Dit waren de belangrijkste digitale ontwikkelingen van 2018

Sjuul Basten, Online Marketeer

Het jaar loopt ten einde, dus hoog tijd om terug te blikken op 2018. Welke ontwikkelingen zijn de revue gepasseerd het afgelopen jaar? En in hoeverre is de digitale dienstverlening in gemeenteland verbeterd? Ontdek het in deze blog!

Digitale volwassenheid

In een eerder blog schreven we al over de onderzoeksresultaten die VNG Realisatie in oktober uitbracht. Daarin werd de digitale beschikbaarheid van zo’n 56 gemeentelijke producten onderzocht en beoordeeld op ‘digitale volwassenheid’. Ten opzichte van vorig jaar is het landelijk gemiddelde met 3 procent gestegen. We kunnen dus concluderen dat de digitale dienstverlening bij gemeenten wel degelijk is verbeterd in het afgelopen jaar. De volgende ontwikkelingen hebben daar een grote rol in gespeeld.

WCAG 2.0

In juli 2018 zijn de WCAG 2.0 webrichtlijnen verplicht geworden. Met als doel een betere digitale dienstverlening voor mensen met een visuele- of auditieve beperking. Binnen de WCAG zijn er verschillende WCAG-niveaus vastgesteld: A, AA en AAA. Waarbij A staat voor het minimale toegankelijkheidsniveau, AA voor goede toegankelijkheid en AAA voor het hoogst mogelijke niveau van toegankelijkheid. De nieuwe standaard werd AA niveau. Ook ons product TriplEforms voor digitale formulieren werd WCAG 2.0 AA compliant. Daarbij hielpen we tientallen klanten om hun e-formulieren WCAG 2.0 AA-proof te maken.

Inlogmogelijkheden voor Europese gebruikers

En wat dacht je van alle nieuwe inlogmogelijkheden, zoals de eIDAS-verordening? Biedt jouw organisatie dienstverlening aan via eHerkenning of DigID? Dan moest jouw organisatie per 29 september voldoen aan de Europese eIDAS-verordening. Doordat burgers met een buitenlands paspoort ook digitaal kunnen inloggen, neemt de eIDAS-verordening digitale grenzen weg. Veel organisaties voldoen inmiddels aan de eIDAS-verordering, maar een heleboel ook nog niet. We verwachten dat deze ontwikkeling in 2019 verder zal uitbreiden.

Modernisering gemeentelijke ICT-systemen

And last, but not least: de ICT-systemen dreigen vast te lopen als gevolg van de snel groeiende stroom aan digitale gegevens. Grote partijen leveren de primaire systemen, waardoor gemeenten afhankelijk worden van deze leveranciers. Wisselen van leverancier gaat hierdoor niet zonder groot ongemak of torenhoge kosten. Kodision is tegen vendor lock-in en is actief voorstander van de tegenbeweging: Common Ground. Dit pleit voor een moderne, open en transparante inrichting van ICT-systemen. Hierdoor kunnen gemeenten de beste digitale dienstverlening aan burgers en ondernemers bieden.

Hoe ver is jouw organisatie al met bovenstaande ontwikkelingen? Wij helpen je graag verder!

Vragen of opmerkingen? Neem vrijblijvend contact op.


Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!