31 maart 2020

Zeg, wat doe jij nou de hele dag als Lead Engineer?

Sinds een paar maanden word ik af en toe gevraagd om bij een sollicitatiegesprek aan te sluiten. Een onderwerp dat tijdens zo’n gesprek altijd wel aan bod komt is mijn functie als lead engineer binnen Kodision en dan met name binnen de afdeling DS (Delivery Services). Waar ik op verjaardagen en familieaangelegenheden nog wel wegkom met: “iets met computers en Internet” is dat natuurlijk voor een sollicitatiegesprek iets te vaag. Ik heb daarom mezelf ook maar eens de vraag gesteld: “wat doe ik nou eigenlijk de hele dag?” Voor mijn (toekomstige) collega’s, manager en verdwaalde familieleden, hierbij hopelijk het antwoord.
Werken bij Kodision

Kennen jullie het filmpje over de engineer uit het spel Team Fortress 2? (“Meet the engineer“). Dat doe ik dus als Lead Engineer (maar dan met minder geweld), in mijn gedachten dan. In werkelijkheid ben ik als engineer voornamelijk bezig met implementaties en integraties van onze producten bij klanten. Misschien minder spannend dan de engineer uit het filmpje, maar wel net zo leuk en met een hogere levensverwachting! 

Werken aan projecten

De projecten die wij bij DS doen hebben vaak een wat grotere omvang met een langere doorlooptijd. Er lopen op dit moment een aantal grotere projecten zoals:

  • De TriplEforms MijnOmgeving voor ILT
  • Dubbele DigiD oplossing in TriplEforms voor de gemeente Amsterdam.
  • Een webservice voor een Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)-koppeling voor de gemeente Amsterdam.
  • Migratie van KIM voor de gemeente Den Haag.
  • Een nieuw feature binnen TriplEforms (hier ga je in de loop van dit jaar nog meer over horen, houd onze website in de gaten!)

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Al deze projecten doe ik niet alleen. Binnen DS werken we met zelforganiserende projectteams bestaande uit een consultant, één of twee lead engineers en twee of meer engineers. Binnen het team werken we met één of een aantal mensen aan een project. Afhankelijk van het project kan het gaan om:

  • De realisatie van TriplEforms formulieren
  • Processen inrichten in KIM
  • Programmeren van maatwerkkoppelingen in C#
  • Documentatie schrijven
  • Testen

Voor of tijdens een project is er ook geregeld contact met de klant. Waar mijn collega Sara als consultant veel contact heeft met de klant op functioneel vlak, gaan mijn gesprekken meer over de techniek. Zo kan het gaan over de gekozen oplossing in TriplEforms, over koppelvlakken, maar kan het ook over een stukje infrastructuur gaan. Deze gesprekken probeer ik zo veel mogelijk plaats te laten vinden op kantoor, maar ik ga ook zonder problemen op pad.

Collega’s 

De afgelopen tijd is Kodision enorm gegroeid. Toen ik 3,5 jaar geleden bij Kodision kwam werken, waren er ongeveer 40 mensen in dienst. Nu lopen er al bijna 70 rond. Als Lead Engineer probeer ik naast het werken aan projecten ook mijn (nieuwe) collega’s te coachen en wegwijs te maken binnen onze producten. Kodision wil kwalitatief goede oplossingen opleveren. Daarom is het belangrijk dat wij onze producten goed kennen en er zelf goed mee kunnen werken, zo kunnen we onze klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. Verder zijn er op dit moment allerlei initiatieven gestart om verder te professionaliseren. Ik hoop ook daar vanuit mijn rol een steentje aan te kunnen bijdragen.

“Wat doen we eigenlijk met de lunch?” 

Op een lege maag kan je natuurlijk niet werken en zeker geen mooie oplossingen bouwen. Een veelgehoorde vraag op de afdeling is daarom ook “wat doen we eigenlijk met de lunch?”. In de loop van de tijd is het zo ontstaan dat ik vaak het initiatief neem om een lekkere lunch te organiseren. Gelukkig zijn er rondom ons kantoor genoeg mogelijkheden om een lunch te scoren. Meerdere supermarkten, een visboer, een pizzaketen, een hamburgertent en de loempiakraam van mijn zus (eigenlijk is ze niet mijn zus, maar zo noemen we haar omdat… Laat maar, dit wordt een wat ingewikkeld verhaal). Keuze zat dus.

Dus wat doe ik nu eigenlijk?

In een paar alinea’s heb ik geprobeerd op te schrijven wat ik over het algemeen doe. Maar is dit wat ik elke dag doe? Nee, eigenlijk niet. Het kan zijn dat ik de ene dag werk aan een project en dat ik een andere dag op pad ben. Geen dag is eigenlijk hetzelfde en dat maakt het werk bij Kodision nog steeds leuk en uitdagend.

Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl