Nederland veilig door slimme verwerking sensordata met Kode

Edwin Stallinga, Software Engineer

Sensordata moet op een snelle en veilige manier verwerkt worden. Om die grote hoeveelheden data slim te verwerken wordt Kode ingezet. Waarom en wat is het voordeel?
Het Landelijk Meetnet Water (LMW) is een landelijk systeem bestaande uit sensoren in de wateren, luchten etc. van Nederland die sensordata via diverse communicatiekanalen verzamelt op een centrale plek. De gegevens worden beschikbaar gesteld aan diverse afnemers.

De grootste afnemer is Rijkswaterstaat die met deze gegevens de nationale wateren en de gebieden eromheen in de gaten houdt en bijzondere situaties meldt aan diverse instanties.

Fouten in het Landelijk Meetnet Water

Er is geen actieve alarmering van fouten die optreden in het Landelijk Meetnet Water. Fouten worden handmatig gedetecteerd, of gemeld door een eindgebruiker. Er is alleen een zogenaamde ‘end-of-line’ controle; sensordata is wel/niet aanwezig. Er is geen inzicht in de keten waar het fout is gegaan c.q. dreigt te gaan. Op basis van een door een medewerker zelf geconstateerde fout wordt er onderzoek gegaan naar de oorzaak. Op basis van kennis en ervaring wordt dan op creatieve manier bepaald waar de oorzaak (waarschijnlijk) ligt.

Kode voor het verwerken en monitoren van sensordata

Alle meetpunten in Nederland (rond de 500) worden real-time gemonitord m.b.v. Kode.

Hiervoor is een dashboard (geografische kaart van Nederland) gerealiseerd met per locatie een statusaanduiding en een omschrijving van de status.

De gebruiker kan eenvoudigweg op de gewenste locatie klikken om detailinformatie van de betreffende sensor te bekijken.
Met Kode zijn er uitgebreide kennisregels geïmplementeerd m.b.t. alarmeringen, statuswijzigingen en uit te zetten acties in diverse scenario’s.

Er is een beheermodule beschikbaar waarmee een gebruiker o.a. zelf nieuwe locaties kan toevoegen / verwijderen of in onderhoud zetten.
Door eenvoudige implementatie van complexe kennis in Kode, worden de wateren in Nederland real time in de gaten gehouden. Hierdoor kan er o.a. snel gereageerd worden als er zich bijzondere situaties voordoen, zoals extreme waterstanden. Dit draagt ertoe bij dat Nederland weer een stukje veiliger is!

Heb je een vraag?

Wil je weten hoe je sensordata kunt verwerken? Hoe je met andere bronsystemen kunt koppelen en grote hoeveelheden data kunt toetsen? Hoe je kennisregels eenvoudig kunt implementeren?

Marco vertelt je graag meer!
Stuur een mail naar m.hout@kodision.nl of bel naar 06 – 24 20 11 88

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!