Klantcase

Het klantportaal de MijnOmgeving: hoe het allemaal begon

ILT en Kodision bedenken het klantportaal de MijnOmgeving en verbeteren zo samen digitale dienstverlening.

Over de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ruim 1.300 medewerkers werken aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen.

Met de uitbraak van het coronavirus in 2020 werd iedereen in één klap gedwongen om nog verder te digitaliseren. De ILT speelde echter al vroegtijdig in op digitalisering met het klantportaal de MijnOmgeving. Hierdoor kon ILT met gemak de digitale versnelling aan die door corona werd ingezet.

De oude situatie

Voorheen maakte de ILT alleen gebruik van de TriplEforms omgeving, waar klanten de statussen van hun meldingen en aanvragen niet zelf konden inzien. Ze moesten bellen naar het Klant Contact Centrum van ILT om aan deze informatie te komen. Deze manier van informeren was niet erg efficiënt en klantgericht.

Wens: meer selfservice voor de klant

Om hun dienstverlening te verbeteren, wilde de ILT graag een eigentijds klantportaal waarin klanten zelf zaken kunnen inzien. De ILT wilde hiermee haar klanten duidelijkheid, eenvoud en gemak bieden.

Onze oplossing

Kodision had op het moment van deze behoefte van de ILT nog geen klantportaal zoals de MijnOmgeving. We zijn dus snel aan de slag gegaan om dit te ontwikkelen en aan te bieden. Eenmaal af zag de ILT het wel zitten om de Proof of Concept (PoC) uit te werken. Een klein projectteam vanuit Kodision werkte deze PoC uit tot een basisproduct en heeft het verder gestyled naar de huisstijl en de wensen van de ILT. Dit maakte de ILT ook de eerste gebruiker met onze huidige MijnOmgeving.
De MijnOmgeving als oplossing biedt onder andere de mogelijkheid om:

  • In te loggen met eHerkenning
  • Het invullen van een formulier af te breken en te hervatten
  • Ingediende formulieren te hergebruiken
  • (de status van) ingediende aanvragen en meldingen in te zien
  • Bijlages achteraf aan een al ingediend formulier te koppelen
  • De klanten te herkennen waardoor zij gegevens niet opnieuw inhoeven te vullen.

De nieuwe situatie: selfservice voor klanten

Het resultaat is een verbetering van de dienstverlening van de ILT en een ontlasting van het Klant Contact Centrum. Klanten hoeven nu niet meer te bellen om de status van een melding of aanvraag in te zien.


Vooral afvaltransportbedrijven maakten aan het begin gebruik van deMijnOmgeving. Voor hen zorgde de MijnOmgeving ervoor dat zij geen telefonische meldingen meer hoefden te maken, maar dit zelf digitaal kunnen doen.

Sinds een jaar ziet ook de rest van de organisatie de voordelen van deMijnOmgeving steeds meer in. Het formulierenteam van de ILT krijgt hierdoor steeds meer opdrachten voor allerlei soorten zaken: van drinkwater, tot vuurwerk, tot drones.


Momenteel zijn Kodision en de ILT volop bezig met een migratie van het oorspronkelijke maatwerk naar standaardversie 4.3 van de MijnOmgeving. Dit zodat zij handig mee kunnen liften met de updates. Dat scheelt hen nóg meer tijd.

Wat zegt de ILT er zelf over?

‘In een ontspannen en constructieve samenwerking heeft de ILT in Kodision een betrouwbare partner gevonden om haar doelstellingen verder invulling te geven. De door Kodision ontwikkelde MijnOmgeving levert hierbij een belangrijke bijdrage.’

– Rob Huurman, Product Owner Digitale Dienstverlening bij ILT

Ook meer selfservice aan klanten en burgers bieden?

Wil jij met eigen ogen zien hoe je met ons klantportaal jouw burgers of klanten optimale digitale dienstverlening biedt? Vraag een demo aan, onze experts laten het graag aan je zien.