Kodision logo wit
13 maart 2020

Toegankelijke formulieren voor de overheid

Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid staan bovenaan onze prioriteitenlijst. Of het nu gaat om een website of een complete formulierenoplossing met portaal: het moet vooral voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is ons motto. Voldoen jouw formulieren al? Wij kunnen helpen!
Digitale overheid WCAG

Alles voor gebruiksgemak

Elke gebruiker vindt duidelijkheid prettig. De WCAG vraagt lezers bij de hand te nemen en door gebruik van duidelijke, directieve taal de benodigde vervolgacties kenbaar te maken. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je een veld in een online formulier niet goed invult. “Vul een geldig telefoonnummer in met 10 cijfers” is duidelijker dan “ongeldige waarde”.

Even voorstellen

Schakel hulp in van van onze WCAG expert Ed Boon. In deze blog stelt hij zich voor.

”Toegankelijkheid in formulieren is niet nieuw voor mij. Al jaren zet ik mij in om formulieren bruikbaar te maken voor iedereen.”

Medewerker van Kodision Ed Boon

De W3C richtlijnen bestaan al sinds 1993. Vanwege technische problemen in hun software werden deze door veel bedrijven nooit volledig toegepast. Met steeds meer mogelijkheden voor semantische CSS en sterk verbeterde Javascript wordt het makkelijker gemaakt om toegankelijkheidsrichtlijnen na te leven. Dit korte stukje historie zet mijn kennis over toegankelijke websites en formulieren kracht bij.

Sinds mijn opleiding vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. In mijn werkende leven heb ik in diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigersorganisatie Rover toegankelijk mogen maken. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in reizigersoverleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.”

Ook voldoen aan de richtlijnen?

Kodision heeft haar software zodanig aangepast dat je eenvoudiger voldoet aan de toegankelijkheidsregels. Je kunt ons ook inschakelen voor een onafhankelijke adviesdienst. Via deze adviesdienst analyseren we jouw formulieren voor slechts € 3.500,- met als resultaat een uitgebreid adviesrapport. Daarin staat wat er nog moet gebeuren om aan de richtlijnen te voldoen. Zo kan je er gericht zelf mee aan de slag of helpen wij je verder met de implementatie, want wij hebben de experts in huis die weten hoe het moet. Wij kijken graag samen met jou en de betrokkenen in jouw organisatie naar de online toepassingen.

Uw formulieren nog niet WCAG 2.1 AA compliant? Maak nu een afspraak met onze WCAG consultant voor een onafhankelijk adviesrapport.

Support
Kodision Ko