Is innoveren innovatie?

Rob Hofman, Software Architect

Het continue willen verbeteren is een belangrijk aspect voor een gezond, modern product of bedrijf. Je hebt iets gemaakt of levert een dienst, daar leer je van en op basis van die ervaring ga je het steeds weer beter maken.

Maar is dit nou innoveren of gewoon verbeteren? Innovatie is verwant met het woord ‘nieuw’, maar eigenlijk heb je al iets wat je gaat verbeteren. Dus dat zou innoveren (vernieuwen) kunnen zijn, maar het is geen innovatie, want het is er al.

Hierdoor roepen we te pas en te onpas dat innovatie een belangrijk onderdeel is voor je product op bedrijf, maar eigenlijk moet het zijn voorbehouden aan echt nieuwe ontwikkelingen zodat je duidelijk maakt dat je écht iets nieuws hebt. Maar waar ligt die grens dan?

Als voorbeeld de auto. Innovatie is het ontstaan van de auto: het heeft wielen zodat het kan bewegen, het heeft een stuur zodat je enige invloed hebt op waar je heen wilt en wat pedalen zodat je niet van alles omver gaat rijden of uit de bocht gaat vliegen. En zo kom je in 1 keer veel sneller van A naar B. Bijkomend voordeel is, dat je ook nog veel meer kunt meenemen. Gewoon een super ding dus.

De auto is sindsdien steeds verbeterd met allerlei voorzieningen zoals een dak, deuren, ramen, ABS, ESP, radio, navigatie, elektrische ramen en allerlei andere opties die soms verrassende invloed uitoefenen op je gemoedsrust. Maar meer dan 100 jaar later heeft het nog steeds wielen, een stuur en wat pedalen. En het brengt ons gelukkig ook nog steeds van A naar B. Zijn dit dan innovaties of gewoon verbeteringen? Daar kun je over discussiëren. Natuurlijk helpt bijvoorbeeld navigatie ons zodat we op vakantie niet meer op industrieterreinen terechtkomen, maar dat staat los van de auto, je kunt het immers ook gebruiken op je fiets of als je door de stad loopt. Navigatie is een innovatie (iets nieuws) wat ook in de auto is toegepast.

Dus de auto is steeds verbeterd (geïnnoveerd), maar er heeft geen innovatie meer plaatsgevonden. Dat doe je pas als je voor essentiële onderdelen het anders gaat doen. De eerste innovatie klopt nu op de deur, het automatisch rijden. Je verwijdert dan essentiële onderdelen, namelijk het stuur en de pedalen. Het doel van de auto is niet gewijzigd, maar het gaat wel helemaal anders en je hoopt nog steeds dat je van A naar B komt.

Punt is, dat innovatie een term is die vaak wordt misbruikt om aan te geven dat we modern zijn en steeds weer vernieuwen. Maar eigenlijk is het gewoon populisme waardoor de term ‘innovatie’ zijn kracht heeft verloren. En dat is jammer, want het herkennen en waarderen van écht nieuwe producten of diensten wordt hiermee steeds lastiger. We willen allemaal transparant zijn, dus moet je dat dan ook in je uitingen doen: het overgrote merendeel is aan het innoveren, maar doen geen innovatie!

Heb je een vraag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!