Hoe gaat de gemeente om met persoonsgegevens en privacy?

Ard van Winden, Senior Accountmanager

Een inwoner begint met invullen en het formulier haalt automatisch gegevens op. Handig, maar hoe zit dat eigenlijk met privacy? En hoe goed zijn die gegevens beveiligd? Als inwoner wil je erop vertrouwen dat de gemeente goed omgaat met persoonsgegevens en privacy.
Hoe werkt dat eigenlijk wanneer de gemeente haar formulieren inkoopt via een andere partij, zoals Kodision? In deze blog nemen we je mee in dat proces.

Nadat je jouw gegevens invoert

De invuller logt in op de website van je gemeente en begint gegevens in te voeren. De gegevens worden opgehaald uit verschillende bronnen en doorgegeven. Om dit goed te laten verlopen zijn er standaarden opgesteld. Onze digitale formulieren oplossing, TriplEforms, vraagt de gegevens op maar houdt de gegevens niet lang vast.

Hoe zit het met persoonsgegevens en privacy?

Gegevens worden met een doel vastgelegd en mogen ze alleen daarvoor gebruikt worden. Hierdoor heb je wel het voordeel dat gegevens automatisch opgehaald worden als ze bij een ander formulier zijn ingevuld, maar weet je zeker dat die gegevens niet voor een ander doel worden gebruikt. De aanbieder van de formulieren tekent met de gemeenten bewerkersovereenkomsten waaruit blijkt dat ze zorgvuldig omgaan met de gegevens van de invuller. Wij staan daar graag garant voor. Zodat de gebruiker zeker weet dat die de gegevens veilig kan invullen.

“Inwoners moeten er blindelings op kunnen vertrouwen dat de gemeente gegevens goed beveiligd”

Samen één formulier invullen

Wanneer je een formulier invult log je in met je eigen DigiD. Maar stel dat je bijvoorbeeld samen met jouw partner een voorgenomen huwelijk wilt melden bij de gemeente. Dan is het handig als je samen één formulier kunt ondertekenen en in één keer het formulier kunt indienen. Met TriplEforms is Dubbele DigiD mogelijk. Gebruikers loggen dan tegelijkertijd samen in. Dat kan echter alleen bij formulieren waar dit voor nodig is.
Gebruiksvriendelijk, effectief en betrouwbaar. En natuurlijk binnen de kaders van privacy en veiligheid.

Model privacy en regelement voor gemeenten

Gemeenten leggen de regels en toepassing van gegevens nu makkelijk vast in een model document dat door KING samen met VNG IBD en kenniscentrum Europa Decentraal is opgesteld. Net als de formulieren die je in TriplEforms maakt goed leesbaar en snel toepasbaar zijn.
Het document is een toelichting dat op de website geplaatst kan worden. Voor iedereen die graag meer wil weten over hoe de gemeente omgaat met persoonsgegevens en privacy. Er is daarom gekozen om geen, of zo weinig mogelijk, juridische taal te gebruiken zodat de producten toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen.

Dubbel DigiD zelf ervaren?

Benieuwd hoe Dubbel DigiD werkt? Download hier de factsheet over TriplEforms 4.2. 

altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de laatste updates!