Hoe kun je de BGT gebruiken?

Laurens de Vries, Pre-sales Consultant

Sinds 1 juli 2017 zijn gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties verplicht om de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) te gebruiken bij het uitvoeren van taken waarbij topografische gegevens nodig zijn. Maar hoe kun je dat digitaal doen, op een manier die zowel gebruikersvriendelijk is als betaalbaar?

Niet met Google of Bing

Ook zonder die wettelijke verplichting hebben veel van onze klanten al een tijdje de behoefte om hun geografische data te gebruiken in digitale formulieren. Tot voor kort was dat echter lastig en vooral duur. Waarom? De coördinaten die gebruikt zijn om objecten in Nederland vast te leggen wijken af van de coördinaten die veelgebruikte, gratis kaarten als Google en Bing gebruiken om locaties aan te geven. Waar zit het verschil in? Simpel gezegd: Google en Bing gaan uit van een ronde aarde, waarbij er in het Rijksdriehoekstelsel – het coördinatensysteem van Nederland – wordt uitgegaan van een platte aarde…

Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK)

Om de toepassing van de BGT vorm te geven, heeft de Nederlandse overheid zelf een online kaart gemaakt met de klinkende naam ‘PDOK’. Ondanks de naam is deze kaart verrassend gebruikersvriendelijk, zeker wanneer je het vergelijkt met enkele duurbetaalde varianten. Deze PDOK kaart is nu ook beschikbaar in TriplEforms.

De aarde is rond. Net als een pannenkoek. – Herman Finkers

De mogelijkheden

Net als bij de Google maps kaart die al enkele jaren standaard in TriplEforms beschikbaar is, kan een gebruiker een punt selecteren op de kaart. Die klik levert een coördinaat in het Rijksdriehoekstelsel op en eventueel een adres. Daarnaast is het ook mogelijk om objecten op de kaart te tonen zodat de gebruiker een object kan selecteren. Zo weet je exact over welke lantaarnpaal een melding gaat. Zodat je als gemeente snel weet welke actie nodig is. En dus sneller en makkelijker een probleem kan oplossen.

Een defecte lantaarnpaal kan makkelijker worden doorgegeven.

Wil je weten hoe je PDOK kan gebruiken voor jullie formulieren? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Heb je een vraag?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij contact met jou op om jouw vraag te beantwoorden.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!