Klantcase

In korte tijd financiële ondersteuning voor burgers

Gemeente de Fryske Marren en Kodision realiseren zeer snel de mogelijkheid tot het aanvragen van Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor inwoners van de Fryske Marren.

De Fryske Marren bestaat uit 50 dorpen en is al jaren een gemeente van mogelijkheden. Waar je volop de ruimte hebt om te ondernemen, te wonen en te werken. In een landschap dat barst van de diversiteit.
Bij de Fryske Marren denken ze graag in mogelijkheden en ze kijken naar wat wél kan. Ze zetten zich samen in voor een leefbare en veilige samenleving, en ze hebben oog voor de mensen om zich heen.

De aanleiding

Het Rijk heeft voor het eerste halfjaar van 2021 de TONK opgesteld (tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). De TONK biedt burgers extra hulp bij financiële problemen in de coronacrisis. Het kabinet reserveert hiervoor 260 miljoen euro.

Burgers kunnen voor de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2021 een TONK regeling aanvragen bij gemeenten. Hiervoor moeten gemeenten een TONK formulier beschikbaar stellen. Gemeenten hebben zelf de vrijheid om de criteria voor de toekenning en de hoogte van de TONK te bepalen. Om dit per TONK aanvraag te beoordelen, heeft de gemeente gegevens nodig van de aanvrager.

Het TONK aanvraagformulier moest met terugwerkende kracht online aangeboden worden door gemeenten.
Om het aanvraagproces zo snel mogelijk in gang te zetten, moesten gemeenten dus heel snel een best complex aanvraagformulier ontwikkelen. Vanwege het spoedeisende karakter benaderde de gemeente Fryske Marren Kodision om zo snel mogelijk een formulier te ontwikkelen.

De oplossing

We zijn in gesprek gegaan met beleidsmedewerkers en juristen van de gemeente de Fryske Marren om te bepalen hoe dit formulier er voor hen uit moest zien. Het formulier moest onder andere een prefill van al aanwezige gegevens bevatten, en beide partners moesten dit in één formulier kunnen ondertekenen. Het was hierbij belangrijk dat de aanvraaggegevens gecontroleerd worden op juistheid en volledigheid. De aanvraag zou na deze controle met de bijlagen terecht moeten komen in het zaaksysteem van de gemeente voor verdere beoordeling.

Het resultaat

Fryske Marren heeft het TONK-formulier met een tevreden gevoel op vrijdag 19 maart live kunnen zetten. In korte tijd en binnen budget hebben we dit met hen kunnen realiseren. In krachtige samenwerking met gemeente de Fryske Marren hebben we een robuust en slim digitaal aanvraagformulier ontwikkeld met behulp van TriplEforms. Dit formulier bleek ook heel bruikbaar voor andere gemeenten.

“Natuurlijk zijn we goed in staat zelf digitale formulieren te ontwikkelen. Maar Kodision kan dit als leverancier van TriplEforms heel snel en goed! En daaraan was nu echt behoefte, we willen onze inwoners immers zos nel mogelijk helpen. Toen duidelijk werd hoe de uitvraag er uit moest komen te zien, was het formulier er in zeer korte tijd. Dit was inclusief de koppeling met de Basisregistratie Personen en het Zaaksysteem. Dit was meteen ook al volledig getest. Dankzij Kodision kunnen de eerste betalingen al op korte termijn worden gedaan”.

Morris Hofstra – Webmaster Gemeente De Fryske Marren

Heb jij ook hulp nodig bij het TONK fomulier? We helpen je graag! Laat je gegevens hieronder achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.