Gebruik jij DigiD Substantieel al?

Laurens de Vries, Pre-sales Consultant

Een jaar geleden leek het er nog op dat DigiD ging verdwijnen. Idensys moest het helemaal worden. Nu lijken de rollen helemaal omgedraaid. Terwijl Idensys maar niet uit de pilot fase wil komen, wordt DigiD in rap tempo afgestoft en gemoderniseerd.

Betrouwbaarheidsniveau Midden

Afgelopen zomer kwam de DigiD app uit. Met deze app kun je makkelijk inloggen met Two Factor Authentication: je bewijst wie je bent door iets wat je weet en iets wat je hebt. Betrouwbaarheidsniveau Midden heet dat, net als wanneer je bij DigiD inlogt met je gebruikersnaam, wachtwoord en een SMS code. Eigenlijk zou dit het minimale betrouwbaarheidsniveau moeten zijn. Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is niet veilig genoeg wanneer het gaat om privacygevoelige informatie.

Betrouwbaarheidsniveau Substantieel

Door je identiteitsbewijs te koppelen aan de app, kun je het betrouwbaarheidsniveau verbeteren. Tenminste, als je een Android telefoon hebt. Hopelijk kan de rest van Nederland binnenkort ook het betrouwbaarheidsniveau verhogen naar dit niveau: Substantieel. Waarom?

Ten eerste, omdat dit niveau noodzakelijk is om DigiD te kunnen gebruiken voor eIDAS, want binnen Europa is bepaald dat dit het minimale betrouwbaarheidsniveau is waarop je je moet aanmelden. Vanaf september 2018 is het aanbieden van eIDAS verplicht. Voldoe jij al aan de eIDAS regelgeving? Lees er hier meer over.

Daarnaast is de verwachting dat DigiD op het betrouwbaarheidsniveau Substantieel in 2019 verplicht wordt. De Wet Digitale Overheid, waar de tweefactor-authenticatie een onderdeel van is, zal naar verwachting op 1 juli 2019 in werking treden. De inlogmethoden van zorgverzekeraars, pensioenfondsen en de overheid moeten dan voldoen aan de eisen die zijn gebaseerd op de Europese veiligheidsregels (de eIDAS-verordening).

Gebruik jij al betrouwbaarheidsniveau DigiD Substantieel?

Ook voor nationale digitale overheidsdiensten is DigiD Substantieel waardevol. Het Forum Standaardisatie van de Rijksoverheid heeft een handreiking geschreven waarin wordt aangegeven welk betrouwbaarheidsniveau gebruikt zou moeten worden voor verschillende diensten. Daarin kun je lezen dat bijvoorbeeld de formulieren voor Burgerzaken of voor het aanvragen van subsidies achter DigiD Substantieel horen. Hoe is dat bij jullie geregeld?

Het juiste betrouwbaarheidsniveau per dienst

Een nieuwe manier van omgaan met authenticatie: per dienst het juiste betrouwbaarheidsniveau kiezen. Met de digitale formulieren van TriplEforms kan het. Ook betrouwbaarheidsniveau Substantieel behoort standaard tot de mogelijkheden. Gebruikt jouw organisatie betrouwbaarheidsniveau Substantieel nog niet, maar wil je het gaan gebruiken? Neem contact op via onderstaand formulier en ik vertel je graag meer.

Of download hier direct de factsheet.

Heb je een vraag?

Wat ik leerde van De Myers- Briggs Type Indicator® (MBTI)

Wat ik leerde van De Myers- Briggs Type Indicator® (MBTI)

In mijn job doe ik er alles aan om de beste mensen te vinden en die mensen op de juiste plaats te zetten. Want met de juiste medewerkers maken wij het verschil bij Kodision. Mensen die passen binnen onze strategie, maar ook bij onze kernwaarden:
Kodisianen zijn geïnteresseerd in anderen, kritisch, energiek en assertief. Dat vraagt natuurlijk zelfkennis en kennis van anderen. Wel zo handig als je veel in teams werkt!
Daarom bieden we in het eerste jaar van elke medewerker dit stukje zelfkennis aan door middel van een training; De Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI). Je leert jezelf en de interactie met anderen (nog) beter begrijpen met MBTI. Het geeft je inzicht in wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!
Share This