Kodision geeft studenten introductie in Scrum

Niels van den Berge, Scrum Master / Senior Consultant

Niels van den Berge ging maandag bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) langs om twee klassen van tweedejaars studenten Facility Management een introductie in Scrum te geven. Hij werd gevraagd om vanuit zijn praktijkervaring het framework uit te leggen en de studenten een vliegende start te geven in de projecten die zij de komende twee maanden gaan doen. Lees hier zijn verslag.

Leren van Scrum

Eind vorig jaar werd ik door een stagiaire van Kodision benaderd met de vraag of ik op haar opleiding een introductie in Scrum wilde geven. De introductie is bedoeld voor studenten die nieuw zijn met Scrum en hierin nog geen enkele ervaring hebben, maar die wel een project van twee maanden met Scrum moeten gaan aanpakken. Zonder enige twijfel heb ik “ja” gezegd, omdat ik als Scrum Master graag tijd maak om mensen iets te leren over Scrum. Na wat telefoontjes en mailtjes heen en weer gestuurd te hebben, werd de afspraak gepland voor maandag 4 februari.

De introductie

Na ontvangst door Marco, de docent van deze les, ben ik de flipcharts gaan voorbereiden. Op het moment dat deze klaar waren, stroomden de studenten het klaslokaal binnen en begon de les. Als introductie hebben we gekeken naar een filmpje welke Marco had klaargezet. Hierin werd in 5 minuten het Scrumframework uitgelegd.

Wanneer Scrum gebruiken?

Daarna was het mijn beurt om mijn verhaal te houden. Met behulp van een interactieve opdracht hebben de studenten in groepsverband kennis gemaakt met de events van Scrum. Vervolgens heb ik de studenten antwoord gegeven op de vraag wanneer je Scrum het beste kunt gebruiken. Aan de hand van de Stacey-matrix hebben we gekeken wanneer je het beste Scrum en een empirische aanpak kunt gebruiken om complexe projecten succesvol uit te voeren.

Waarom Scrum gebruiken?

Na het beantwoorden van een aantal vragen over wanneer je Scrum zou gebruiken, hebben we gekeken naar de verschillende redenen waarom de student en de opdrachtgever Scrum zouden willen gebruiken. Het argument “omdat het voor deze opdracht moet” hebben we gelukkig snel kunnen afzwakken door er sterkere argumenten naast te zetten. Met behulp van een aantal grafieken hebben we aangetoond dat Scrum ervoor zorgt dat je beter zichtbaar bent bij de klant. Daarnaast biedt het de klant meer mogelijkheden om in te spelen op veranderingen, loopt de klant minder risico en ontvangt de klant uiteindelijk meer waarde in zijn oplossing.

De belangrijkste les

Als afsluiting heb ik vanuit mijn praktijkervaring de studenten nog een aantal belangrijke tips kunnen meegeven. Hopelijk maken ze hiermee een vliegende start bij de projecten waar ze de komende twee maanden aan gaan werken. De belangrijkste tip: Wees open en transparant over je werk. Ook als het tegen zit.

Onze werkwijze

Heb jij ook interesse in een open en transparante aanpak voor complexe IT-projecten? Kodision helpt je graag! We hebben een aantal gecertificeerde Scrum Masters in dienst die je graag helpen om jouw problemen met een Agile aanpak op te lossen. Meer weten over onze werkwijze? Bekijk hier de ervaring van Scrum Master Joey bij Kodision.

Lijkt het jou ook leuk om bij Kodision met Scrum te werken? Bekijk hier onze (stage)vacatures!

Heb je een vraag of opmerking over onze werkwijze? Stel je vraag aan Ard!

Wil je meer blogs lezen? Dit zijn ons laatste blogs:

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!

Share This