31 maart 2018

WCAG 2.0, oftewel webrichtlijnen

Zo hoor je er niets van en zo zit je er middenin: WCAG 2.0. Webrichtlijnen in de volksmond. Waarom? Omdat de Europese Unie een richtlijn heeft vastgesteld waarbij WCAG 2.0 niveau van het AA uitgangspunt is. Deze richtlijn wordt in september 2018 wetgeving. En daar moeten dan alle overheden aan voldoen. De achterliggende gedachte van deze wetgeving is natuurlijk enorm belangrijk: antidiscriminatie. Want ook bijvoorbeeld visueel of auditief gehandicapten hebben recht op goede digitale dienstverlening.
WCAG

A, AA of AAA 

Het lijken wel batterijen. Maar dat zijn het niet. A, AA en AAA zijn de verschillend WCAG-niveaus. Wel is er een batterij aan richtlijnen waar je aan moet voldoen om een WCAG-niveau te halen. Want de WCAG 2.1 richtlijnen hebben een gelaagde structuur. Ze bestaan uit een normatief deel, de principes. Deze principes zijn onderverdeeld in richtlijnen. Daaronder vallen (de) succescriteria. In deze criteria staat wanneer iets goed toegankelijk is. En elk succescriterium is weer ingedeeld in een niveau:

  • Niveau A staat voor het minimale toegankelijkheidsniveau;
  • Niveau AA staat voor goede toegankelijkheid;
  • Niveau AAA is het hoogst mogelijke niveau van toegankelijkheid.

AA is dus het minimale niveau waaraan de overheid moet voldoen. Partijen zoals Kodision en haar concullega’s moeten daardoor ook kunnen voldoen aan WCAG 2.0. En dat doen ze lang niet allemaal.

Wat als je niet voldoet?

De grote vraag is of en hoe er handhaving komt. De Wet Eenmalige Uitvraag bijvoorbeeld, stamt al uit december 2007. Maar daaraan voldoen ook veel overheden niet. Vooral omdat er geen maatregel staat op het niet voldoen. Vooralsnog is dat met WCAG 2.0 ook zo. Of dat zo blijft, is natuurlijk de grote vraag.

Voldoet TriplEforms?

Natuurlijk voldoet TriplEforms. Maar de “tool” is maar een klein deel van de oplossing. Want het zijn de formulierbouwers, consultants en engineers die volgens de WCAG-richtlijnen e-formulieren moeten maken. Binnen Kodision hebben alle medewerkers een awareness sessie gevolgd. En een groot aantal de expert sessie. Via Firm Ground (Iacobien). Voor veel online professionals in de overheid een begrip als het gaat om WCAG 2.0. Los van deze sessies en onze eigen experts, werken we hecht samen met WCAG-experts van onze klanten. Dit om 100% te voldoen aan de WCAG 2.0 AA. Want iedereen heeft recht om digitaal goed geholpen te worden.

Ook een WCAG check-up?

Wil jij ook weten of jouw e-formulieren al voldoen aan de WCAG 2.0 AA? Of wat er nog moet gebeuren om hieraan te voldoen? Laat het mij weten. Want om jullie te helpen hebben we een adviesdienst opgezet. Voor €3.500,- analyseren we je formulieren. Met als resultaat een adviesrapport. Daarin staat wat nog te doen staat om aan de WCAG 2.0 AA-richtlijnen te voldoen. Zo kan je er gericht zelf mee aan de slag of samen met jouw digitale formulierenleverancier. Op naar toegankelijke formulieren voor iedereen!