Digitale volwassenheid van gemeenteland stijgt
Bram van den Hoven, Accountmanager
VNG Realisatie heeft onderzoek gedaan naar de digitale volwassenheid van gemeenten. Het gemeentelijke aanbod aan inwoners en ondernemers stond daarbij centraal: kunnen zij deze producten al digitaal aanvragen? Ten opzichte van 2017 laat het onderzoek een stijging zien van het landelijk gemiddelde. En dat vinden wij bij Kodision natuurlijk goed nieuws.

Vanzelfsprekend of toch niet?

Dit nieuws betekent namelijk dat mede door onze producten, het voor de Nederlandse burger makkelijker dan ooit is om online aanvraagformulieren in te dienen. Gebruiksvriendelijkheid dáár draait het om. En dat dit niet in alle Europese landen vanzelfsprekend is, werd ons vorig week duidelijk toen we een bezoek brachten aan de E-NRW Beurs in Düsseldorf.

Hoe zit het met onze buurlanden?

De E-NRW beurs wordt jaarlijks georganiseerd voor en door lokale Duitse overheden om kennis te delen op gebied van automatisering en optimalisaties. Dit jaar met als Thema: Digitalisierungsoffensive 4.0 fur NRW. Tijdens deze dag spraken verschillende professoren en bestuurders over diverse thema’s met als hoofddoel het delen van kennis. Wat zowel tijdens de plenaire sessies als tijdens alle kennissessies direct opviel is dat Nederland een enorme voorsprong heeft als het gaat om automatisering. Ook lijkt de Duitse (lokale) overheid vooral op zoek te zijn naar verbeteringen van interne processen en nog niet naar meer gemak voor de burger. Tot slot zie je een groot verschil in de acceptatie van nieuwe ontwikkelingen, zoals mobiele apps. Waar we in Nederland volop gebruik maken van Whatsapp voor zakelijke business, wordt hier in Duitsland voor gevreesd. Verschillende professoren gaven aan dat ze zelfs geen Whatsapp gebruiken om contact te onderhouden met familie. En dat is anno 2018 toch opmerkelijk te noemen.

Kunnen wij jou helpen?

Deze dag toonde eens te meer aan dat Nederland een voorloper is als het gaat om digitale dienstverlening. Ben jij nieuwsgierig naar wat Kodision voor jouw organisatie kan doen op het gebied van digitale dienstverlening? Stel ons gerust een vraag!  

Stel een vraag aan accountmanager Bram van den Hoven

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!