DE overheid bestaat niet! Beter samenwerken wel 

Ard van Winden, Senior Accountmanager
MijnOverheid en doelbinding. 3 perspectieven Waarom je meerdere portalen wenst naast MijnOverheid. 

Doelbinding, nooit van gehoord?

Doelbinding is een bekende term vanuit de privacy hoek. Je kent het van de nieuwe wet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) misschien wel. Doelbinding zegt dat er een reden, een doel moet zijn om met bepaalde gegevens te mogen werken. Ik leg graag uit hoe dat een mooie metafoor is voor de MijnOverheid website. Want welk doel is er verbonden aan MijnOverheid? Als het gevoel van nut ontbreekt bij de burger heb je wel een uitdaging.

Burgerperspectief: Weet ‘de’ overheid alles van je?

Ik doe geen zaken met ‘de’ overheid. Ik heb weleens bezwaar gemaakt op de WOZ, doe mijn belastingaangifte en een dakkapel is 7 jaar geleden geplaatst met toestemming van de gemeente. O ja, en iets met water elk jaar.

Ik regel dat met verschillende partijen die weten hoe het zit. Ze dienen een bepaald doel en zijn toevallig ook onderdeel van ‘de’ overheid. Dat laatste is voor mij persoonlijk niet zo belangrijk. Wel belangrijk is of ik mijn weg kan vinden en of ik goed geholpen wordt. Meestal wel.

Het fijne is dat die instanties doorgaans beter weten dan ik hoe het zit. Ik kan daarop vertrouwen en krijg passende antwoorden. (Ik heb het even niet over de Radar en Kassa! gevallen waarbij alles fout gaat, ik richt me hier even over de 99% waarbij alles redelijk standaard verloopt). Ze hebben allemaal een gezicht en het doel is duidelijk voor mij.

Ik ga naar mijn belastingdienst, mijn gemeente, mijn waterschap en mijn… nou ja, wat dan ook. Zou ik het fijn vinden als ik beter geholpen werd op een centrale plaats? Jazeker, maar alleen als het goed gebeurt.

Overheidsperspectief: Mijn PortoBespaarMachine

MijnOverheid is opgezet met goede ambities vanuit de centrale overheid. Dichter bij de burger, eenvoudiger, simpel en toegankelijk. Allemaal valide en ideële redenen om met het initiatief te beginnen.

Beetje durf was daar in Nederland ook wel voor nodig, want het zat aardig op slot met de doorbraak van digitalisering van diensten naar de burger.

Een veel te laag aanbod bij digitale dienstverlening of op zijn best een invulbaar Pdf-je was tijden de standaard (en het komt nog steeds voor). Uiteindelijk bleken de gestelde doelen op basis van grootse idealen mooi op papier, maar de feitelijke reden waarom instellingen en gemeenten goedkeuring gaven om aan te sluiten bij MijnOverheid is het denken in Business-case termen.

Dus: Wat levert het op? De meer ideële redenen verdwenen naar de achtergrond. Efficiency, dus besparen op post, dat is dan wat overblijft. Nu zitten we opgescheept met een afstandelijke MijnOverheid, die doelbinding mist. Het is ”MijnPortokostenbesparing” geworden.

En dan vanuit het perspectief van de instanties en niet vanuit de burger. Die zit opgescheept met een extra kanaal tussen zijn vertrouwde instantie en iets waar je nu op een moeilijke en koude manier informatie van krijgt. Of mist, als je niet oplet.

Gemeentelijk perspectief: Een beetje van jezelf en een beetje van Mijn Overheid.

Laatst hoorde ik over de vragen die worden gesteld via de helpdesk van MijnOverheid. Sommige burgers geloven in een alwetende overheid en delen rustig de hoogte van de uitkering of vragen wat de vereisten zijn voor een dakkapel. Torenhoog vertrouwen dus.

Maar zover zijn we niet en zover wil de Nederlandse overheid ook helemaal niet gaan. Het is alleen een doorgeefluik. De gemeenten en andere instanties hebben daar een rol samen met het Ministerie van BZK en Logius. Stem af hoe je samen wel tot goede dienstverlening kan komen vanuit het perspectief van de burger.

Maak gewoon je eigen perfecte portaal, regel je processen efficiënt in. Zorg dat je zo goed mogelijk voldoet aan de verwachting van je inwoners. Lever excellente dienstverlening. Bijvoorbeeld door eerst de “klantreis” in kaart te brengen. Met een eigen portaal aan de voorkant (Kodision heeft daarvoor de MijnOmgeving). En zorg dat dit afgestemd wordt op de MijnOverheid omgeving.
Die blijft niet zo rigide, die gaat op de schop. Waarschijnlijk zal het meer een Portaal worden met links naar andere vertrouwde portalen. Waarbij de Look & Feel aansluit bij de beleving en de processen op de juiste plek worden afgehandeld. Namelijk bij de gemeente.

Centraal als het kan, lokaal als het beter is voor de dienstverlening. Een portaal naar portalen. Je kan dus gewoon aan de slag met jouw eigen portaal en verdere optimalisering van de dienstverlening waarbij de gebruiker van je diensten centraal staat. Maak de beste MijnOmgeving, gebruik de slimste formulierentool en regel je interne procesafhandeling zo slim mogelijk. In een blog van ICTU wordt gesteld dat de digivaardigheid van mensen vooral te maken heeft met hoe diensten worden aangeboden. En dat het niet zozeer draait om digi-vaardige mensen maar om mensvaardige diensten.

Dán willen je inwoners echt wel ergens ‘centraal’ beginnen, in het vertrouwen dat ze naar de juiste plek worden toegeleid.
Ik spreek graag verder over hoe we dat samen realiseren.

Heb je een vraag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!