9 juli 2019

Welkom on board: de eerste 90 dagen bij Kodision

Het onboarding programma is een belangrijk onderdeel van de loopbaan van de medewerkers. In de eerste maanden moet het namelijk gebeuren: de click, de match. Toch is het een proces dat door veel organisaties wordt verwaarloosd, waardoor bij veel organisaties een aanzienlijks aantal starters al weer vertrekt in de eerste 6 maanden. In mijn eerste jaar ben ik bij Kodision aan de slag gegaan met een optimalisatie van het onboarding programma. Een programma met taken voor nieuwe Kodisianen, zodat ze wegwijs worden gemaakt bij Kodision en waarmee ze hun collega’s leren kennen. Deze taken zijn gecategoriseerd per thema zoals organisatie, sociaal en trainingen. Want tja, niemand wil een newbie blijven toch? In deze blog neem ik je mee in de fases van onboarding bij Kodision.
Werken bij Kodision

Wat is onboarding?

Iedereen kent de term ‘inwerken’ wel.  Toch is dit iets heel anders dan employee onboarding. Dit is namelijk het hele integratieproces van een nieuwe collega en gaat over cultuur, trots en mensen. Bij Kodision proberen we de nieuwe collega zo veel mogelijk aan te bieden om diegene te laten ontwikkelen tot een betrokken Kodisiaan.

Waarom onboarding?

Het doel van onboarding is ervoor zorgen dat de nieuwe medewerker zo snel mogelijk kan bijdragen. Daarnaast zijn betrokkenheid creëren en een fijne cultuur net zo belangrijke doelen. We willen voorkomen dat de nieuwe collega’s Kodision snel verlaten.

Dag 1

Je eerste werkdag begint met genoeg indrukken. Begin je maandag dan wordt je gelijk om 09:00 uur in de weekly stand-up welkom geheten en door je buddy en voorgesteld aan iedereen. Op je bureau ligt een Kodision welkomstpakket klaar, samen met jouw persoonlijke onboarding document. Je kan gelijk aan de slag met allerlei taken, waaronder het schrijven van een introductiemail en/of -blog. Verder krijg je een intro presentatie met alle feiten en weetjes van Kodision en een rondleiding om persoonlijk met iedereen kennis te maken. De dag wordt afgesloten met een nieuwe medewerkersborrel.

Week 1

In je eerste week maak je kennis met alle leden uit het managementteam, maar ook met verschillende systemen. Je bent bij je eerste weekly stand-up en er wordt ook een stralende portretfoto van je gemaakt voor op de website. Met je buddy evalueer je jouw eerste week. Daarnaast ontvang je van de HR-dames (natuurlijk) ook een digitaal evaluatieformulier met 4 vragen over jouw eerste onboardingweek.

Maand 1

In je eerste maand heb je ook een eerste monthly bijgewoond met jouw team. Ongetwijfeld heb je ook al genoten van een vrijdagmiddag uitje naar onze Hamburger spot. Samen met je leidinggevende evalueer je jouw proeftijd en stel je doelen op voor jouw eerste contractperiode bij Kodision.

Maand 3

Jouw eerste 90 dagen zitten erop. Er staat een afspraak gepland met HR. Hoe gaat het met je?

Resultaten

Een goed onboarding programma is een proces. We blijven verbeteren. Het levert voor ons in ieder geval drie dingen op:

  1. Gemotiveerde medewerkers die ambassadeur van Kodision zijn
  2. Content: hiermee trekken we weer nieuw talent en nieuwe opdrachtgevers aan
  3. Productiviteit: vanaf de eerste dag dragen onze nieuwe medewerkers bij aan het succes van Kodision

Tot slot

Wil jij ook op deze manier integreren bij ons als jouw nieuwe werkgever? Bekijk dan alle actuele Kodision vacatures en solliciteer!

Geschreven door:

Ko
Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl