Maak het verschil met betere communicatie

Gerda van Galen, Online Marketeer

Hoe goed communiceer jij?

Als gemeente wil je je inwoners zo goed mogelijk helpen. Hoe goed doe je dat? De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving waarschuwt de overheid dat communicatie beter kan én moet. Overheidsjargon zorgt ervoor dat een groeiende groep inwoners niet meer weer welke regels en voorzieningen van belang zijn of hoe ze daar gebruik van kunnen maken.

Grotere groep in de problemen

Niet alleen de RVS geeft aan dat het anders moet. Ook de Nationale Ombudsman, het Nibud en de Algemene Rekenkamer hebben de afgelopen jaren rapporten uitgebracht waarin ze alarm slaan. De afgelopen jaren is de groep mensen die in de problemen komt gegroeid. Trouw bericht hierover en geeft twee voorbeelden hoe het nu is en hoe het zou kunnen.

Betere overheidscommunicatie

Begin met je formulieren. Zijn de vragen duidelijk? Is de uitleg bij de vragen duidelijk? Vergelijk bijvoorbeeld deze twee voorbeelden:

“Er is een kindje geboren, gefeliciteerd! U moet het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het is geboren. Aan de aangifte van een kind zijn geen kosten verbonden. U kunt het beste een afspraak maken voor het aangeven van uw kind.”

Of:

“En daar is uw kindje dan. Dit mag natuurlijk iedereen horen. Ook wij van de gemeente willen het graag binnen drie werkdagen weten. Met de geboorteaangifte zorgt u voor de officiële registratie van uw kindje. Omdat de eerste dagen na de bevalling al hectisch genoeg zijn, bieden wij u de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen van de geboorte. Dit scheelt u een ritje naar de gemeentebalie.”

Zelfde boodschap, ander manier om als gemeente te communiceren. Hoe is dit bij jullie geregeld? Hoe stellen jullie vragen bij de digitale formulieren? Is hier nog winst te halen?

“Ingewikkeld taalgebruik zorgt voor onnodige problemen”

Meer weten

Wil je kijken hoe andere gemeenten dit aanpakken? Als leverancier van formulieren bij veel gemeenten hebben we veel ervaring hoe het moet. En zien we ook voorbeelden waarbij het beter zou kunnen. Wil je dat we een keer meekijken? Of dat we je in contact brengen met een andere gemeente? Neem contact op met Ard. Ook voor vragen of meer informatie kun je bij hem terecht.

Je bereikt hem via 06- 51 50 96 28 of stuur een mail naar a.vanwinden@kodision.nl

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!