Zonder verwarring kom je niet bij (Festival) De Bedoeling

Festival De Bedoeling
Wel meer dan een paar honderd mensen wilden daar iets over weten of bekende gezichten zien, want die waren er; Bestuurders van de BV Nederland, SVB, De Nationale ombudsman, Autoriteit Persoonsgegevens en veel meer. Wat ik leuk vind is dat enkelen daarvan gehuld in overall van ‘Garage de Bedoeling’ aan de slag gingen met de deelnemers. Meer weten over Festival De Bedoeling? Lees het hier.
Wat heb ik allemaal gezien? Om heel eerlijk te zijn heb ik vooral het gevoel gehad dat ik veel heb gemist. Het aanbod was zo enorm, dat voor elke keuze die ik maakte mij het gevoel bekroop dat ik 10 andere dingen miste. En dat is jammer, want er was veel moois. OK en toegegeven: ik heb ook de slechtste presentatie ooit gezien. Met een powerpoint presentatie die nooit in de mode is geweest. Het merendeel was echter zeer nuttig, praktisch en creatief. De garages, de workshops, het is fijn als je mee kan en mag doen. Allemaal één.
Kwaliteit ben jij
Het laatste jaar valt me op dat sommige mensen en organisaties verstijven als een haas in de koplampen als het gaat om Privacy. Niets mag of kan en de Security officer krijgt het allemaal op zijn nek. Maar net als bij kwaliteit ook wel eens gezegd wordt; “kwaliteit is geen afdeling, dat ben jij!” Zo is het hier ook. We moeten samen aan de slag en samen blijven nadenken.
Handhaving en privacy zorgt voor spanning
Nadenken is mij het beste gelukt in de sessie van de SVB verzekeringsbank. Alex Corrà vertelde over ethiek en de toepassing ervan op het gebruik van data. Stellingen brachten ons soms eerst op het verkeerde been. Data samenbrengen om handhaving te optimaliseren, maar tegen welke privacy prijs? Wij zijn allemaal burgers en sommige principes moet je voor laten gaan ten koste van efficiency. Wetten en regels helpen hierbij, maar mogen niet de schijn van veiligheid opwekken als op een hoger niveau de regels met zevenmijlslaarzen worden overtreden. Handhaving en privacy zorgt voor spanning. Ethisch handelen is dan misschien belangrijker dan wetten volgen. Die kunnen namelijk ook misbruikt worden. Hoe doen we het juiste met alle informatie die we hebben?
Er zijn grenzen
Ook de workshop van de nationale ombudsman was interessant. Goed om te realiseren dat er grenzen zijn aan de klant centraal stellen. “Alles” doen voor goede dienstverlening gaat soms gewoon te ver. De consequenties van goedbedoelde acties zijn niet altijd even doordacht.
Het belang van het individu
De gemiddelde Europeaan wil niet in China wonen. De autoriteiten daar willen vast ook “het goede doen”. Maar voor wie? Het belang van het land staat dan voorop. Wij willen in Nederland liever dat het individu voorop staat. Dat blijkt een legitieme grondslag voor het handelen van instanties, slim combineren van data met bescherming van de privacy en instemming. De burger of cliënt moet gehoord worden, of toch zeker geïnformeerd.
Een hete brij
Ik weet wat de bedoeling is, maar verwarrend is het ook. Het voelt als een bord spaghetti. Verwarring van je mooie bord pasta zorgt dat de saus onderdeel wordt van elke hap. Wet- en regelgeving en spanning met de praktijk zorgt misschien nu ook wel voor de juiste soort verwarring. De soort die ervoor zorgt dat wij allemaal doordrongen zijn van nut en noodzaak om over ons handelen na te denken. Laten we vooral wel kleine hapjes nemen. Niet bevriezen en afwachten.
Onze verantwoordelijkheid
Onze software is ook aangepast en we zullen dat blijven doen, continu. Samen zijn we verantwoordelijk dat de toepassingen die we maken met onze software en diensten ook voldoen aan de bedoeling. Meer efficiency, slagvaardigheid en optimale dienstverlening, ingeregeld op een ethische manier.
Wil je daar nog een eerlijk gesprek over voeren? We bellen je terug. Als jij dat wil;-)
Waar wacht je nog op?

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

Doe mee aan WCAG. Deel 1: Waarom voldoen we niet?
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlandse gemeenten nog niet voldoet aan de WCAG-richtlijnen. In deze blogserie gaan we dieper in op de oorzaak en oplossing. Laten we beginnen bij het begin: waarom voldoen gemeenten (nog) niet?

Regie op klantbeleving: de Customer Journey van Kodision
Hoe kunnen touchpoints uit de Customer Journey van Kodision verbeterd worden, zodat die verbetering leidt tot kwalitatievere leads en een hogere klanttevredenheid? Lees hoe marketingstagiair Jannes dit heeft aangepakt.

Kodision geeft studenten introductie in Scrum werkwijze
Scrum Master Niels van den Berge ging bij de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN) langs om vanuit zijn praktijkervaring studenten Facility Management een introductie in Scrum te geven. Lees hier zijn verslag!

Nog betere dienstverlening bij De Fryske Marren
Met behulp van de TriplEforms Vault is het voor burgers in gemeente De Fryske Marren nu nog makkelijker én sneller om een evenementenaanvraag te doen. Hoe zij dit hebben gedaan? De klant verteld!