6 december 2018

Voldoet jouw gemeente al aan de Wet Digitale Overheid?

Het jaar 2018 liep op zijn einde, dus keken we alvast vooruit naar 2019. Naar verwachting was het 1 juli 2019 zo ver: de Wet Digitale Overheid treedt in werking. Wat houdt deze wet precies in? En wat betekent dit voor jouw gemeente?
Digitale overheid

Wat is het?

De Wet Digitale Overheid is gericht op het verbeteren van de digitale overheid. In deze wet worden veiligheidsstandaarden voor elektronisch verkeer verplicht gesteld.

Waarom?

Digitale ontwikkelingen vragen om nieuwe standaarden en regelgeving om de veiligheid en privacy van gegevens te borgen. De nieuwe regelgeving maakt dat Nederlandse burgers en ondernemers veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij gemeenten en overheid. Met veilig en betrouwbaar inloggen wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen met een hogere mate van betrouwbaarheid dan het huidige DigiD. Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit.

Wat betekent dit?

In de Wet Digitale Overheid wordt verplicht gesteld dat het betrouwbaarheidsniveau van identificatiemiddelen, zoals DigiD en eHerkenning ‘substantieel’ of ‘hoog’ moeten zijn. ‘Laag’ en ‘middel’ zijn dus niet meer voldoende komend jaar. Dit betekent dat het voor gemeenten verplicht wordt om veiligere inlogmethodes te gebruiken dan alleen een inlognaam en wachtwoord.

Kabinet investeert in digitale communicatie

Ook het kabinet wil in 2019 fors investeren in overheidsdienstverlening. Met een bedrag van €174,5 miljoen moet onder andere de digitale communicatie tussen overheid en organisaties verbeteren, zo bleek uit de plannen op Prinsjesdag.

Kunnen wij jou helpen?

Wist je dat onze software alle betrouwbaarheidsniveaus ondersteund? Gebruik jij betrouwbaarheidsniveau ‘hoog’ of ‘substantieel’ nog niet, maar wil je het gaan gebruiken? Neem contact op via onderstaand formulier en wij zorgen dat jij er mee aan de slag kan.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl