Waarom draag je als organisatie bij aan ‘green ICT’?
1. Een goede reputatie
Het huidige decennium noemen ze ook wel ‘het decennium van actie’ en dat is niet voor niks. Om als organisatie mee te kunnen komen, moet je actie ondernemen om jezelf neer te zetten en te onderscheiden. Dat werkt door in je totale reputatie. MVO-initiatieven hebben namelijk een positieve werking op zowel de betrokkenheid van je huidige medewerkers, als op potentiële medewerkers. Vooral leden van de jongere generatie conformeren zich sterker aan een organisatie zich zich actief inzet op MVODit werkt mogelijk volgens het principe van wederkerigheid; jij geeft iets aan de maatschappij, dus de maatschappij geeft wat terug aan jou.
2. Het stimuleren van innovatie
MVO bezit ook veel potentie voor innovatie binnen je organisatie. Het is namelijk een kwestie die iedereen wat aangaat, en waar alle afdelingen en stakeholders energie in moeten stoppen om het te laten werken. Deze stakeholders stimuleren om mee te denken over het beleid én de uitvoering zorgt ervoor dat zij ook gemotiveerd raken om over andere bedrijfszaken mee te denken. Je toont als werkgever namelijk dat je je werknemers serieus neemt en betrokkenheid vraagt wanneer je hen mee laat denken over bedrijfskwesties zoals MVO.
3. Kostenreductie, meer nettowinst en subsidies
Initieel kost het geld om te investeren in MVO-activiteiten, maar op termijn leiden deze investeringen tot kostenreductie. Je kunt je bijvoorbeeld inzetten voor afvalvermindering, energiebesparing of digitalisering; allemaal processen die leiden tot minder kosten voor jouw organisatie. Ook is er een lijst gemaakt met de 100 meest duurzame ondernemingen, en deze bleken 24% meer nettowinst op te leveren dan minder duurzame ondernemingen. Daarnaast zijn er subsidies mogelijk voor MVO-activiteiten binnen organisaties, en uitgaven/donaties die aantoonbaar een maatschappelijk doel dienen zijn deels aftrekbaar van de belasting. Met MVO heb je dus gegarandeerd een goede return-on-investment (ROI).
4. En natuurlijk… we veranderen de wereld
Een goede reputatie, meer innovatie en een positieve ROI zijn natuurlijk leuke bijkomstigheden voor een organisatie, maar dan misschien we misschien nog wel het belangrijkste argument van allemaal: we veranderen de wereld. Dit klinkt voor sommigen heel abstract, maar beetje bij beetje maken we echt een verandering. Alle kleine beetjes schelen.
Energie-uitstoot van ‘going digital’ beperken
Door de coronacrisis zijn alle digitale MVO-initiatieven steeds meer aangemoedigd en versneld. Het thuiswerken zorgde er bijvoorbeeld voor dat we minder vaak de auto pakken en vaker papierloos vergaderen. Ook hebben burgers sinds het begin van de coronacrisis meer behoefte aan hun online regelen van hun zaken, waar onze e-formulieren onder andere aan bij kunnen dragen. Maar, al die initiatieven om minder fysieke ‘uitstoot’ te genereren, leiden er vaak juist wel toe dat er meer digitale energie-uitstoot komt vanuit organisaties. In de blog van onze start-up Kotuur gaan we verder in op hoe je ook deze energie-uitstoot kunt beperken, gebruikmakend van eigen software.
Kodision als ‘Great Place To Work’
Kodision blijft groeien. Sinds januari 2021 is ons personeelsbestand van 55 naar 71 werknemers gegroeid. 16 extra collega’s dus in 9 maanden! Hier zijn we best een beetje trots op. Deze werknemers willen we dan natuurlijk ook graag behouden. Onder andere daarom zijn wij hard bezig om het label ‘Great Place To Work’ (GPTW) te krijgen. Eén van de pijlers van GPTW is dat je voldoende teruggeeft aan de maatschappij, dus dat je aan een bepaald niveau MVO voldoet.
In 2021 maakten we binnen Kodision grote stappen in MVO. Sommige initiatieven zag je misschien al wel langskomen op onze socials (LinkedIn & Instagram), zoals de fruitmand en de verjaardagstaart. In 2022 zijn we van plan om nóg harder te rennen binnen dit onderwerp, simpelweg omdat het zo belangrijk is. Het is niet voor niets deel van onze kernwaarden: samen veranderen we de wereld. Samen durven we te kiezen voor ‘sustainabilIT’.