8 juli 2021

Thuiswerken door corona; verleden tijd of een nieuw normaal?

Ondertussen duurt de coronacrisis al bijna anderhalf jaar; op 16 maart 2020 werd aangekondigd dat mensen niet meer naar kantoor mochten en thuis moesten werken. Vanaf 26 juni 2021 is er een doorbraak: het thuiswerkadvies vervalt. Bedrijven kunnen zich langzamerhand weer klaarmaken voor drukke kantoren vol gezelligheid – met 1,5 meter afstand natuurlijk. Maar lopen onze Kodisianen ook meteen weer storm naar kantoor, of hebben zij het eigenlijk wel goed thuis? Je leest het in de blog!
Werken bij Kodision

Collega’s zijn de belangrijkste factoren in ons bedrijf. Daarom doen wij er alles aan om het hen naar de zin te maken, juist in deze lastige tijden met het thuiswerken. Hoe doen wij dit?

Ergonomisch werken

De gemiddelde levensverwachting wordt steeds hoger, en dat moeten we natuurlijk zo houden. Een juiste houding met de juiste faciliteiten kan hierbij helpen. Onze collega’s kunnen allerlei kantoorspullen lenen om thuis een zo comfortabel mogelijk thuiswerkplek te maken: een bureaustoel, tweede scherm, muis, toetsenbord, noem het maar op. Mede door deze faciliteiten vindt het grootste gedeelte van onze collega’s (72%) dat hij of zij thuis net zo effectief kan werken als op kantoor (Medewerkers TevredenheidsOnderzoek, 2020).

Het behouden van betrokkenheid

De sleutel voor succes? Betrokken collega’s. Ook voor corona deden we met het hele bedrijf op de maandagochtend om 9 uur een weekaftrap waarin alle updates voor die week worden genoemd. Nu gaan we hier digitaal vrolijk mee verder! Niet alleen doen we dit met het hele bedrijf, maar ook hebben de teams (dagelijkse) standups om elkaar in detail op de hoogte te houden. Daarnaast hebben we elke drie maanden een kwartaalupdate met het hele bedrijf. We praten elkaar dan bij over wat we de afgelopen tijd hebben bereikt en wat de plannen zijn voor het komende kwartaal.

Naast informeren, kun je collega’s ook betrokken houden door leuke dingen te organiseren. Dat zijn onze collega’s ook waard, toch? Zo sturen wij onze collega’s voor elke kwartaalmeeting graag een pakketje thuis. Vorig kwartaal was dat een lekker borrelpakketje voor na de meeting, aankomende kwartaalmeeting wordt het…. Sst, nog geheim! Voor de echte kerstgedachte ging ons Management Team zelf op pad om de kerstpakketten bij alle medewerkers door heel Nederland te bezorgen. Ze gingen nog net niet in kerstmannenpak! Al deze initiatieven zorgen ervoor dat zo’n 70% van onze medewerkers zich ondanks het thuiswerken toch goed betrokken voelt bij de organisatie (MTO, 2020).

Voldoende beweging

Voldoende beweging houdt jou en je hersenen gezond! Afwisseling en frisse lucht doet je goed. Al helemaal na de lange digitale meetings. Om onze medewerkers te stimuleren een wandelingetje te maken tussendoor, deden wij afgelopen maart mee aan de Ommetje bedrijvenchallenge. Nu de competitie afgelopen is, betekent dat niet dat wij het wandelen beu zijn! Je kunt in onze eigen Kodision groep nog lekker tegen je collega’s strijden. Voor de mensen die alleen wandelen niet uitdagend genoeg vinden, doen we in september ook weer mee met de Bridge 2 Bridge loop in Arnhem – als corona het toe blijft staan natuurlijk.

Tips voor thuiswerken

Ondertussen is iedereen waarschijnlijk al wel in meer of mindere mate gewend aan het thuiswerken en heb je je draai er al een beetje in gevonden. Toch kan het af en toe lastig blijven. Doordat je hele dagen alleen thuis zit en niet even een praatje kan maken op kantoor, zijn je dagen een stuk effectiever maar ook meteen zwaarder. Je Teams meetings zijn vaak lang en zonder pauzes.

Daarom stimuleren wij om geen onnodige of te lange meetings in te plannen. Houdt met je team regelmatig in de gaten of jullie meetings allemaal nodig zijn. Tijdens deze meetings is het goed om het beeldbellen te beperken. Beeldbellen is, zonder dat je het doorhebt, enorm vermoeiend. Pak gewoon eens ouderwets de telefoon op!

Thuiswerken: iets om door te zetten?

Naast dat thuiswerken natuurlijk een stuk beter is voor het milieu, heeft het ook nog andere voordelen. Op de vraag of onze collega’s in de toekomst een deel van hun werktijd thuis willen blijven werken, is het antwoord namelijk volmondig ‘ja’ (98%). Zij geven aan dat het hebben van geen reistijd en een betere werk-privé balans positieve aspecten zijn van thuiswerken. Dat zorgt ervoor dat zij thuiswerken graag een deel van hun werktijd door willen zetten na de coronatijd.

Het toekomstbeeld voor Kodision

Langzamerhand werd het al steeds meer versoepeld, maar vanaf 26 juni is het dus ook voor Kodisianen weer helemaal mogelijk om meer naar kantoor te komen. Het is echter de vraag of we in de toekomst ooit weer met zo’n vol kantoor zullen zitten als voor corona; thuiswerken bevalt toch best goed. Gelukkig hebben we tegenwoordig zoveel digitale opties dat dat ook allemaal mogelijk is. Hybride vormen van meetings zullen steeds vaker voorkomen. Als IT-bedrijf redden we ons zeker uit elke digitale uitdaging.

Word ook Kodisiaan!

Het voordeel van een kleiner bedrijf is dat deze persoonlijke aandacht allemaal mogelijk is. Wil jij ook graag zelf ontdekken hoeveel wij voor onze (ruim 70) collega’s doen? Neem dan eens onze vacatures door en solliciteer! Wie weet ontvang jij ook wel het pakket dat we sturen voor de volgende kwartaalmeeting… Niet verklappen wat het is hoor!

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl