4 september 2019

Software ontwikkelen: this is how it’s done

De lezers die dachten dat we hier ons beroepsgeheim zouden prijsgeven, moet ik helaas teleurstellen;). Wel lees je in deze blog over welke fasen Kodision doorloopt om nieuwe software te ontwikkelen. Lees je mee?
Low-code

Software ontwikkeling vandaag de dag

Voordat onze software in gebruik wordt genomen door onze klanten, wordt deze eerst ontwikkeld door ons Research & Development team. In het verleden werd software vaak vanuit een ‘Proof of Concept’ gemaakt. Men had een idee en begon meestal vrijwel meteen met programmeren. Hoe doen we dat nu? Vandaag de dag is het maken van goede software afhankelijk van meerdere factoren. Deze zijn te verdelen in verschillende stappen en fasen. Metaforisch zou dit zelfs gezien kunnen worden als een algoritme. Er is een gegeven beginsituatie, waarbij een reeks instructies tot het beoogde doel leiden. Dit is hoe wij invulling geven aan de verschillende fases. This is how it’s done.

Fase 1: requirement analyse

De eerste fase is ‘Requirement Analyse’. In deze fase wordt vastgesteld wat de vereisten en behoeften zijn van het softwaresysteem. Indien de software direct voor de klant wordt gemaakt, wordt de klant ook bij deze fase betrokken. Het idee voor het softwaresysteem wordt in deze fase concreet gemaakt. Vervolgens worden deze requirements gevalideerd in de vorm van usecases. Deze beschrijven ‘wie’ met het betreffende systeem ‘wat’ kan doen.

Fase 2: gebruiker centraal

In de tweede fase staat wederom de gebruiker van de software centraal. Dit betekent dat de software niet geprogrammeerd wordt vanuit de gedachtegang van een programmeur, maar juist vanuit de gedachte van de eindgebruiker. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct naadloos aansluit op de behoefte van de klant en voorkom je een situatie als in onderstaande afbeelding. Naast programmeurs worden er in deze fase ook andere personen betrokken die samen de UI/UX van de software bepalen.

Fase 3: testen, testen, testen

Vervolgens wordt de derde fase gebruikt om door middel van prototyping intern te testen. Het voordeel van Kodision als organisatie is hierbij dat er een goede mix is van verschillende disciplines en expertises. Dit zorgt dat praktijktesten intern voor goede feedback zorgen die verwerkt kan worden in het uiteindelijke product. Ook extern testen is belangrijk. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten beschikbaar maken voor een selecte groep gebruikers die hier weer feedback op kunnen geven. Daarnaast kun je een acceptatietest laten doen door de klant. Dit wil zeggen dat ze de toekomstige gebruiker de software test aan de hand van de vooraf gestelde eisen en behoeften.

Fase 4: realisatiefase

In de laatste fase wordt het product daadwerkelijk geprogrammeerd. Voordat deze fase begint, is er op basis van de eerdere fases al een goede fundering gelegd. Ook na deze fase wordt het resultaat gecontroleerd aan de hand van de eisen- en wensenlijst uit de requirement analyse.

Op zoek naar een technische uitdaging?

Wil jij ook aan de slag met de software van Kodision? Bekijk hier onze actuele vacatures. Heb je vragen over onze oplossingen en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Geschreven door:

Ko