Vergunning kermisattracties verlenen met e-formulier

Edwin Stallinga, Software Engineer

Het aantal ongelukken met kermisattracties is de laatste tijd fors toegenomen. Absoluut ongewenst en het maakt het voor veel gemeenten lastiger een vergunning te verlenen. Met het juiste digitale formulier kunnen gemeenten snel en eenvoudig de veiligheid controleren. Op basis van die gegevens kan de vergunning worden verleent.

Toezicht op kermisattracties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert met enige regelmaat inspecties uit op attracties en registreert eventuele ongelukken. Zo liet bijvoorbeeld een beveiligingsbeugel van de ‘Bungee Katapult’ los, waardoor een vrouw gedeeltelijk van haar stoel gleed. Een week later schoot bij dezelfde attractie een magneet los die de metalen vloer van het toestel doorboorde. Een attractie waar je, tot de veiligheid verbeterd is, geen vergunning aan wilt verlenen.
Bijna één op de drie inspecties (32%) leidde het afgelopen jaar tot een sanctie, variërend van een waarschuwing tot sluiting. In 2014 en 2015 was dat nog in iets minder dan een kwart (23%) van de inspecties het geval. Deze grote stijging is zorgelijk. Reden te meer om als gemeente zeker te weten dat je een juiste vergunning verleent.

Register attractie- en speeltoestellen (RAS)

In 2015 ontwikkelde de NVWA het geautomatiseerd systeem Register Attractie- en Speeltoestellen (RAS) om attractietoestellen en speeltoestellen te registreren.
De NVWA beheert het RAS en gaat daarmee na of toestellen wel beschikken over een geldige keuring. De NVWA kan ook zelf wijzigingen aanbrengen omdat zij bijvoorbeeld een kermistoestel buiten gebruik stelt. Het unieke RAS-registratienummer blijft op het toestel gedurende zijn gehele levensduur.
Inloggen in het RAS gebeurt met eHerkenning. Een handige manier om snel duidelijkheid te hebben over het toestel en de keuring.

“Met het juiste digitale formulier kunnen gemeenten snel en eenvoudig de veiligheid controleren.”

E-formulier voor het verlenen van een vergunning

Gemeentes verlenen vergunning voor een kermis en verhuren geschikte terreinen om attracties veilig op te stellen. De attractie zelf moet natuurlijk ook veilig zijn en de kermisexploitant moet beschikken over een geldig keuringsrapport.

Een exploitant moet daarom een vergunning aanvragen bij de gemeente. Hij moet daarbij (na inloggen met E-herkenning) o.a. het registratienummer van de attractie invoeren. Via een koppeling met het RAS systeem wordt direct gecontroleerd of de kermisattractie waarvoor een aanvraag is ingediend ook een geldige keuring heeft. Bij het ontbreken van een geldige keuring kan de gemeente het toestel weigeren en de NVWA informeren over dit toestel.

De Nederlandse Kermisbond (NKB) moedigt het gebruik van het RAS register aan.

Gemeenten moeten het register actief gebruiken om attracties zonder certificering van hun kermis te weigeren, stelt directeur Jan Boots van de NKB in EenVandaag.

Meer weten?

Wil je weten hoe je makkelijk en veilig vergunningen verleent in jouw gemeente? Hoe je makkelijk gebruik kunt maken van het RAS register met jouw digitale formulieren oplossing? Laurens vertelt je er graag vrijblijvend meer over. Stuur een mail naar l.devries@kodision.nl of bel naar 026- 36 53 560

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!
Share This