28 mei 2020

Wat is low-code en wat kan ik er mee?

Het buzzt binnen overheidsland. De termen low-code software en no-code software worden steeds vaker genoemd. Weet je eigenlijk wel wat het is? Of wat je ermee kunt? In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van low-code software. Ik leg je uit wat het is, wat de belangrijkste verschillen zijn met traditionele softwareontwikkeling en wat voor type applicaties je ermee kunt maken. Lees je mee?
Digitale overheid Low-code

Low-code software: wat is het?

Low-code software geeft jouw organisatie de mogelijkheid om applicaties te bouwen zonder kennis van traditionele software programmatuur en ontwikkeling. In plaats van het schrijven van regels code wordt er geconfigureerd en gemodelleerd in gebruikersinterfaces.

Low-code software biedt schaalbare architecturen, heeft potentie om uit te breiden met open API’s en heeft meer flexibiliteit als het gaat om implementatie on premise en in de cloud. Gemaakte applicaties met low-code software zijn makkelijker te beheren en te testen.

Waarom kiezen voor low-code software?

Doordat low-code software breed ingezet kan worden, is het geschikt om veel verschillende en ook geavanceerde applicaties te maken. Een aantal voorbeelden waar low-code software voor gebruikt kan worden, zijn:

  • Digitale kernprocessen.
    Low-code software is geschikt om complexere applicaties mee te maken, die verder gaan dan een proces binnen één afdeling. Met low-code software kun je complete bedrijfsprocessen digitaliseren.
  • Innovatieve projecten.
    Met low-code software is het mogelijk om gebruik te maken van slimme diensten van andere partijen door uitgebreide integratiemogelijkheden. Denk hierbij aan diensten op gebied van machine learning, AI, blockchain, gezichtsherkenning en spraakherkenning.
  • Mobiele klantervaringen.
    Low-code software geeft je de mogelijkheid om jouw applicaties mobiel aan te bieden bij de klant. De aanwezige responsive templates helpen om gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, terwijl je huisstijl wordt gewaarborgd.

Verschil low-code software en traditionele software

Er is één groot en belangrijk verschil tussen traditionele softwareontwikkeling en ontwikkeling met low-code software. Bij low-code software is binnen de ontwikkelomgeving alles erop gericht om de complexiteit uit het ontwikkelproces te halen. Hierdoor kan de software snel en eenvoudig in productie worden genomen.

Bij traditionele softwareontwikkeling is het nodig om regels code te schrijven, die slechts op één manier geïnterpreteerd en uitgevoerd kunnen worden. Dit kost meer tijd (en geld) en hiervoor moet je dure expertise inhuren of aannemen.

Voor- en nadelen

Low-code software kent voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • low-code software brengt lagere beheerkosten met zich mee
  • low-code software is schaalbaar
  • low-code software kan snel in gebruik worden genomen
  • low-code software levert direct waarde op

In een volgend blog ga ik dieper in op deze en andere voordelen van low-code software.

Het belangrijkste nadeel, een punt om rekening mee te houden bij je keuze voor low-code software, is:

  • Om goede applicaties in low-code software te maken is enige kennis van IT en procesmodellering nodig. Het vinden van deze kennis is lastig, want deze is schaars. Bij Kodision bieden we diverse trainingen aan om je snel en goed te kunnen laten werken met onze low-code software.

Kodision en low-code software

Kodision wil ontwikkelen van applicaties voor jou makkelijker maken, zodat digitaliseren van jouw dienstverlening en automatiseren van je processen minder complex wordt. Onze digitale formulieren software sluit daar naadloos op aan. Deze is gebruiksvriendelijk, biedt eindeloze mogelijkheden om te koppelen met andere systemen en is snel in gebruik te nemen.

Kodision levert al 20 jaar IT-diensten aan organisaties binnen de overheid. Dit doen wij met onze softwareoplossingen en adviesdiensten.

Wil je weten welke low-code oplossing past bij de IT-uitdaging binnen jouw overheidsinstantie? Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Of ben je geïnteresseerd in no-code software? Bekijk onze software start-up Kotuur.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl