31 maart 2017

Waarom Kodision Scrum/Agile werkt: scrummende consultant

Kodision werk al jaren Agile. Maar waarom werken we met Scrum? Wat is het voordeel voor onze klanten? Dat lees je hier. In deze blog wordt het persoonlijk: wat betekent het voor mij als consultant om met scrum te werken?
Over Kodision

Rol als consultant

Als consultant is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat de klantvraag goed en snel opgelost wordt. Je komt vaak in een team bij de klant terecht waar jouw kennis en kunde nodig is.

Het leukste aan SCRUM wat mij betreft: het team is zelfsturend en bestaat uit professionals. Als scrumteam heb je geen projectmanager nodig maar werk je rechtstreeks met de business. Je legt verantwoordelijkheid meer bij teams zelfs neer. Je hebt zelfstandigheid binnen de kaders van Scrum. Hierdoor kun je als consultant snel aan het werk in een team bij de klant zonder al te zwaar gemanaged te worden.

Binnen Scrum heb je een vast framework en aantal activiteiten. Omdat je een vast proces volgt binnen het framework hoef je je minder zorgen om te maken ‘over andere zaken’ en is er genoeg ruimte om aan het project te werken zonder allerlei storende factoren tussendoor, althans minder. Wat jouw effectiviteit als consultant weer vergroot. 

Resultaatgericht werken

Door met Scrum te werken ben je met elkaar verantwoordelijk voor het resultaat. De relatie met de opdrachtgever is anders dan bij een traditionele aanpak. Een klant wil in principe altijd zo snel en goedkoop mogelijk resultaat. Bij onze scrumaanpak is de klant vaak zelf Productowner. Hiermee wordt je samen verantwoordelijk voor een goed resultaat. De klant denkt mee en bepaalt zelf de prioriteit en wat per sprint gerealiseerd kan worden. Zo is de klant zelf in control van het project.

Veel onnodige overleggen, frustraties en projecten die (onnodig) uitlopen worden hiermee voorkom. Dat maakt het werk als consultant constructiever en leuker. Als je de goede dingen doet en resultaat haalt krijg je steeds meer gunfactor bij de klant. Bij mij heeft dit ertoe geleid dat ik binnen één klant verschillende rollen heb vervuld bij wisselende projecten. Doordat je als consultant in wisselende omgevingen werkt heb je een brede context en bouw je domeinkennis op. Hierdoor is het als consultant makkelijk om binnen een project verschillende rollen op te pakken.

Zo heb ik bijvoorbeeld naast mijn werk als consultant meegedacht over de totale architectuur van het project. Vanuit dat vertrekpunt is het project verder gaan groeien. We begonnen met één scrumteam, dat zijn er nu drie! Op dit moment kijkt de organisatie of ze kunnen doorgroeien om overal met scrum te werken.

Kansen zien

Er wordt goed naar jou geluisterd wanneer er kansen zijn en je krijgt de ruimte om zelf ook kansen creëren. Met je scrumteam is het streven een project zo goed mogelijk uit te voeren. Je hebt als consultant veel verantwoordelijkheden. Het is essentieel dat je die oppakt om te sturen naar een goed resultaat.

In een scrumteam met de juiste professionals zie je mooie dingen gebeuren. Als ik kijk naar het platform wat de klant gebruikte voor ik kwam en wat we als team nu hebben neergezet is het verschil gigantisch. Het voordeel als externe consultant is dat je de situatie in eerste instantie van een afstand bekijkt. Hierdoor zie je de zaken op een bepaald abstractieniveau en kun je in kaart brengen wat nodig is om verschil te maken.

Het project waar ik voor werkte groeide waardoor ik na verloop van tijd de kans kreeg om Scrummaster te worden. Kodision bood me de mogelijkheid om de opleiding tot scrummaster te volgen. Zo heb ik bij één klant diverse rollen opgepakt en ben daar nu geruime tijd en met veel plezier Scrummaster.

Wil je meer weten over werken met Scrum en hou wij dit bij Kodision toepassen? Neem contact met me op via j.odijk@kodision.nl en ik vertel je er graag meer over!

Geschreven door:

Joey Odijk