16 augustus 2021

Software Engineer bij Kodision: afwisseling, een fijne sfeer & een positieve impact

Wij vroegen onze eigen Software Engineer (ook wel: technisch consultant) Max van de Peppel over zijn ervaringen bij Kodision. Lees je mee?
Werken bij Kodision

Max zijn passie voor websites, computers en programmeren begon al vroeg. “Als je klaar bent met de havo ben je 17 en dan moet je kiezen wat je de rest van je leven wilt gaan doen. Natuurlijk wist ik dat nog niet zo goed. Wel had ik altijd al iets met computers en had op de havo al wat ervaring opgedaan met websites, dus ik koos voor de opleiding Communication & Multimedia Design.” Daar leerde hij de basis van programmeren en ging vervolgens aan de slag als programmeur bij een organisatie.

Vier jaar later besefte hij dat hij niet meer, in zijn woorden, 40 uur per week in een hoekje wilde zitten programmeren. Hij wilde meer afwisseling qua takenpakket en miste wat contact met collega’s (en klanten); hij wilde graag samen met anderen technische oplossingen bedenken. Zo kwam hij bij Kodision terecht, een bedrijf waar je niet alleen veel afwisseling hebt in je werk en veel sociaal contact hebt, maar door de doelgroep ook nog eens indirect een positieve impact hebt op veel mensen en de Nederlandse samenleving.

Wat zijn je bezigheden als Software Engineer?

“Kort samengevat: ik ondersteun klanten met technische uitdagingen. Ik werk vanuit het technisch team, dat is een intern projectteam. Wij pakken verschillende projecten op die bijvoorbeeld te groot zijn voor support of waar IT consultants die vast of interim bij klanten aan de slag zijn bijvoorbeeld geen tijd voor hebben.”

Dit maakt het werk ook zo afwisselend; elk project en elke klant is anders. Met het ene project ben je wat langer bezig dan met een andere, en bij de één heb je meer klantcontact dan bij de ander. De ene keer maakt hij koppelingen vanuit de TriplEforms formulieren met een klachtensysteem, de andere keer update hij de website van de klant naar de laatste versie van TriplEforms, en weer een andere keer zorgt hij ervoor dat de website van de klant voldoet aan de laatste WCAG eisen.

Dat is ook wat een Software Engineer onderscheidt van een IT consultant; de laatste wordt vast bij een klant ingezet en heeft vaak iets meer functionele projecten lopen. Max heeft meer een interne functie op projectbasis. Het verschil met een Software Developer is waarschijnlijk wat duidelijker; een Developer ontwikkelt de producten die consultants en engineers inzetten bij de klanten.

Ben je dan alleen maar technisch bezig?

“Nee, zeker niet. Als er een heel technisch project op de planning komt, proberen ze daar natuurlijk wel meer technische collega’s voor te regelen. Maar bij andere projecten wordt er voor de inzet vaak gewoon naar de planning gekeken en naar wie er nog tijd over heeft. Je kunt, als de mogelijkheid er is, ook gewoon aangeven wanneer je een bepaald project heel graag wil doen.”

Max is bijvoorbeeld ook aangehaakt bij een project rondom een pilot voor de implementatie van zaaksysteem KIM. Dat was veel meer een functionele dan een technische klus. Daarbij was er veel overleg nodig met de klant over welke verwachtingen er waren en wat precies de bedoeling was. Aan de hand van de vastgestelde requirements moest het proces ingericht worden in KIM en konden er (tussentijdse) demo’s gegeven worden aan de gebruikersgroep. “Het komt voor dat je op een project wordt gezet met een uitdaging waar je nog niet zoveel ervaring mee hebt, maar dan krijg je de kans om daar kennis mee te maken en in te groeien. En natuurlijk staat Kodision ook altijd voor je klaar om je te ondersteunen of advies te geven.”

Hoe vaak komt het voor dat je tegen problemen aanloopt omdat je iets maakt wat je nog nooit hebt gemaakt, en hoe los je dit op?

Max werkt met maatwerkoplossingen; elke klant heeft een specifieke inrichting. Toch loopt hij nooit écht ‘vast’. Ondanks dat API implementaties vaak anders zijn, heb je namelijk altijd wel een basis van hoe het opgezet moet worden die hetzelfde blijft. Ook zijn er altijd wel projecten gedaan die je als voorbeeld kan nemen als er iets is wat je nog niet gezien hebt. Daarnaast is er voor sommige processen documentatie beschikbaar. Als je het dan nog niet weet, kun je het altijd navragen in de dagelijkse stand-up van het team. “Er is altijd wel eerder een oplossing bedacht, en zo niet, dan zoek je er samen één.”

Hoe ziet jouw ideale toekomst als Software Engineer eruit?

“Ik wil vooral (door)groeien als consultant, meer ervaring opdoen. Uiteindelijk hoop ik de titel van Senior consultant te bereiken, ook gewoon om een stip aan de horizon te zetten. Op technisch vlak zit dat momenteel denk ik al wel goed; maar om senior te worden wil ik vooral op consultancy gebied groeien. En dit is gelukkig ook mogelijk binnen Kodision; ontwikkeling wordt hier merkbaar gestimuleerd. Als je je ergens meer in wilt verdiepen, kun je dat gewoon aangeven.”

Wat maakt een goede Software Engineer?

De werkzaamheden van een Software Engineer bestaan voor zo’n 60% uit programmeren. Dus naast dat je dit goed onder de knie moet hebben, noemt Max nog enkele punten waar je over moet beschikken om uit te blinken in de functie:

  • Je moet nauwkeurig zijn; elk beetje code moet kloppen voordat je het product implementeert bij de klant, en je moet erop letten dat je precies voldoet aan de gestelde requirements en dat je een net product oplevert.
  • Je moet analytisch/technisch inzicht hebben om van tevoren te kunnen bedenken wat er precies bij het project komt kijken en hoe de wens van de klant het beste geïmplementeerd kan worden.
  • Je vindt het leuk om (regelmatig) klantcontact te hebben en om samen met de klant naar oplossingen te zoeken en te realiseren.

Misschien herken jij jezelf ook wel in deze punten! Is dat het geval? Wie weet ben jij dan wel dé geschikte kandidaat voor ons. Neem eens een kijkje tussen onze vacatures! Ben jij momenteel nog geen IT’er, maar heb je hier eigenlijk wel altijd een stiekeme passie voor gehad? Neem dan eens contact op met EduCom, onze onderburen die mensen bij- of omscholen tot professionele softwareontwikkelaar.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl