De (flauwe) kantoorhumor van Kodision
Jurre Koning, Software Engineer
Kantoorhumor is van alle tijden (tenminste, sinds er kantoren zijn). Door de heren van Jiskefet is kantoorhumor op z’n best neergezet in de serie Debiteuren Crediteuren. Kantoorhumor is in de regel nogal flauw, maar mijns inziens draagt het wel bij aan een ontspannen en prettige werksfeer, dus het dient zeker een doel. Elk kantoor zal zijn eigen vorm van kantoorhumor hebben, zo ook Kodision. In deze blog wil ik een aantal voorbeelden geven van de bij Kodision veel gehoorde kantoorhumor.

De woordgrap
Als Kodision op het vlak van kantoorhumor ergens in uitblinkt, dan is het wel in de flauwe woordgrap. Als er bijvoorbeeld een woord wordt genoemd dat op –tie eindigt (productie, evaluatie), kan je er op rekenen dat een van de collega’s roept: “ik geloof dat ik een evaluat-(z)ie”.

Zo is ook geen enkele naam op de werkvloer veilig. Regelmatig wordt geroepen: “weet iemand waar Michael Davidis?”, of “sms Basti-aan”. Aan collega Fee wordt gevraagd: “wil je thee, Fee?”. Collega Ard, van de Sales en Marketingafdeling, staat bij ons bekend als The Ard of Sales. Ook collega Roeland Arnold krijgt regelmatig de vraag: “is het nu Roeland, of is het nu Arnold?”

Herhaling

Ook humor door de kracht van de herhaling is Kodision niet vreemd. Zo vraagt ondergetekende al ongeveer 5 jaar vrijwel elke dag aan een collega die in de buurt woont: “zeg Edwin, hoe laat ga je eigenlijk naar huis vandaag?” Waarop Edwin het tijdstip noemt en vervolgens vraagt of ik dan misschien mee wil rijden. Waarop ik dan weer vrijwel altijd antwoord: “nee hoeft niet, ik ga met de trein.” Overigens wordt de vraag ook gewoon gesteld als een van ons tweeën thuis werkt, maar dan via Skype.

Een combinatie van de woordgrap en de herhaling is de standaardbegroeting van collega Boy Thach, die ’s ochtends steevast binnenkomt met “guten Thach”.


Multiculti grappen

Kodision is een multicultureel bedrijf. Collega’s met Turkse, Marokkaanse, Iraanse, Indiase, Indonesische, Vietnamese, Spaanse, Duitse en zelfs Vlaamse achtergrond, je vindt ze hier allemaal met de bijbehorende vooroordelen en grappen die daarbij horen. Weer in combinatie met de woordgrap vragen we Mohsen, uit Iran, weleens of hij nu con-sultan is.

De “eigen” grappen

Sommige grappen zijn niet zo goed in te delen, die zijn gewoon Kodision-eigen. Als collega’s elkaar met hun werkzaamheden hebben geholpen, volgt vaak een bedankje. In plaats van een “graag gedaan” volgt daar meestal een “nee, jij bedankt”. Daar zou je het natuurlijk bij kunnen laten, maar vaak wordt dat door beide partijen nog een aantal keren herhaald.

Als er in een gesprek over techniek wordt gesproken over een API (Application Programming Interface) dan kan je er met een gerust hart vanuit gaan dat er een aantal mensen apengeluiden gaan maken.

Een andere interne grap die ook door de herhaling vaak een lach op ons gezicht tovert is iemand aanspreken bij zijn naam, gevolgd door “of hoe je jezelf ook noemt”.

Conclusie

De goede werksfeer die er bij Kodision leeft is voor een groot deel aan de humor te danken. Het is misschien niet de meest diepgaande soort humor, maar het is wel “onze” humor.

Heb je een vraag?

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!