mogelijke toekomstige producten of uitbreidingen. Ik vermoed dat het project motto hieraan heeft bijgedragen: ‘laten we klein beginnen groot denken’ en dat heeft na een aantal jaar zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe technologie-overschrijdende wensen of het oplossen van issues. Alles is op die manier opgepakt en op deze wijze getoetst op haalbaarheid.
Wat zijn dan de succesfactoren van een goed Scrum project?
Ik heb lang niet alle antwoorden en leer nog elke dag in mij rol als Scrum Master. Maar dit zijn een aantal observaties van mij over de afgelopen vier jaar:
- Het team moet de vrijheid krijgen om Scrum te implementeren en de organisatie helpen het Scrum te adopteren. Zowel binnen een Scrum team, het project en de organisatie er omheen. Wij hebben het geluk gehad dat het een nieuw project was dat de ruimte kreeg om zich te ontwikkelen en te beteren, maar dat is lang niet altijd het geval.
- Goede Product Owners zijn essentieel. Ze komen het beste tot hun recht als ze volledig vrij zijn om te gaan voor het project en ook het mandaat en het vertrouwen krijgen om dit uit te voeren. Ze moeten namelijk samenwerken met verschillende stakeholders.
- Vertrouw op het Scrum team en doe niet aan micromanagement. Je ziet in de loop der tijd de groei van een Scrum team, zelforganisatie en -sturing. Dit gaat niet vanzelf en zelden zonder strubbeling, maar het laatste wat goed is voor een Scrum team is een overbezorgde projectleider die de boel klein houdt.
- Retrospectieve: lucht je hart, maak afspraken en ga voor verbetering.
- Deel de kennis en voorkom bottlenecks, zorg ervoor dat niet één iemand maar een kennisgebied beheerst. Deel de kennis binnen het team.
- Scrum Master, ga de organisatie in. Voorkom eilandjespolitiek en stel jezelf voor. Men is eerder geneigd jou en je team te helpen als ze weten wie je bent en wat je komt doen.
- Fun! De boog kan niet altijd gespannen staan. Zorg ervoor dat je naast al het harde werken af en toe ontspant. Doe een drankje samen of hou een keer een Retrospective op het terras.
Het harde werk van een groep gemotiveerde interne en externen teamleden, heeft er tot nu toe voor gezorgd dat we alle problemen en moeilijkheden samen hebben overwonnen.
Wat hebben we geleerd of ging er minder?
Zoals eerder uitgelegd gaat een softwareproject nooit 100% soepel. Onvoorspelbare (technische) tegenvallers, de onderlinge dynamiek of een organisatie waar verandering wordt tegengehouden. Dit zijn allemaal situaties die kunnen voorkomen die niet bijdragen aan een Scrum project. Wat kwam ik dan zoal allemaal tegen?
- Laat minder constructieve mensen niet de sfeer verpesten. Binnen een Scrum team werk je met mensen. Maar ondanks alle goede bedoelingen en professionaliteit loopt dit niet altijd soepel of is de fit er niet. Be a team player, maar soms lukt dat niet. Dan is het wellicht tijd om afscheid te nemen van een teamlid zodat de rest van het team door kan en kan groeien.
- Leren loslaten en vertrouwen op de kracht en kwaliteiten van de teamleden. Soms wil het management de controle houden of te veel vasthouden aan de oude stijl van het uitvoeren van projecten. Maak vooral goede afspraken en probeer de zelforganisatie en verbetering van een team juist te faciliteren.
- Eerder splitsen van team. Net zoals een Backlog item niet te groot moet zijn, zo moet een team dat ook niet zijn. Het overzicht is eerder zoek en zaken worden wellicht niet efficiënt opgepakt. Split de teams, maak er logische eenheden van en werk met opgesplitste teams verder aan de gezamenlijke Backlog.
- Zorg ervoor dat de mensen in het Scrum team 100% beschikbaar zijn voor het werk wat er te doen is. Anders blijft werk mogelijk liggen en dat komt de productiviteit niet ten goede. Zo kan één enkel teamlid bepaalde Backlog items onbedoeld ‘gijzelen’ in plaats van een ander er mee door te laten gaan.
Wat heb ik er zelf uit gehaald?
Ik heb veel geleerd van mijn Scrum projecten, niet alleen in technisch aspect maar ook zeker in persoonlijke sferen in de rol van Scrummaster. Coachen, teamleden helpen om gezamenlijke doelen te bereiken, afspraken maken om de efficiëntie te verhogen en de resultaten daarvan zien. Dat zijn de elementen waar ik blij van word. Mensen die groeien onder structuur maar ook de vrijheid van het Scrumproces. Ik geniet ervan. Mijn ervaring is dat mogelijkheden zich voor doen in de vorm van nieuwe rollen, nieuwe projecten etc. wanneer er weer een succesvol Scrum project is afgerond. Maar ook bij minder succesvolle trajecten leer ik ervan en neem ik de kennis en kunde mee naar het volgende project.
Ik ben ondertussen weer begonnen aan een nieuw project. Wil je meer weten over het werk wat we doen bij Kodision? Neem in het onderstaande formulier contact op met mij. Of bekijk onze andere blogs!
Geschreven door:
Joey Odijk