23 november 2020

Zo voorkom je dat hackers jouw wachtwoord kraken

Internetcriminelen worden steeds sneller en slimmer in het hacken van online accounts. Binnen een paar minuten hebben ze een makkelijk wachtwoord met willekeurige kleine letters gekraakt. Of denk aan de oplichters die via sms proberen je bankgegevens te stelen door zich voor te doen als je bank. Je kan het hackers een stuk lastiger maken om bij je privégegevens te komen. Aangezien het vandaag nationale ‘Verander je wachtwoorden dag’ is schreven we een blog over hoe je dat doet.

Gebruik een wachtwoordgenerator

Waarschijnlijk heb je het vroeger wel eens gedaan of doe je het nu nog steeds: hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere van je accounts. Makkelijk te onthouden, maar dit maakt het voor hackers heel makkelijk om in je account te komen. Als ze eenmaal het goede wachtwoord hebben is het inloggen eenvoudig. Gebruik daarom verschillende wachtwoorden voor je accounts. Als je op het internet zoekt naar ‘Wachtwoordgenerator’ zijn er diverse websites die je helpen om een moeilijk wachtwoord te genereren. Een bedrijf als Apple geeft je zelfs al een sterk voorbeeld wachtwoord die je gelijk kan opslaan: makkelijk, snel én lastig te kraken! Binnen Kodision voldoen alle wachtwoorden aan complexiteitregels:

  • Alle wachtwoorden hebben een minimale lengte;
  • Er zit een verlooptijd op de wachtwoorden waardoor deze na een bepaalde periode vervangen moeten worden
  • Een nieuw wachtwoord mag niet op een vorig wachtwoord lijken;
  • Er moeten speciale tekens en getallen in het wachtwoord zitten.

Sla je wachtwoorden veilig op

Hackers kunnen je door middel van phishing een mail sturen met een link. Wanneer je op deze link klikt, kun je uitkomen op een valse website die een kopie is van een echte website. Als je daarop inlogt, ontvangen de hackers je gegevens. Als je wachtwoord en gegevens dan gestolen zijn, kan het soms maanden duren voordat je dit zelf doorhebt. De hackers kunnen rustig hun gang gaan en verdere informatie van je stelen. Het regelmatig aanpassen van je wachtwoord is dus van belang om hackers buiten de deur te houden. Een handige tip is het opslaan van je wachtwoorden binnen een Password Manager, zoals Bitwarden of Keepass. Zo hoef je niet alle wachtwoorden uit je hoofd te leren. Ook zijn deze systemen  zo ingesteld dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot de opgeslagen wachtwoorden.

Gebruik tweestapsverificatie

Het gebruik van een tweestapsverificatie is ook een belangrijke stap om hackers tegen te gaan. Accounts worden beveiligd met een extra stap van verificatie via bijvoorbeeld een authenticatie app, een beveiligingssleutel of een SMS. Zo kan alleen een bevoegd persoon inloggen op zijn account in combinatie met zijn wachtwoord en tweestapsverificatie. 

Je weet nu dat je een aantal acties kan uitvoeren om het voor hackers lastiger te maken om bij je privégegevens te komen. Ten eerste moet je niet voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruiken. Zorg voor afwisseling en laat je wachtwoorden een minimale lengte van 12 karakters hebben. Verder sla je wachtwoorden op in een Password Manager waardoor deze veilig te bereiken zijn. Door regelmatig je wachtwoord aan te passen, maak je het hackers ook lastiger. Als laatste tip is het gebruik van een tweestapsverificatie aan te raden om zo alleen een bevoegd persoon toegang te geven.

Ook bij de software die wij aanbieden aan onze overheidsklanten, staat veiligheid voorop. Wil je meer weten over hoe wij zorgen dat de gegevens van burgers veilig worden opgeslagen? Download onze whitepaper over de digitale formulierentool TriplEforms: https://www.kodision.nl/software/digitale-formulieren/#form

Geschreven door:

Frank de Groot
Kodision is nu Atabix. Onze website verhuist binnenkort naar atabix.nl