13 maart 2020

Toegankelijke formulieren voor de overheid

Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid staan bovenaan onze prioriteitenlijst. Of het nu gaat om een website of een complete formulierenoplossing met portaal: het moet vooral voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is ons motto. Voldoen jouw formulieren al? Wij kunnen helpen!
Digitale overheid WCAG

Alles voor gebruiksgemak

Elke gebruiker vindt duidelijkheid prettig. De WCAG vraagt lezers bij de hand te nemen en door gebruik van duidelijke, directieve taal de benodigde vervolgacties kenbaar te maken. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je een veld in een online formulier niet goed invult. “Vul een geldig telefoonnummer in met 10 cijfers” is duidelijker dan “ongeldige waarde”.

Embed het binnen je organisatie

Om digitaal toegankelijk te zijn voor iedereen, is een gezamenlijke inspanning van de gehele organisatie nodig. Neem nu een digitaal formulier van jouw organisatie:

  • Communicatie gaat over de huisstijl. Misschien is de huisstijl echt heel hip, maar de kleurstelling is mogelijk niet zo handig gekozen vanuit de toegankelijkheidseisen. Zij hebben dus een rol bij toegankelijkheid.
  • Dan zijn er de formulierenbouwers, zij maken online formulieren die zo efficiënt mogelijk zijn. Niet altijd is gekeken naar voorleesbaarheid of de structuur van een formulier. Dat kan later voor blokkades zorgen bij sommige doelgroepen die formulieren gebruiken. Zij hebben er ook een rol in.
  • Dan zijn er nog diverse leveranciers van software waarmee je formulieren maakt. Die hebben in het verleden ook niet altijd bij de ontwikkeling van hun software gedacht aan inclusiviteit. Vaak ging ‘mooi’ voor ‘toegankelijk’.
  • Ook vanuit de klantvraag zijn er zo mooie, maar niet altijd toegankelijke applicaties ontwikkeld.
  • Tot slot zijn er nog mensen betrokken bij de content van een website of formulier. Denk maar eens aan de belangen van de juridische afdeling, die juridisch gedekt wil zijn met haar teksten op de website en eindgebruikers. Dat zijn niet altijd de teksten die bijvoorbeeld laaggeletterden begrijpen. Hoe bedien je deze, op het eerste gezicht, tegenstrijdige belangen?

Ook voldoen aan de richtlijnen?

Kodision heeft haar software zodanig aangepast dat je eenvoudiger voldoet aan de toegankelijkheidsregels. Je kunt ons ook inschakelen voor een onafhankelijke adviesdienst. Via deze WCAG adviesdienst analyseren we jouw formulieren voor slechts € 3.500,- met als resultaat een uitgebreid adviesrapport. Daarin staat wat er nog moet gebeuren om aan de richtlijnen te voldoen. Zo kan je er gericht zelf mee aan de slag of helpen wij je verder met de implementatie, want wij hebben de experts in huis die weten hoe het moet. Wij kijken graag samen met jou en de betrokkenen in jouw organisatie naar de online toepassingen.

Uw formulieren nog niet WCAG 2.1 AA compliant? Maak nu een afspraak met onze WCAG consultant voor een onafhankelijk adviesrapport.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl