31 juli 2018

Voldoe jij al aan de e-IDAS-regelgeving?

Ard van Winden, Senior Accountmanager: Je bent er een weekend tussenuit. Genieten van de zon, het eten en de rijke cultuur in Madrid. Een topweekend. Tot je tas wordt gestolen. Aangifte doen is ingewikkeld. Dat moet toch makkelijker kunnen? Door online aangifte te kunnen doen met je eigen DigiD, zodat je snel weer verder kunt? Of je gaat tijdelijk in een ander land in Europa werken. Bij je nieuwe appartement wil je een parkeervergunning aanvragen. Online, met je eigen DigiD. Maar dat kan nu niet. Met eIDAS wordt dat mogelijk. Vanaf uiterlijk september 2018 moeten inwoners van landen uit de EU eenvoudiger overheidsdiensten in het buitenland kunnen afnemen.
Digitale overheid

Wat is de eIDAS-regelgeving?

eIDAS staat voor ‘Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal market’. Deze hele mondvol betekent dat digitale grenzen binnen de EU weggenomen worden. Je kunt als inwoner dus zakendoen met buitenlandse overheden met je eigen ID. Met eIDAS heb je als gebruiker zekerheid dat er een gemeenschappelijke grondslag is voor veilige elektronische interactie tussen inwoners, ondernemers en overheden.

Heb jij de kwaliteit van je digitale dienstverlening hoog in het vaandel staan? Vind je het belangrijk dat inwoners en bedrijven makkelijk digitaal zaken kunnen regelen? Dan is eIDAS voor jou niet alleen een verplichte, maar ook een logische stap. Meer erover vind je op de site van eHerkenning.

Wat betekent het voor jouw inwoners of bedrijven?

Een Nederlander wil bij je gemeente bijvoorbeeld een afschrift uit de burgerlijke stand aanvragen. Woont die Nederlander in het buitenland, dan heeft hij of zij geen DigiD. Met eIDAS kan die inwoner straks wel inloggen en het afschrift aanvragen. Ook inwoners van je gemeente uit EU-landen hoeven niet meer speciaal naar het gemeentehuis te komen voor een afschrift, maar kunnen dit makkelijk online regelen.

“Niet alleen een verplichte, maar ook een logische stap.”

Elke dienst die achter een Nederlandse login staat moet beschikbaar zijn voor EU-burgers

Bied je een dienst aan waarvoor ingelogd moet worden met DigiD of e-Herkenning? Dan moet je deze dienst ook aanbieden voor EU-burgers. Oftewel: alle formulieren waarbij de gebruiker moet inloggen via eIDAS. De gebruiker kiest eerst het land waar hij of zij vandaan komt. Vervolgens kiest de gebruiker de aanmeldprovider van het herkomstland. Bij ons dus bijvoorbeeld DigiD.

Let op! Dit betekent dat de dienst dus ook minimaal in het Engels aangeboden moet worden. Met TriplEforms kun je een formulier makkelijk in verschillende talen aanbieden.

Wat betekent het voor jouw gemeente?

Om als gemeente aan te gaan sluiten moet je een aantal zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het kijken naar je bestaande (inlog)voorzieningen en koppelingen.

Hoe worden de te koppelen diensten ingericht?
Hoe ga je de achterliggende processen inrichten?
Hoe gaat de EU-burger makkelijk op jouw site vinden waar hij of zij online diensten kan regelen?

Gebruik je TriplEforms? Dan voldoe je in minder dan een halve dag aan de eIDAS-regelgeving. Meer weten hoe jij in de formulieren eIDAS aan kan gaan bieden? Neem contact met ons op.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl