Over die ezel. De steen. En over Common Ground.
Marco Hout, Directeur Marketing & Sales
Niet veel mensen weten dit. Tot nu toe dan. Maar ik ben grote fan van architectuur. Niet die van gebouwen. Maar de Solution-, Domain-, en Enterprise Architecturen. Zo erg zelfs dat ik TOGAF 9.1 gecertificeerd ben. Zonder dat ik daar nu echt iets aan heb. Behalve nu dan.

Wat mij opvalt is dat de overheid al jaren probeert los te komen van de afhankelijkheid van een aantal dominante spelers. En de wirwar aan koppelingen (en daarmee gepaarde beheerlasten) wil opruimen. Architectuur wordt hiervoor steevast als een middel ingezet.

Common Ground 

Het meest recente initiatief is Common Ground. Gesteund en gestuurd door IMG (Informatiemanagement Groep voor 100.000+ gemeenten) en de Viag, de ICT-vereniging voor de niet 100.000+-gemeenten. Het aloude denkbeeld van ‘één keer maken en dan 380 keer gebruiken’ is weer eens uit de kast getrokken. Nu wordt service-oriented architectuur daarvoor als middel ingezet lees ik in de Computable. Iets met ezel en steen?

Enthousiast tegen beter weten in

En toch ben ik hierover enthousiast. Wellicht maakt mij dat ook ezelachtig. Maar ik blijf hardnekkig geloven in gemeenschappelijkheid. In één keer maken en 380 keer gebruiken. Dat hedendaagse architecturen daarbinnen een belangrijk middel zijn om gemeenschappelijkheid te bevorderen en keten-overstijgend te werken, staat voor mij vast.

Verbazing

Waar ik mij wel over verbaas is dat veel productleveranciers het nog steeds voor elkaar krijgen om gewoon hun silo-applicaties naar binnen te rammen. Los van overheidsvisie of -architectuur. Of erger: zo’n positie hebben opgebouwd met hun silo’s dat andere partijen blijvend buiten spel staan binnen de overheid. Partijen die wel het Common Ground gedachtegoed aanhangen.

Lessons learned

De belangrijkste les die ik heb geleerd tijdens mijn Enterprise Architectuur en TOGAF-trainingen is de volgende: Architectuurvisie, -kaders en -richtlijnen werken alleen als informatiemanagement én jawel, de business hier beide voor de volle 100% voor gaan. Doe je dat niet, dan kan een (of je) leverancier zomaar een silo-product naar binnen blijven kruien. Want slim zijn we wel. Wij commercianten. We weten prima wanneer we bij Informatiemanagement moeten zijn. Maar nog veel beter wanneer we daar met een hele grote boog omheen moeten.

Oproep

Ik doe hierbij een oproep aan de IMG en de Viag. Vraag hulp. Alsjeblieft. Bijvoorbeeld vanuit de vereniging van gemeentesecretarissen. Zonder hulp aan de niet-IT kant, blijven we ons stoten aan vele stenen. En laten we ons voorbij rennen door de silo hazen.

Tot slot

Gelukkig heb ik een taaie huid. En volgens sommigen zelfs een plaat voor mij hoofd. Gelukkig maar. Ik blijf mezelf stoten. Keer op keer. Net zolang totdat iedereen werkt volgens het gedachtegoed van Common Ground.

 

Stel hier je vraag over Common Ground

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!
Share This