Formulieren op http zijn niet veilig meer- zo los je dat op!
Gerda van Galen, Online Marketeer
Je maakt je formulieren zo veilig mogelijk. Zodat de gebruikers erop kunnen vertrouwen dat privacygevoelige informatie goed verwerkt wordt. Maar staan die formulieren ook op een veilige website? Heb je een website zonder SSL-certificaat, dan markeert Google Chrome de formulieren op de website vanaf oktober als onveilig. Zorg daarom dat je voor oktober de beveiliging van je website op orde hebt!

Waarom is het belangrijk?

Google Chrome is een populaire zoekmachine. Uit cijfers van augustus 2017 blijkt dat meer dan een kwart van de zoekopdrachten via Chrome uitgevoerd worden. Ook mobiel gaat bijna de helft van de zoekopdrachten via Chrome.

Vanaf oktober heb je dus kans dat één op de vier bezoekers van je site de formulieren als onveilig gepresenteerd krijgt. Dat geld voor alle formulieren en login velden op een website.

Een waarschuwing dat je formulier onveilig is helpt niet om gebruikers het formulier in te laten vullen. Ook krijgt de organisatie een minder betrouwbare uitstraling wanneer de gebruiker bij het bezoek van de website deze melding krijgt.

Om je een beeld te geven, dit is hoe deze waarschuwing eruit komt te zien:

Bron: https://blog.chromium.org/2017/04/next-steps-toward-more-connection.html
Let op: dit staat dus los van de formulieren zelf. De digitale formulieren van TriplEforms springen eruit in digitale veiligheid. Zet je deze veilige formulieren op een http-site dan krijg je nog steeds de melding.

Waarom is http of https belangrijk?

Als de website waar je formulieren of login gegevens hebt staan die nog http is moet je migreren naar https. Doe je dit niet, dan krijg je vanaf oktober de melding. Het is daarom slim om dit voor oktober te doen, om te voorkomen dat je formulieren als onveilig worden gemarkeerd. Heb je hier zelf niet de mogelijkheid, dan kun je contact opnemen met de webmaster. Om je te helpen heeft Google ook een handleiding gemaakt, die vind je hier.

“Maak gebruik van het recht om ook even “vergeten” te worden. Jij staat aan het roer van deze aanzwellende stroom informatie.”

Waarom gebeurt dit nu?

De bezoeker van je site moet erop kunnen vertrouwen dat vertrouwelijke gegevens ook veilig verwerkt worden. Bij een http-website zijn de gegevens die ingevoerd worden beschikbaar voor iedereen die in het netwerk zit. Bij https is dat niet het geval, omdat je een SSL-certificaat hebt geïnstalleerd.

Wanneer je een formulier invult met een webformulier die versleuteld is maak je het lastiger voor een buitenstaander om mee te kijken met de informatie die er verstuurd wordt. Door het installeren van een SSL-certificaat wordt alle data die via een website wordt verstuurd wel versleuteld verzonden. Hiermee weet je bezoeker zeker dat de informatie veilig ingevoerd kan worden.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan bijvoorbeeld op de blog van het Google Chrome veiligheidsteam hier. Of lees meer in deze blog.

Heb je een vraag?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met jou op om jouw vraag te beantwoorden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!