Bloggen en een project bij de ANVS

Elke Onneweer, Senior consultant
Net voor de kerst mailde mijn manager me met de vraag of ik een blog wilde schrijven over het project dat ik bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) doe. Natuurlijk, dacht ik toen, komt goed! Ik heb sinds ik bij Kodision werk al twee blogs (1 en 2) geschreven en dat ging vlotjes. Daarnaast is het project bij de ANVS een erg leuk project, dus iets daarover bloggen moet geen probleem zijn…..toch?

Inmiddels ben ik nu met mijn zevende of achtste poging bezig om wat over dit project te typen. Ik heb verschillende invalshoeken geprobeerd en verschillende elementen uit het project proberen te belichten. Steeds ben ik niet tevreden; te onpersoonlijk, te algemeen, geen duidelijk doel, geen structuur.

Eigenlijk weet ik wel wat ik wil schrijven. Als ik het je zo zou moeten vertellen, zou het geen probleem zijn. Wat ik je zou vertellen? In ieder geval de volgende drie dingen.

Doe het samen

Als eerste zou ik je vertellen dat ik het werken aan ZAPP (Zaaksysteem ANVS Primaire Processen) erg leuk vindt. Dat komt vooral door de inzet van het projectteam en de betrokkenheid van de ANVS-medewerkers. Soms wordt je als projectmedewerker ergens in een hokje weggestopt en zie je niemand van de organisatie. Je werkt in isolatie en heb weinig gevoel bij de club voor wie je het werk doet. Bij de ANVS is dat wel anders. We worden op onze eerste dag al voorgesteld aan de afdelingen die te maken krijgen met het project. Iedere Kodisiaan mag voor de groep komen staan en vertellen wie je bent, wat je doet en wat je drijft. Die laatste vraag is toch best lastig als je die zo ‘on the spot’ moet beantwoorden. Zeker als je als eerste mag.

Waaruit de betrokkenheid van de ANVS-ers ook blijkt, zijn onze goed bezochte spintdemo’s. Al vroegen we ons wel af waarom de opkomst steeds groter was als mijn collega Dennis de demo verzorgde in plaats van ikzelf. Dat mysterie is inmiddels ook opgelost: de product owner liet zijn collega’s weten of er in de betreffende demo relevante zaken voor ze werden getoond. In mijn demo’s zaten vaker stories die voor een kleinere groep van belang waren. Lag het gelukkig toch niet aan mij!

Verbeter

Het tweede waar ik je over zou vertellen is de wil om het proces dat we doorlopen te verbeteren. Ons projectteam of beter gezegd ons scrumteam bestaat uit zowel ANVS-medewerkers als Kodisianen. Vanuit beide kanten hebben we zowel oog voor (uiteraard) het einddoel als voor de weg daarnaartoe. Voor mij is dat laatste minstens net zo belangrijk. Goed, ik kan soms geen zin hebben in de daily stand-up. Toch ben ik blij dat we hem ingevoerd hebben, toen we merkten dat we meer behoefte hadden aan tussentijds contact.

Ik kan mopperen over weer een wijziging in de formulieren, maar we hebben nu wel een redactieproces ingevoerd. In het redactieproces hebben we vastgelegd dat wijzigingen in een formulier alleen via een functioneel ontwerp (FO) kunnen worden ingediend en we niet meer alle aanpassingen als losse stories opvoeren. Zo houden we veel beter het overzicht en hebben we meteen een testscript. Dat maakt de aanpassingen veel beter behapbaar.

Leer elkaars taal spreken

Ook zou ik je, als derde, vertellen over ons backlogoverleg. Daarin lopen we met z’n allen de stories één voor één langs. De product owners hebben enerzijds de gelegenheid om aan mij en mijn collega Dennis uit te leggen wat ze nu precies bedoelen of willen bereiken met een story. Wij hebben anderzijds de mogelijkheid om vragen te stellen om zo een story helder te krijgen. Het zijn toch twee werelden met eigen taal die je probeert samen te brengen. De product owners spreken de taal van de vakinhoud en wij die van de software. Overigens ook mooi om te zien dat deze twee werelden gedurende het project langzaam naar elkaar toe kruipen en we elkaars taal steeds beter gaan begrijpen!

De stories op de backlog hebben nu naast een goede omschrijving en acceptatiecriteria ook een kort stukje uitleg over het hoe en waarom van een story en daarnaast nog de nodige commentaren ter verduidelijking. Zo hoeven we tijdens de sprintplanning alleen nog maar te kijken hoeveel stories in de sprint passen en of de prioriteit nog klopt. Daarna is het een alleen nog ‘even’ een kwestie van realiseren door onze engineers.

Blog!

Dit is wat ik je zou vertellen over het project dat ik bij en met de ANVS doe. Nu nog even opschrijven…oh wacht….Heb je voordat je het weet zomaar een blog getypt.

Rest me nog om af te sluiten met een ‘call to action’ en wat hyperlinkjes toe te voegen. Komt-ie: heeft jouw organisatie nog een uitdaging waarbij de producten of mensen van Kodision een oplossing kunnen bieden? Laat het ons weten. Ik heb wel zin in nog een leuk project!

Heb je een vraag? Stel hem gerust!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!