31 augustus 2019

Verrijk je formulieren met kaartlagen van NLMaps

Digitale kaarten: we kunnen niet meer zonder. Voor navigatie, voor het opzoeken van het dichtstbijzijnde restaurant of voor het melden van een een kapotte lantaarnpaal. Voor dat laatste voorbeeld wil je als gemeente graag een digitale kaart kunnen opnemen in een online formulier. Een kaart gebruiken kon al langer in TriplEforms, maar met de laatste versie 4.3 is daar in de vorm van NLMaps nog extra functionaliteit aan toegevoegd: kaartlagen. In deze blog vertel ik over de functionaliteiten van NLMaps en mijn ervaring hiermee.
Digitale overheid

Wat is NLMaps?

Het Kadaster heeft in 2017 NLMaps geïntroduceerd. Met NLMaps is het mogelijk om snel en simpel de meest actuele en complete kaart van Nederland te gebruiken als achtergrondkaart op websites en applicaties. De informatie wordt up-to-date gehouden met overheidsinformatie van het Kadaster. NLMaps bevat geen reclame, volgt de gebruiker niet en is ook nog eens gratis! Met TriplEforms 4.3 is het nu mogelijk om binnen digitale formulieren gebruik te maken van NLMaps.

Wat zijn kaartlagen?

Een kaartlaag is eigenlijk precies wat het woord al zegt, een extra laag over je kaart heen. In die laag zitten extra mogelijkheden en informatie. TriplEforms 4.3 kan door middel van aan aantal technieken (WMS, ArcGIS, PDOK) gebruik maken van die kaartlagen, waardoor je formulieren verrijkt worden met deze schat aan informatie. TriplEforms biedt ook de mogelijkheid om meerdere lagen op elkaar te leggen, meerdere punten te selecteren en allerlei informatie over geselecteerde objecten op te halen, te tonen en uiteraard in je formulier te gebruiken.

Mijn ervaring met NLMaps

Wat me opviel toen ik aan de slag ging met NLMaps, was de grote hoeveelheid kaartlagen die beschikbaar zijn. Er zijn enorme hoeveelheden data beschikbaar op allerlei vlakken in de vorm van kaartlagen. Informatie die bij uitstek relevant kan zijn voor gemeentes in hun online formulierenaanbod. Denk aan:

  • Perceelinformatie
  • De indeling van marktplaatsen per dag van de week
  • No-fly zones voor drones

Er is ook informatie beschikbaar op andere vlakken, zoals informatie uit mijn eigen interessegebied bijvoorbeeld: natuur en biologie. Er is vanalles te vinden, zoals waar de gebieden liggen die als ‘wetlands’ bestempeld zijn. Iedereen kan de Waddenzee wel bedenken, maar wie kent het gebied Bargerveen in zuidoost Drenthe? Of de oester- en mosselbanken in de Waddenzee en data uit zeehondentellingen in Zeeland. Kortom, naast het feit dat het hele nuttige mogelijkheden toevoegt aan TriplEforms, vind ik het gewoon heel leuk om met de nieuwe NLMaps-control te werken. Het is een prachtige toevoeging aan TriplEforms.

Nu jij!

Ben jij ook benieuwd naar de informatie en functionaliteiten van NLMaps? Bekijk hier alle voordelen van TriplEforms.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl