Hoe ziet een goed cv er uit? 5 essentiële onderdelen

Hanneke Winder, HR Officer

Als HR-Office bij Kodision zie ik veel cv’s voor bij komen. Sommige zijn door een ringetje te halen en sommige hebben een opknapbeurt nodig.
Waar let ik op? Waar word ik blij van? Wat vind ik jammer? En waar knap ik op af?
Ik zet daarom graag de 5 belangrijkste punten op een rij. Doe er je voordeel mee!

1. Stem je cv af op het bedrijf

Het is natuurlijk heel makkelijk: Je hebt je cv ooit eens opgemaakt, past hem na een nieuwe baan of opleiding een keer aan en je kunt hem zo naar diverse bedrijven sturen. Mijn tip: Stem je cv af op het bedrijf waar je solliciteert. Hiermee maak je écht het verschil. Zet jouw relevante werkervaring die door het bedrijf voor de functie gevraagd wordt in je cv. Voordeel: Je valt (onbewust) op en wordt eerder uitgenodigd voor een gesprek.

2. Profiel

Het profiel is de inleiding van je cv. Je vertelt hier een stukje over jezelf. Ik vind het prettig om te lezen wat iemand drijft en waar iemand zijn kwaliteiten liggen. Probeer verder te denken dan “flexibiliteit”, “teamplayer” en “analytisch”. Je mag best een beetje creatief zijn. Laat jezelf zien en ja, daar mag best een foto bij.

3. Kort, overzichtelijk, foutloos

Uiteraard ben je trots op wat je gepresteerd hebt. Maar al die ervaringen en prestaties hoeven écht niet in je cv gezet te worden. Dat komt met het gesprek wel. Vermeld alleen de relevante zaken voor de functie waar je op solliciteert. Zorg er voor dat je cv maximaal 2 A4’tjes lang is. Daarnaast is het prettig als je in één oogopslag kunt zien wat je drijft, waar je goed in bent en welke opleidingen en cursussen je gedaan hebt. Ook hier is relevantie belangrijk. Last but not least: Zorg er voor dat er géén spelfouten in je cv staan. Dat is echt een afknapper.

4. Van heden naar verleden

Ik ben zeer geïnteresseerd in wat je nú doet en wat je hoogst genoten opleiding is. Noem dat daarom als eerste. Werkervaring, opleidingen en cursussen vermeld je daarom van het heden naar het verleden. Dat leest prettig.

5. Wees eerlijk en jezelf

Natuurlijk wil je graag uitgenodigd worden voor een gesprek. Het heeft echter geen zin om onwaarheden op je cv te vermelden. Dat is voor mij écht een afknapper. Eerlijkheid duurt het langst en dat geldt ook voor werkervaring en opleidingen. En jezelf verkopen is makkelijker op het moment dat je jezelf bent.

Bonustip: Wees niet bang om een open sollicitatie te sturen! Door initiatief te nemen heb je een streepje voor. Kodision groeit zo hard dat de kans dat we een plekje voor je hebben best groot is.

Kortom, een ontzettend fancy, gelikt cv is wat mij betreft niet nodig. Zorg dat je cv uitstraalt wie je bent en waar je goed in bent en doe dat kort en bondig. Daar word ik blij van. Heb jij een cv die aan deze tips voldoet? Neem een kijkje op onze vacaturepagina en stuur je cv op naar personeelszaken@kodision.nl

Heb je een vraag?

Daar kan ik je bij helpen! Vul het onderstaande formulier in, dan neem ik contact met jou op om jouw vraag te beantwoorden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!